اقتصادی 04:23 - 19 بهمن 1394
در گفت‌وگو با ایسنا مطرح شد
یک کارشناس حوزه انرژی درباره‌ی اختلاف گازی ایران و ترکیه با اشاره به این‌که این موضوع امری طبیعی در هر قرار‌دادی است، گفت: منافع ترکیه در این نیست که از ایران جریمه بگیرد، بلکه منفعت آن‌ها در این است که با ایران مشارکتی برای تولید برق در مرزهای دو کشور ایجاد کنند.

ترکیه از جریمه کردن ایران نفع نمی‌برد

محمود خاقانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، درباره‌ی سابقه و تاریخچه قرار‌داد گازی ایران و ترکیه اظهار کرد: اگرچه در محکمه هنگام صدور حکم معمولا به سابقه و وضعیت گذشته قرار‌داد توجه نمی‌شود، اما این قرار‌داد بحث جدی در صنعت گاز ایران دارد.

وی با اشاره به نیاز ایران در دولت هفتم و هشتم به جلب و جذب سرمایه در پارس جنوبی و توسعه این میدان گازی خاطر نشان کرد: در آن زمان اگرچه عرف براین بود که خریدار گاز خود وارد سرمایه‌گذاری و تولید در میدان گازی فروشنده شود، ترکیه اوضاع اقتصادی مناسبی برای این امر نداشت و بنابراین ایران با منابع سرمایه‌گذاری دیگری گاز را تولید کرده و با کشیدن خط لوله آن را به ترکیه فروخت که می‌توان گفت از این بابت این شرایط خاص به نفع ترکیه تمام شد.

این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به تغییر شرایط اقتصادی ترکیه طی سال‌های اخیر و کاهش قیمت نفت در سال‌های گذشته عنوان کرد: متاسفانه طی 10 سال اخیر وجود تحریم‌ها باعث ایجاد ایران‌هراسی در دنیا شد و مسوولان وقت نیز نه تنها این جو را خنثی نکردند، بلکه به آن دامن زدند و در زمان طرح موضوع شکایت ترکیه این موقعیت روانی علیه ایران ایجاد شده بود که ایران در مقابل هر ادعایی مقصر است.

خاقانی با بیان این‌که قضیه شکایت گازی ترکیه علیه ایران از دولت قبل مطرح شده است، اظهار کرد: اگرچه ایران در مرحله‌ی نخست دادگاه برنده شد، اما در مراحل بعدی ترکیه توانست شرایط را تغییر دهد. در فرمول مورد نظر در قرار‌داد گازی ایران و ترکیه اینگونه پیش‌بینی شده بود که به دلیل سرمایه‌گذاری که ایران برای صادرات گاز در آن زمان انجام داده بود، قیمت تا حدودی از سطح نوسانات بازار حفظ شود.

وی با اشاره به تعهد قرار‌دادی ترکیه به خرید سقف معینی گاز از ایران تصریح کرد: حتی یکبار نیز ترکیه بابت خرید کمتر جریمه شد و بنابراین در شرایطی که ما گاز را گرانتر می‌فروختیم ترکیه همچنان از ایران گاز می‌خرید.

این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: چنین شرایط اختلافی در قرار‌دادها عادی است و از قبل نیز مرجع رسیدگی آن در قرار‌داد پیش‌بینی می‌شود.

خاقانی در ادامه درباره‌ی این‌که آیا ایران از پایین نیاوردن قیمت گاز صادراتی به ترکیه طی سال‌های گذشته سودی بیشتر از میزان جریمه‌ای که به آن محکوم شده است برده است؟ بیان کرد: این مساله‌ای است که باید از دیدگاه مسوولین ذیربط در این دولت بررسی شود. من به عنوان یک کارشناس صلاح را بر این می‌دانم که با توجه به توصیه وکلا و پیش‌بینی روند شکایت بهتر بود پیش از ورود به دادگاه ایران و ترکیه در مورد این مساله با یکدیگر مذاکره می‌کردند.

