دکتر منصور رضایی میگوید: برخی از مردم در روزهای اول روزه داری در ماه مبارک رمضان، دچار سردردهای شدید و بیحالی و .. میشوند بنابراین، این افراد حتما باید مخصوصا در روزهای اول روزه داری، نکات تغذیه ای را به ویژه در هنگام سحر رعایت کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه میکند: یکی از موارد شایعی که در روزهای اول روزه داری و معمولا حدود 5 ساعت بعد از سحری، برای برخی از روزه داران بروز میکند، سردردهای شدید است. به همین دلیل، اولین توصیه جدی این است که که روزه داران از مصرف غذاهای ادرارآور به ویژه چای، قهوه و شکلات پرهیز کنند. این مواد غذایی چون مدر هستند، سبب دفع آب و املاح از بدن میشوند و همین مسئله، باعث کاهش ذخایر آبی بدن شده و فرد را دچار عطش فراوان میکند.
این متخصص تغذیه توصیه میکند: چون مردم در طول سال و در وعده صبحانه، چای میل میکنند، بهتر است که یک هفته قبل از شروع ماه مبارک رمضان، بتدریج مصرف چای و سایر مواد غذایی ادرار آور را در وعده صبحانه کم کنند تا در روزهای اول روزه داری دچار مشکل جدی نشوند.
- حتما سحری میل کنید
رضایی تاکید میکند: نکته دوم که روزه داران باید رعایت کنند این است که حتما وعده سحری داشته باشند و سحری میل کنند.
اغلب افرادی که صبحانه میل نمیکنند، معمولا بدون وعده سحری هم روزه میگیرند که این امر سبب کاهش ذخائر قندی در بدن فرد میشود. سحری نخوردن، باعث کاهش ذخائر مواد قندی در بدن میشود و چون ذخائر قندی برای سوخت مغز ضروری است، فرد دچار بیحالی، مشکلات گوارشی و سردردهای شدید میشود و در درازمدت هم معده این افراد دچار مشکل میشود.
رئیس دپارتمان تغذیه بیمارستان مسیح دانشوری میگوید: توصیه بعدی به روزه داران این است که بعد از وعده سحر، نخوابند چرا که خواب بعد از سحر، فرد را دچار نوسانات قند میکند و این امر سردرد و مشکلات گوارشی را برای روزه داران به همراه دارد.
رضایی توصیههای دیگری هم برای روزه داران دارد. او میگوید:
روزه داران در وعده سحری، حتما از مواد غذایی فیبر دار استفاده کنند. فیبرها در داخل غلات ، نان سنگک، انواع سبزی ومیوهها وجود دارد.
به گفته این متخصص تغذیه، مواد غذایی حاوی فیبر، وقتی که وارد بدن و رودهها میشوند، مواد مورد نیاز بدن مثل آب، قند، ویتامین و املاح را آهسته و آهسته وارد خون میکند و سبب میشود که فرد دچار نوسانات قند و فشار خون نشود و این همه در حالی است که متاسفانه مردم در زندگی شهری، فیبر مواد غذایی حاوی فیبر را حذف میکنند.
مردم بجای مصرف میوه طبیعی آبمیوه مینوشند و بجای استفاده از ساقه سبریجات که دارای مقادیر زیاد فیبر است ساقه سبزیجات را دور میریزند.برنج سفید، نان سفید و آرد سفید مصرف میکنند که فیبر ندارد و این همه سبب یبوست میشود و خود یبوست بیماریهای دیگررا.
- غذاهای فرآوری شده در سحر ممنوع
رضایی توصیه میکند: روزه داران در وعده سحر، از غذاهای فرآوری شده و کارخانه ای، مثل تن ماهی، انواع سوسیس و کالباس و همبرگر استفاده نکنند. این مواد غذایی غالبا فیبر کم دارند و در عین حال غنی از نمک پنهان هستند که این همه سبب تشنگی و عطش فراوان میشود.
- غذای چرب نخورید
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه میکند: در وعده سحر، مردم از مصرف غذاهای چرب، پرهیز کنند چرا که با مصرف این مواد غذایی، بدن برای سوخت و ساز نیاز به مایعات بیشتر دارد و همین امر سبب تشنگی و عطش میشود.
در وعده سحر غذاها را بجای اینکه با نمک و روغن مزه دار کنید با لیمو ترش، نارنج، سیر و پیاز و برخی از ادویهها، مزه دار کنید. مردم در وعده سحر، لبنیات مصرف کنند. غذا را آرام آرام و جویده میل کنند. آب زیاد ننوشند و بجای قندهای ساده از قندهای کامل استفاده کنند . حبوبات و نشاستههایی که غلات کامل دارند مثل برنج و ماکارونی بخورند و سعی کنند کمتر از پروتئین استفاده کنند.
9781043