اقتصادی 04:31 - 07 آذر 1393
یک کارشناس ارشد حشره‌شناسی:
یک کارشناس ارشد حشره‌شناسی گفت: حشرات سالانه، قریب به یک ششم محصولات غذایی جهان را مصرف می‌کنند.

یک ششم محصولات غذایی جهان را حشرات می‌خورند!

پری‌ناز نوری در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا در لرستان، اظهار کرد: عوامل متعددی وجود دارند که از افزایش تولید در واحد سطح جلوگیری و خسارات قابل توجهی به محصول وارد می‌کنند که از آن‌ها به عنوان عوامل خسارت‌زای گیاهی نام برده می‌شود.

وی ادامه داد: این عوامل به سه دسته مهم علف‌های هرز، آفات و بیماری‌های گیاهی تقسیم‌بندی می‌شوند که یکی از اساسی‌ترین آن‌ها آفات است.

نوری خاطرنشان کرد: آفت در فرهنگ کشاورزی به طور کلی موجود زنده‌ای را شامل می‌شود که برای گیاهان مضر است.

این کارشناس افزود: در بین آفات، مهمترین گروهی که به گیاهان آسیب می‌زنند، حشرات هستند که البته تمامی حشرات مضر نیستند، بلکه گونه‌های مفیدی نیز مانند زنبورهای عسل که در گرده‌افشانی گیاهان نقش مهمی دارند و کفش‌دوزک‌ها که از شته‌ها تغذیه می‌کنند نیز وجود دارد.

مسئول یک کلینیک گیاه‌پزشکی تصریح کرد: بیش از 10 هزار گونه حشره به عنوان دشمنان بشری طبقه‌بندی می‌شوند چرا که حدود یک ششم از محصولات غذایی سالانه جهان را مصرف می‌کنند.

وی ادامه داد: حشرات به شیوه‌هایی چون جویدن و مکیدن از گیاهان تغذیه می‌کنند. حشرات جونده معمولا از برگ گیاهان و قسمت‌های رویشی تغذیه می‌کنند ولی حشرات مکنده مثل شته‌ها، شیره بافت سلولی گیاه را می‌مکند.

این کارشناس ارشد حشره‌شناسی گفت: علاوه بر ضرری که مستقیما در اثر تغذیه ایجاد می‌شود، حشرات نقش ناقل را در بیش از 200 بیماری میکروبی بازی می‌کنند، خسارت حاصل از حشرات به محصولات در طی یک یا چندین مرحله از چرخه زندگی حشره صورت می‌گیرد. در بعضی از حشرات سیکل زندگی آنها به چهار مرحله تخم، لارو، شفیره و مرحله بلوغ تقسیم می‌شود و در بعضی دیگر مانند ملخ از سه مرحله تخم، شفیره و بلوغ تشکیل شده است.

وی ادامه داد: لارو از لحاظ ظاهری متفاوت از حشرات بالغ بوده اما مرحله شفیره، مشابه حشره بالغ است، در حشرات چهار مرحله‌ای، لارو غالبا مضرتر از حشرات بالغ است اما در حشرات سه مرحله‌ای، حشرات بالغ بیشترین ضرر را به محصول می‌زنند.

نوری خاطرنشان کرد: از مهم‌ترین آفات محصولات زراعی و باغی شهرستان سلسله که به عنوان عوامل خسارت‌زای گیاهی هستند می‌توان به موارد، آفات زراعی مهم شامل سن غلات، تریپس، انواع شته‌ها، سوسک گرده‌خوار، کک چغندر، شته سیاه باقلا ، سرخرطومی یونجه، کنه تارتن، هلیوتیس وکرم طوقه‌بر و از آفات باغی مهم به کرم سیب، لیسه سیب، کنه گالزا ،شته سبز هلو ، شته خونی وسپردارواوی سیب اشاره کرد.

وی راه‌های مبارزه با آفات را از طریق مبارزه بیولوژیک، مبارزه شیمیایی و مبارزه تلفیقی عنوان و اظهار کرد: در روش مبارزه شیمیایی از سموم شیمیایی استفاده می شود که باید این روش را در نهایت بکار برد تا آسیب کمتری به محیط زیست وارد شود. در روش مبارزه بیولوژیک از یک موجود زنده برای کنترل آفت استفاده می‌شود که این روش یکی از مناسب‌ترین روش‌ها است. ولی در روش مبارزه تلفیقی می‌توان به بهترین نحو با آفت مبارزه کرد و معمولا به کشاورزان توصیه می‌شود که از این روش استفاده کنند.

وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین محصولات شهرستان سلسله که از نظر کیفی و کمی در استان حرف اول را می‌زند محصول گردو است، افزود: سلسله با داشتن اقلیم مناسب و سابقه طولانی در داشتن محصول گردوی باکیفیت همیشه زبانزد عموم مردم استان بوده است.

نوری ادامه داد: منطقه کهمان با قدمت بسیار زیاد دارای باغات گردوی سر به فلک کشیده فراوانی بوده که در کنار رودخانه دائمی کهمان از جاذبه‌های گردشگری و توریسمی این شهرستان به شمار می‌رود.

این کارشناس خاطرنشان کرد: خاک حاصلخیز و اقلیم مناسب شهرستان سلسله باعث شده در اکثر مناطق این شهرستان باغات گردو به عنوان باغات غالب منطقه باشند یعنی در تمامی روستاهای این شهرستان ما از باغات گردو بهره‌مند هستیم.

وی افزود: باتوجه به این سرمایه عظیم در شهرستان چه از نظر پتانسیل تولید و درآمدزایی برای باغداران و چه از نظر گردشگری، حفظ این محصول ارزشمند از عوامل خسارتزای گیاهی ضروری و مهم به نظر می‌رسد.