وی با اشاره به این‌که امکان داشت مذاکره پیش از ورود به دادگاه با ترکیه در ایران مخالفانی داشته باشد، تصریح کرد: حالا که ایران وارد دادگاه و محکمه با ترکیه شده است و آن را باخته می‌تواند باز هم به سراغ مذاکره با ترکیه برود.

این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: من مطمئنم که با توجه به شرایط اقتصادی و لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران منافع ترکیه در این نیست که از ایران جریمه بگیرد، بلکه منفعت او در این است که با ایران مشارکتی برای تولید برق در مرزهای دو کشور کند.

خاقانی درباره‌ی سوابق چنین اختلافات گازی در منطقه و قرار‌داد خرید گاز ایران از ترکمنستان در سال‌های گذشته اشاره و خاطر نشان کرد: در آن سال‌ها ترکمنستان مشتری گازی جدیدی پیدا کرده بود که گاز را با قیمت بالاتری نسبت به ایران خریداری می‌کرد و بنابراین به ایران هشدار داده بود که در صورت بالانبردن قیمت‌ها، گاز را قطع می‌کند.

وی اضافه کرد: در این شرایط اگرچه ایران وارد مذاکره با ترکمنستان شد و شرایط آنها را پذیرفت اما این کشور بلافاصله گاز صادراتی به ایران را قطع کرد و ما از این بابت دچار خسارات زیادی شدیم، اما به هر دلیل دولت وقت تصمیم نگرفت که این امر را به دادگاه ارجاع دهد، اگرچه ممکن بود در صورت ارجاع محکمه را برده و از ترکمنستان خسارت می‌گرفتیم.

این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به این‌که چنین اختلافاتی در قرار‌دادهای مربوط به انرژی امری طبیعی است، تصریح کرد: در چنین قرار‌دادهایی به دلیل نبود ثبات بر قیمت‌ها اختلاف و راه مذاکره در قرار‌داد پیش‌بینی می‌شود، اما در ایران چنین مسائلی به سرعت به سمت سیاسی‌شدن می‌رود.

انتهای پیام


7663048
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اتحادیه مرغداران میهن گفت: برآوردها حاکی از آن است که تولید تخم مرغ با افزایش حداقل ۱۰۰ هزارتنی به بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزارتن برسد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» براساس اعلام گروه صنعتی ایران خودرو؛ ظرفیت تولید محصول پژو پارس، از روزانه ۴۰۰ دستگاه در ابتدای سال ۱۴۰۳، به ۷۰۰ دستگاه در روز خواهد رسید.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران گفت: با توجه به فراوانی عرضه و شرایط رقابتی، مغازه‌داران انواع میوه و صیفی را زیر نرخ مصوب عرضه می‌کنند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی گفت: فردا جمعه شاهد وزش باد شدید و بارش باران در نواحی شرقی کشور خواهیم بود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» یک کارشناس اقتصادی گفت:موضوع پرداخت یارانه‌ها و از جمله یارانه انرژی به مردم و تولیدکنندگان یک ضرورت است به طور کلی یارانه باید در راستای حمایت از کالای داخلی باشد و یارانه به دست مصرف کننده نهایی یعنی افراد برسد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» با تصویب‌ افزایش ضریب حقوق سال ۱۴۰۳ کارمندان و بازنشستگان دولت در جلسه هیئت وزیران، حداقل و حداکثر حقوق آن‌ها مشخص شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از توزیع و مصرف ۱۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر بنزین در هشتمین نوروز با رشد ۲۲ درصدی در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت:۱۱۰ هزار میلیارد تومان فرار و معوقات مالیاتی در سال ۱۴۰۲وصول شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد: ایران طبق دو قرارداد گازی با عراق از ژوئیه ۲۰۱۷ تاکنون حدود ۵۲ میلیارد مترمکعب گاز صادر کرده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالا‌های اساسی وزارت جهاد کشاورزی، هرگونه گران‌فروشی و افزایش قیمت را تضییع حقوق مردم دانست و از برخورد قانونی با متخلفان خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است