اقتصادی 11:30 - 28 اردیبهشت 1401
سالانه حدود 20 هزار میلیارد تومان یارانه سوخت جت به جیب 3 الی 4 درصد از افراد پردرآمد جامعه می‌رود که از ناوگان هوایی برای سفرهای کاری و تفریحی خود استفاده می‌کنند در حالی که اقشار متوسط و ضعیف چندان بهره‌ای از این یارانه ندارند.

یارانه 20 هزار میلیارد تومانی سوخت هواپیما در جیب 4 درصدی‌ها

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بررسی عملکرد دولت سیزدهم نشان می‌دهد که هدفمندی و هوشمندسازی یارانه‌ها از مهم‌ترین سیاست‌هایی است که توسط دولتمردان پیگیری می‌شود. اصلاح قیمت حامل‌های انرژی علاوه بر واقعی‌سازی اقتصاد بنگاه‌ها و حرکت آنها به سمت ارتقا و بهینه‌سازی مصرف سوخت، بستری برای بازتوزیع عادلانه یارانه انرژی را نیز فراهم می‌کند.

اما ملاحظات اجتماعی و درهم‌تنیدگی معیشت مردم با سوخت یارانه‌ای عمدتا دست دولت‌ها را برای اصلاح قیمت سوخت می‌بندد، ضمن اینکه تجربه تلخ آبان‌ماه سال 98 نیز ملاحظات و حساسیت‌های اصلاح قیمت در این حوزه را دوچندان کرده است.

* امسال قیمت سوخت جت افزایش نمی‌یابد

البته اصلاح قیمت برخی از حامل‌های انرژی مثل «سوخت جت» که در هواپیماها مصرف می‌شود، به نظر کار راحت‌تری برای دولتمردان است، زیرا با اصلاح قیمت این سوخت، هیچ فشاری به عموم مردم وارد نمی‌شود.

با این حال در هفته جاری، جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در نشست خبری نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی درباره آخرین وضعیت قیمت‌گذاری سوخت جت عنوان کرد: هم اکنون روزانه 4 تا 5 میلیون لیتر از این سوخت تولید و مصرف می‌شود. امسال قیمت سوخت هواپیما نیز هیچ گونه افزایش قیمتی نخواهد داشت.

طبق آمار، فقط 3 الی 4 درصد از حمل و نقل کشور از طریق ناوگان هوایی انجام می‌شود، معمولا متقاضیان ناوگان هوایی که از این مدل حمل و نقل برای سفر کاری و یا گردشگری ‌استفاده می‌کندد جزو ‌دهک‌های بالای جامعه هستند که از توانمندی مالی قابل توجهی برخوردارند یا کامندان دولت برای اعزام به ماموریت هستند. حدود 90 درصد جابه‌جایی‌ها در کشور ما از طریق ‌حمل و نقل زمینی و 7 درصد از طریق‌ حمل و نقل ریلی انجام می‌شود.

اینکه به چه علت یارانه سنگین سوخت به 3-4 درصد از پردرآمدهای جامعه پرداخت می‌شود جای تأمل دارد و قطعا طبیعی است که با اصلاح قیمت سوخت جت، معیشت عموم‌ِ مردم، آسیب چندانی نخواهد دید.

* یارانه 20 هزار میلیارد تومانی سوخت هواپیما در جیب 4 درصد پردرآمد

به طور میانگین روزانه حدود 4 الی 4.5 میلیون لیتر سوخت جت در هواپیماهای مسافری مصرف می‌شود که معادل سالانه رقم 1.65 میلیارد لیتر است.

جدول 1- مصرف سالانه سوخت جت ( واحد: میلیون لیتر در روز)

 

در حال حاضر قیمت سوخت جت لیتری 600 تومان است درحالی که طبق آمار بورس انرژی، سوخت جت با میانگین قیمت لیتری 13400 تومان قیمت‌گذاری و صادر می‌شود.

در نتیجه طبق محاسبات سالانه رقمی معادل 20 هزار میلیارد تومان، یارانه سوخت جت به 4 درصد از پردرآمدهای جامعه داده می‌شود.

