علمی فناوری 09:37 - 08 آذر 1394
محققان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی با استفاده از DNA موفق به ساخت نانوحاملی شدند که قادر به حمل کمپلکس اصلاح کننده ژن بوده و می‌تواند این ساختار را به درون هسته ببرد.

نانوحاملی برای وارد کردن ابزار اصلاح‌گر ژن به درون سلول

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، محققان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی برای اولین بار موفق به ساخت حامل نانومقیاسی از جنس DNA شدند که قادر است ابزار ویرایش ژن CRISPR-Cas9 را به داخل سلول وارد کند. این کار هم در محیط آزمایشگاهی و هم در مدل حیوانی انجام شده‌ است.

CRISPR-Cas9 در باکتری‌ها یافت شده و وظیفه محافظت باکتری از گزند ویروس‌های مهاجم را بر عهده دارد. برای این کار، یک رشته کوتاه RNA موسوم به CRISPR-RNAs تولید می‌شود که با توالی DNA ویژه‌ای در ویروس مهاجم مطابقت دارد. طی سالهای اخیر سیستم CRISPR-Cas9 به شدت مورد توجه جامعه علمی قرار گرفته است و محققان علاقمند به استفاده از این سیستم به‌عنوان ابزار ویرایش ژن هستند. در این ابزار، CRISPR نقش یابنده بخش ویژه‌ای از DNA را داشته و Cas پروتئین برش دهنده آن بخش از DNA است.

برای این که بتوان از این سیستم اصلاح ژنی استفاده کرد، در قدم اول لازم است که بتوان این ابزار را وارد سلول کرد. در این پروژه پژوهشگران روی ساخت نانوحاملی کار کردند که بتواند کمپلکس CRISPR-Cas9 را وارد یک سلول کند.

چیس بسیل از محققان این پروژه می‌گوید: «به صورت رایج محققان DNA ویژه‌ای را وارد سلول هدف می‌کنند تا موجب تولید کمپلکس CRISPR-Cas9 در درون سلول شود. این کار با محدودیت‌هایی روبرو است؛ برای مثال، مقدار دز تولید CRISPR-Cas9 درون سلول به سختی قابل کنترل است. به همین دلیل محققان به دنبال روشی هستند که به جای تبدیل سلول به CRISPR-Cas9، این کمپلکس را وارد سلول کنند. در این پروژه ما نانوحاملی برای این کار تولید کردیم.»

ژن گو از محققان این پروژه می‌گوید: «این نانوحاملی که ما ساخته‌ایم شبیه یک گلوله کاموایی است که کلافی از رشته‌ها منجر به تولید ساختاری شده‌ است. این نانوساختار کاملاً زیست‌سازگار بوده و می‌توان با استفاده از خودآرایی، آن را به سادگی تولید کرد.»

این نانوحامل از رشته‌های DNA تولید شده که توالی آن مکمل کمپلکس RNA است؛ بنابراین می‌تواند آن را به راحتی حمل کند. زمانی که این نانوحامل به سلول برخورد می‌کند به آن متصل شده و توسط سلول بلعیده می‌شود. این ساختار دارای پوششی است که آن را درون سلول حفظ می‌کند تا کمپلکس به هسته سلول برسد. با وارد شدن به هسته سلول رهاسازی ژن و اصلاح آن آغاز می‌شود.

انتهای پیام


7442513
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» قیمت کتاب‌های درسی در پایه تحصیلی اول ابتدایی ۷۱ هزار تومان است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی گفت: طب ایرانی می‌تواند زمینه توریسم درمانی به کشور باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر ارتباطات با اشاره به سه بار ارایه درخواست رفع فیلترینگ گوگل پلی به کارگروه تشخیص مصادیق مجرمانه، اظهار امیدواری کرد که با همراهی اعضا در جلسه هفته آینده رفع فیلتر صورت گیرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: هیچ مانع قانونی برای ثبت نام دانشجو معلمان در طرح تأمین مسکن فرهنگیان وجود ندارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: امروز نخستین آیین نامه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تصویب شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ماه کامل صورتی پنجم اردیبهشت در آسمان نمایان خواهد شد و تمام طول شب قابل رصد است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون علمی و فناوری رئیس جمهور جزئیات برنامه‌های دولت برای ارتقای رتبه ایران در کاربرد هوش مصنوعی را تشریح کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر ارتباطات گفت: برای سومین بار درخواست کردیم گوگل‌پلی رفع فیلتر شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه شاهد گفت: دانشگاه شاهد دارای شش هزار دانشجو در تمام مقاطع است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» بی نظمی‌ها در فضای زندگی، در تمرکز و تصمیم گیری فرد نیز اختلال ایجاد می‌کند و خلاقیت، سطح بهره‌وری و انرژی فرد را کاهش می‌دهد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است