علمی فناوری 11:16 - 31 اردیبهشت 1397
در پژوهشی که توسط پژوهشگری از کشورمان به انجام رسیده است، معیارهای قلمرو عمومی خوب در شهرها از منظر انسانی بودن آن‌ها به ویژه در فضای فرهنگ ایرانی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

نکاتی برای انسانی‌تر کردن فضاهای عمومی شهرها

به گزارش ایسنا، قلمرو عمومی شهر، به مجموعه فضاها یا مکان‌­ها یا محیط عمومی شهر گفته می‌شود که اهل شهر و مسافران یا گردشگران حاضر در آن‌ها، به دلایل مختلف در آن‌ها حضور می­‌یابند. اهم این دلایل عبارتند از: گذران وقت تا رسیدن به زمانی معین (مثل ورود قطار و هواپیما یا ساعات حرکت آن‌ها)، انجام کارهای خاص (مثل غذا خوردن، تفریح، استراحت)، انتظار برای رسیدن وسایل نقلیه عمومی و سوارشدن به آن‌ها و گذران وقت برای شروع به کار عملکردهای خاص (مثل ادارات، مراکز خرید، مراکز تفریحی) یا برای رسیدن به زمانی خاص مثل موقع خواب، وقت صرف غذا، زمان سوارشدن به‌وسیله نقلیه، آغاز به کار یک اداره یا مکان عمومی دیگر (مانند سینما، کتابخانه، تئاتر).

بارزترین ویژگی قلمروهای عمومی موردنظر آن است که همه مردم بدون محدودیت زمانی، جنسی، قومی، نژادی، فکری، اجتماعی، ثروت و هر عاملی که باعث گروه‌­بندی مردم شود، امکان دسترسی و حضور در آن‌ها را دارند. درواقع قلمرو عمومی، مجموعه فضاهای باز و بسته قابل‌دسترس عموم مردم در شهر، بدون قیدوشرط است.

در رابطه با این مفهوم، محققی از دانشگاه آزاد اسلامی، تلاش کرده تا در مطالعه‌ای پژوهشی، قلمرو عمومی موردنظر را از منظر انسانی بودن آن به‌­ویژه در فضای فرهنگ ایرانی، بررسی و مطالعه کند.

این مطالعه، با طرح سؤال و فرضیه شکل نگرفته است، بلکه مطالعات انباشته نگارنده و تجارب به­ دست ­آمده از بازدیدهای مختلفی که طی سالیان دراز از شهرهای گوناگون و رفتارهای جاری در شهرها داشته، به‌­مرور ویژگی­‌هایی را برای قلمرو عمومی خوب در شهر در ذهن او دسته‌­بندی کرده که در این مطالعه سعی در دسته‌­بندی عمومی آن‌ها و البته تدوین مبانی نظری و تبیین استدلالات خاص برای وصول به آن‌ها کرده است.

محمد نقی‌زاده، استادیار دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی که این مطالعه را انجام داده است، می‌گوید: «وقتی از انسانی بودن سخن به میان می‌­آید، قاعدتاً باید تعریف موردنظر از انسان را نیز ارائه کرد. در ارائه‌ی این تعریف، اصلی‌­ترین موضوع مدنظر این است که اولاً حیات انسان، شامل چه قلمرو یا ساحت­‌هایی است، ثانیاً هریک از این ساحت‌­ها چه ویژگی‌­ها و چه نیازهایی دارند و مجموعه قلمرو عمومی شهر باید به کدام­یک از نیازهای انسان پاسخ­گو باشند. موضوع سومی که باید مدنظر قرار گیرد، طیف انسان­‌هایی است که در قلمرو عمومی شهر حضور می­‌یابند که قاعدتاً باید دربرگیرنده همه گروه‌­های سنی، همه جنسیت­‌ها، همه خرده‌­فرهنگ­ها، همه توانایی­‌ها یا ناتوانی‌­های حسی و حرکتی، همه ساکنان و گردشگران و مانند این­ها باشد. همچنین، موضوع مهمی که باید در نظر گرفته شود، میزان و تکرر مراجعات یا حداکثر جمعیت حاضر (زمان اوج) در یک‌زمان و در یک محدوده خاص (به‌­عنوان قلمرو عمومی) است».

به گفته این محقق: «نیازی به اثبات نیست که تأمین نیازهای انسان، شرط لازم برای بقا، در عین حفظ کیفیت مطلوب زندگی در جهت کمال و تحصیل اهداف موردنظر از حیات انسان است که برای هریک از این عوامل، منطبق بر نیازهای فیزیولوژیکی، روانی و معنوی انسان می‌­توان مرتبه و درجه‌­ای را ذکر کرد».

