علمی فناوری 04:15 - 07 بهمن 1393
محققان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا اعلام کرده‌اند تحلیل داده‌های جمع آوری‌شده فضاپیمای داون از پیش‌سیاره «وستا» نشان می‌دهند این جرم کیهانی نه تنها زمانی دارای آب بوده بلکه گودال‌های بزرگ و ویژگی‌های فرسایشی دیگر را روی سطح خود شکل داده است.

کشف آب باستانی بر روی سیارک «وستا»

به گزارش سرویس علمی ایسنا، در ابتدا تصور می‌شد وستا جسمی خشک است اما تصاویر و خوانش‌های ارائه‌شده از این جرم کیهانی توسط فضاپیمای بدون‌سرنشین «داون» نشان می‌دهند احتمالا زمانی بر روی این سیارک آب وجود داشته و این که چنین ماده‌ای در شکل‌دادن ویژگی‌های آن ایفای نقش کرده است. داون به ویژه تصاویری از دهانه‌های جوان با انباشت‌های فن‌مانند و گودال‌های بزرگ انحنادار را به زمین مخابره کرده است.

تیم آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا با بررسی این داده‌ها دریافت در زمان‌های دور، رودهای روان بر سطح وستا وجود نداشته‌اند بلکه سرمای بی‌نهایت زیاد، خلا و گرانش بی‌نهایت ضعیف امکان جریان‌یافتن آب بر روی این سطح را غیرممکن ساخته‌اند. همچنین زمانی که این یخ در معرض دمای بالاتری از سطح خاصی قرار گرفته، فورا به شکل گاز تصعید شده است.

به گفته تیم تحقیقاتی داون، احتمالا بر روی وستای باستانی انباشت‌های یخی زیرسطحی وجود داشته‌اند که احتمالا با برخورد دنباله‌دارها به این پرتو سیاره حاصل شدند. چند میلیون سال پیش، برخورد دیگری این انباشت‌ها را آشکار کرد و یخ را به قدری گرم کرد که ذوب شد. آب به دام افتاده در زیر زمین بلافاصله ذوب نشد بلکه مانند مولکول‌های آب در گرافیت عمل کرد و بنابراین به غبار، شن و صخره‌ها امکان حرکت در امتداد یکدیگر و شکل‌دادن گودال‌های بزرگ و رسوبات دیواره‌های دهانه برخورد را داد.

بر اساس اعلام تیم علمی، داون قادر به تعیین این موضوع نیست که آیا در حال حاضر آب بر روی وستا وجود دارد یا خیر اما خوانش‌های طیف‌سنج نقشه‌بردار مادون‌قرمز و نور مرئی و همچنین آشکارساز اشعه گاما و نوترونی آن وجود مواد معدنی هیدرات‌شده را آشکار می‌کند و این موضوع نشان می‌دهد زمانی بر روی وستا آب وجود داشته است.

داون در 27 سپتامبر سال 2007 بر روی موشک دلتا II و از ایستگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شد و در 16 جولای سال 2011 به مدار وستا رسید. این فضاپیما در طول 14 ماه گردش خود در مدار وستا، اطلاعات خیره‌کننده‌ای از جمله تصاویر سطح دهانه‌دار این سنگ آسمانی و سرنخ‌های مهمی در مورد تاریخچه زمین شناسی آن ارائه کرد.

انتهای پیام


5709205
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تصاویر فاش‌شده منتسب به پیکسل ۹ پرو، از تخت‌شدن لبه‌های این گوشی حکایت دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تراشه جدید مدیاتک از نظر گرافیکی بیشتر از ۵۰ درصد از نسل قبلی سریع‌تر است و CPU آن نیز ۱۰ درصد سرعت بیشتری دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت گفت: به زودی با اجرای پویش ملی غربالگری بیماران سرطانی، افراد مشکوک به این بیماری، رایگان تحت مراقبت‌های درمانی قرار می‌گیرند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شیائومی آپدیت HyperOS را برای گوشی‌های میان‌رده سری ردمی نوت ۱۳ 5G منتشر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» زاکربرگ از توسعه دستگاه پوشیدنی مانند تراشه مغزی نورالینک توسط متا خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدل استاندارد کیهان‌شناسی می‌گوید قدرت انرژی تاریک باید ثابت باشد؛ اما یافته‌های غیرقطعی نشان می‌دهند که این نیرو ممکن است ضعیف شده باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس اداره کل آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو درباره مصرف ضد آفتاب توسط مادران باردار و کودکان مطالبی بیان کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مشاور رئیس و مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور از آغاز انتخاب رشته آزمون ورودی دوره دکتری «Ph.D» نیمه‌متمرکز سال ۱۴۰۳ از روز شنبه اول اردیبهشت ماه خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی گفت: تحلیل شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد تهدیدات صهیونیست‌ها و اتفاقات امروز نتایج جالبی در پی داشته است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ناسا به‌ تازگی به مأموریت پهپاد «سنجاقک» برای حضور در بزرگ‌ترین قمر سیاره زحل چراغ سبز نشان داده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است