*مقایسه قیمت سوخت برای مسافرت 4 درصدی‌ها و مردم عادی

نکته جالب توجه اینکه، قیمت سوخت هواپیما برای اقشار پردرآمد جامعه که از حمل و نقل هوایی استفاده می‌کنند، لیتری 600 تومان است (22 برابر ارزان‌تر از قیمت واقعی) و قیمت سوخت برای مردم عادی که با خودروی شخصی مسافرت می‌کنند لیتری 1500 تا 3000 تومان. یعنی دولت برای رفاه ‌پردآمد‌ها یارانه بیشتری پرداخت می‌کند تا عموم مردم!

با توجه به اینکه شرکت‌های هواپیمایی بخش عمده‌ای از سوخت مسیر برگشت را نیز از ایران با خود حمل می‌کنند، در نتیجه مسافران از مبادی فرودگاه‌های کوالالامپور، بانکوک، استانبول، دوبی، لندن، شانگهای و تفلیس نیز از یارانه سنگین 5 الی 10 میلیون تومانی برای سفر خود به مقصد ایران بهره‌مند می‌شوند.

اعطای یارانه پنهان نجومی به شرکت‌های هواپیمایی که در نهایت به جیب 4 درصدی‌ها می‌رود بدین معناست که دهک‌های بالای جامعه و تجار و افراد کثیرالسفر که از هواپیما برای سفرهای داخلی و خارجی خود استفاده می‌کنند از این یارانه پنهان برخودار می‌شوند و دهک‌های متوسط و پایین جامعه تقریبا از این یارانه 20 هزار میلیارد تومانی هیچ سهمی ندارند.

جدای از بحث ناعادلانه بودن قیمت‌گذاری فعلی سوخت جت، به اعتقاد کارشناسان پایین بودن قیمت این سوخت باعث شده است که شرکت‌های هواپیمایی انگیزه‌ای برای استفاده از ناوگان کم‌مصرف، ارتقای بهره‌وری و بهینه‌سازی مصرف سوخت نداشته باشند.

انتهای پیام/


11565231
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت توانیر گفت: براساس قولی که داده شده بود ۵۰۰۰ میلیارد تومان اول اردیبهشت به بورس انرژی تزریق شده بود و اکنون در هفته‌ی دوم اردیبهشت نیز ۵۰۰۰ میلیارد تومان دوم نیز تزریق شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر اتخاذ رویکرد جهادی برای وصول بدهی مشترکان با اولویت ابربدهکاران، این موضوع را اقدامی مهم برای تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای کشور و رفاه عمومی دانست.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی شرکت هواپیمایی کشوری گفت: از ابتدای اعزام زائران حج عمره تا به امروز بیش از ۱۵۰۰ نفر به سرزمین وحی اعزام شدند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» نشست کمیته مشترک حمل‌ونقل جاده‌ای ایران با تاجیکستان برگزار و یادداشت تفاهم همکاری‌های بین دو کشور در تهران امضا شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس بازار سرمایه گفت: با انتشار گزارش ماهانه و گزارش‌های سالانه شرکت‌ها، تحلیل خوبی از عملکرد آنها در دسترس بازار برای تصمیم گیری قرار می‌گیرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران»  معاون حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن گفت: ۴۱ هزار هکتار از اراضی به محدوده‌های شهری برای تکمیل پروژه‌های نهضت ملی مسکن اختصاص و الحاق یافت.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در رابطه با شرایط دریافت سود سهام عدالت نکاتی را مطرح کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» بنابر سیاست‌های اخیر وزارت جهاد در راستای تنظیم بازار، صادرات مستمر مرغ به عنوان راهکار اساسی برای بالا نگه داشتن تولید مرغ، استفاده از حداکثر ظرفیت واحد‌های مرغداری و ایجاد ارزآوری باید در دستور کار قرار گیرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» ابر پروژه اومااویا که با حضور رئیس جمهور و و زیر نیرو در سریلانکا افتتاح شد، گامی برای توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی و رسیدن به هدف ۵ میلیارد دلاری بود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی گفت: طی پنجشنبه همه فعالیت‌های مرتبط با طبیعت مانند کوهنوردی و دره‌نوردی خطرناک است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است