براساس گزارش گیزمگ، از این رو محققان در مرکز ETH زوریخ شیوهای جدید برای تولید طلا ابداع کردهاند که باعث میشود این فلز متراکم به نظر بیاید،اما در اصل بسیار اسفنجی و سبکوزن باشد، این یعنی طلای کمتر با حفظ خواص اصلی فلز. در این سبک از ساخت طلا، اسفنجی از طلا ساخته میشود که 98 بخش از آن را هوا و دو بخش از آن را طلا تشکیل میدهد. این اسفنج را میتوان در رنگهای غیرطلایی مانند قرمز تیره نیز تولید کرد.
به گفته محققان وزن این اسفنج یک هزارم وزن قطعهای از جنس طلا با ابعادی مشابه است. همین ویژگی باعث شده این اسفنج از آب نیز سبکتر بوده و تقریبا هموزن هوا باشد و در عین حال همچنان فلزی و براق به نظر بیاید اما به اندازهای نرم باشد که بتوان آن را با دست شکل داد.
مواد جامد درون این اسفنج از چهار پنجم طلا و یک پنجم پروتئین شیر تشکیل شدهاست. محققان برای ایجاد این اسفنج ابتدا پروتئین را حرارت دادند تا رشتههایی به نام آمیلویید فیبریل به دست آید. زمانی که این فیبریلها به محلول نمک طلا افزوده شدند، واکنشی ایجاد شده و ساختاری سه بعدی و شبکهای مانند میان آنها ایجاد شد. در این فرایند طلا در قالب ریزذراتی متبلور شد که با رشتههای پروتئینی تلفیق شدند.
ساختار ژلاتینی نهایی در پایان توسط فرایند قرارگیری در معرض دیاکسیدکربن خشک شده و اسفنج طلایی از آن به جا ماند. خشک کردن اسفنج به واسطه جریان هوا فرایندی ارزانقیمتتر بود اما ممکن بود پیش از خشک شدن به مواد آسیب بزند.
محققان با تغییر دادن فرایند واکنش میان پروتئین و نمک طلا توانستند ریزذرات کوچکتری به دست آورند که به واسطه کیفیت نوری متفاوتی که نسبت به ریزذرات بزرگتر پیشین داشتند،به رنگ قرمز تیره دیده میشوند.
از این اسفنجهای طلا علاوه بر کاراییهای رایج، میتوان در ساخت حسگرهای فشار به شدت حساس نیز استفاده کرد. به گفته دانشمندان در فشار عادی اتمسفر ذرات طلای موجود در اسفنج یکدیگر را لمس نمیکنند از این رو اسفنج از ویژگی رسانایی برق برخوردار نیست. اما زمانی که فشار افزایش پیدا میکند مواد به یکدیگر فشرده شده و ذرات یکدیگر را لمس میکنند و به این شکل اسفنج دچار رسانایی الکتریکی میشود.
7439039