یافته‌­های این تحقیق نشان می­‌دهد که همه رشته­‌های مرتبط و مؤثر در شکل­‌گیری قلمروهای عمومی شهر اعم از طراحی شهری، معماری، برنامه‌­ریزی شهری، طراحی محیط، معماری منظر، تشکیلات فرهنگی و به­‌ویژه مدیریت شهری، در خلق قلمرو عمومی شهر، به­‌نوعی که بتواند پاسخ­گوی نیازهای مردمان حاضر در آن قلمرو باشند، نقشی اساسی ایفا می‌­کنند.

نقی‌زاده می‌گوید: «در این میان، نقش مدیریت شهر که مدام با این قلمرو مرتبط بوده و تغییرات و تکمیل و اصلاح آن را عهده‌­دار است و همچنین امکان ارزیابی مداوم آن را دارد، نقشی برجسته است. درواقع همه رشته‌­های مرتبط با شهر به ­صورت سلسله‌­مراتبی، باید مطلوبیت قلمرو عمومی شهر را در پاسخ­گویی به کسانی که به هر منظوری در آن حضور می‌­یابند، مدنظر قرار دهند».

این پژوهشگر ادامه می‌دهد: «از میان همه رشته‌­های مرتبط با شهرسازی و شهرنشینی و شهرداری که با قلمرو عمومی شهر مرتبط­ هستند، می‌­توان به نقش چند رشته اشاره کرد: اولاً تشکیلات آموزشی در آموزش رشته‌­های مختلف و همچنین آموزش عمومی و معرفی حقوق مردم در قلمروهای عمومی نقشی اساسی ایفا می‌­کنند. ثانیاً رشته­‌های برنامه‌­ریزی و طراحی شهری باید ویژگی­‌های قلمروهای عمومی شهر را آن‌گونه که باید تعریف و تبیین کرده و طرح مطلوب و مناسب آن را تهیه کنند و بالاخره مدیران شهر قرار دارند که باید ضمن اجرای طرح‌­های مناسب، نسبت به آموزش عمومی برای استفاده مناسب از قلمروهای عمومی شهر و همچنین روزآمد کردن آن‌ها به‌­تناسب ایده­‌های نو اقدام کنند».

از این مطالعه پژوهشی که ایجاد قلمرو عمومی خوب شهر با در نظر گرفتن نیازهای انسانی (نیازهای معنوی، روانی و فیزیولوژیک) بر طبق سه ساحت از حیات انسان را مورد تأکید قرار می‌دهد، مقاله‌ای علمی پژوهشی توسط محقق فوق به تألیف درآمده که در دوفصل‌نامه «مطالعات معماری ایران» متعلق به دانشگاه کاشان به چاپ رسیده است.

انتهای پیام


9785520
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سونی نحوه‌ سازگارشدن بازی‌ها با کنسول پلی استیشن ۵ پرو را در اسناد محرمانه‌اش اعلام کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گوشی معرفی‌نشده‌ HMD Pulse در رنگ‌های متنوع با نمایشگر ۶٫۵۶ اینچ و باتری پرظرفیت رؤیت شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به افزایش شیوع آبله مرغان در فصل بهار، به افراد توصیه کرد که برای پیشگیری از ابتلا از تماس با بیماران خودداری کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان ماده جدیدی اختراع کرده‌اند که این ماده عجیب خاصیتی ویژه دارد و در هنگام ضربه یا کشش محکم‌تر می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آزمون‌های سازمان سنجش آموزش کشور از آغاز آخرین مهلت ثبت‌نام در نوبت دوم آزمون سراسری از فردا ۲۹ فروردین خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، از افزایش دو برابری بسیاری از شاخص‌های بازرسی‌های بهداشت محیط در طرح سلامت نوروزی ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، از افزایش دو برابری بسیاری از شاخص‌های بازرسی‌های بهداشت محیط در طرح سلامت نوروزی ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز فناوری اطلاعات، امنیت و هوشمند سازی سازمان بیمه سلامت گفت: ارتقاء سامانه نسخه نویسی الکترونیکی منجر به پاسخگویی سریعتر فرآیند‌ها می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتیجه آزمایش جدید دانشگاه «لافبورو» نشان می‌دهد کاهش حساسیت بصری می‌تواند زوال عقل را تا ۱۲ سال قبل از ابتلا به آن پیش‌بینی کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» زمان انتشار کارنامه نتایج اولیه و زمان انتخاب رشته‌های تحصیلی آزمون ورودی دوره دکتری «P.h.D» سال ۱۴۰۳ اعلام شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است