نوری با بیان اینکه یکی از آفات مهم این محصول که مبارزه با آن نیاز به آموزش و زمان خاصی دارد، کنه گالزای گردو است، تصریح کرد: این کنه اختصاصا به درختان گردو حمله کرده و بر روی برگ‌ گال‌هایی ایجاد می‌کند.این کنه معمولاً در سطح فوقانی و گاهی در سطح تحتانی برگ‌های درختان گردو فعالیت داشته و اولین نشانه‌های آن به این ترتیب است که روی بعضی از رگبرگ‌ها، موها و کرک‌ها، رنگ پریده‌ای به وجود می‌آید.

وی افزود: این محل سپس کرک‌مانند شده و کمی تغییر رنگ می‌دهد و سطح آن برجسته و بالاخره محل مزبور متورم و به صورت گال قهوه ای رنگ در می‌آید.

نوری خاطرنشان کرد: گال‌های این کنه ابتدا در کنار رگبرگ‌های اصلی و سپس رگبرگ‌های فرعی تشکیل می‌شود. رنگ آن‌ها در اوایل تشکیل، زرد و به تدریج تیره می‌شود و در اواخر فصل به رنگ قرمز قهوه‌ای در می‌آیند . گال‌های تولیدی دارای سوراخی هستند که از طریق آن می‌توانند خارج و پراکنده شوند.

این کارشناس ارشد حشره‌شناسی گفت: بیشترین تراکم کنه در گال‌های اطراف رگبرگ اصلی مشاهده می‌شود و جمعیت موجود در داخل گال‌ها معمولا تا قبل از شروع خزان برگ‌ ، گال‌ها را ترک کرده و به محل‌های زمستان‌گذران منتقل می‌شوند. کنه زمستان در سر شاخه‌ها و جوانه‌های درخت گردو خفته است و مبارزه با آفات و بیماری‌های گردو به دلیل بزرگ‌بودن این درخت مشکل است زیرا سمپاشی تمام درخت به سختی انجام می‌شود.

وی ادامه داد: جهت کنترل این آفت رعایت نکاتی چند، حائزاهمیت است، یکی از مهم‌ترین مسائل که در شهرستان سلسله در باغات رعایت نمی‌شود بحث بهداشت باغ است، بدین صورت که شاخه‌های شکسته و خشک را حذف و آن‌هایی که در زمین باقی مانده‌اند جمع‌آوری و خارج از باغ معدوم کنند، پاجوش‌های اضافی درختان را قطع و باغ را به شکل اصولی هرس کرده و محل هرس را با چسب پیوند به خوبی پوشاند. کودهای حیوانی تازه یا زباله‌های داخل باغ را جمع‌آوری و از باغ خارج کرد و موارد دیگری که باغداران باید از کارشناسان مربوطه جویا شوند.

نوری گفت: بعد از رعایت بهداشت باغ، مبارزه شیمیایی با سموم کنه‌کش ضروری است و با توجه به اینکه این آفت بعد از زمستان‌گذرانی در اوایل بهار با شروع جوانه‌زنی، وارد برگ شده و تا زمان برداشت گردو در آنجا می‌ماند پس برای مبارزه شیمیایی با این محصول فقط در این دو زمان می‌توان اقدام کرد، یعنی در مرحله جوانه‌زنی برگ و بعد از برداشت محصول گردو، در غیر این دو مرحله مبارزه بی‌فایده است.

وی افزود: کنترل جمعیت آغازگر در ابتدای سال نقش مهمی در تداوم و شدت آلودگی‌های جدید داشته و باید با استفاده از ترکیبات مناسب کنترل شود بنابراین در مناطقی که آلودگی شدید باشد در فصل بهار هنگام باز شدن جوانه‌های برگی و بعد از برداشت محصول زمانی که برگها رو به زردی می‌گذارند از سموم کنه‌کش بهره‌گیری کرد.

این کارشناس ارشد حشره‌شناسی تصریح کرد: بهترین نوع سم، سم نئورن(برموپروپیلات) است که به میزان یک و نیم در هزار استفاده می‌شود. البته باغداران باید در خصوص مبارزه شیمیایی با کارشناسان کلینیک گیاه پزشکی در خصوص زمان دقیق مبارزه، میزان سم و نوع سم مشورت کنند.

وی یادآور شد: از عواملی که باعث گسترش این آفت شده است عدم مبارزه باغداران با این آفت است که دلیل آن نداشتن آگاهی و اطلاعات صحیح از زمان و نحوه مبارزه، بزرگی درختان گردو و نبود سمپاش‌های مناسب است که اکثر باغداران از این امر صرف‌نظر می‌کنند.

نوری خاطرنشان کرد: تلاش در بالا بردن سطح آگاهی باغداران و فراهم کردن امکانات سمپاشی از سوی مسئولان می‌تواند در کنترل این آفت مهم که هم از نظر اقتصادی به باغداران خسارت وارد می‌کند و هم در بحث زیبایی و گردشگردی حائز اهمیت است، ضروری به نظر می‌رسد.

انتهای پیام


5286973
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر اتخاذ رویکرد جهادی برای وصول بدهی مشترکان با اولویت ابربدهکاران، این موضوع را اقدامی مهم برای تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای کشور و رفاه عمومی دانست.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی شرکت هواپیمایی کشوری گفت: از ابتدای اعزام زائران حج عمره تا به امروز بیش از ۱۵۰۰ نفر به سرزمین وحی اعزام شدند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» نشست کمیته مشترک حمل‌ونقل جاده‌ای ایران با تاجیکستان برگزار و یادداشت تفاهم همکاری‌های بین دو کشور در تهران امضا شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس بازار سرمایه گفت: با انتشار گزارش ماهانه و گزارش‌های سالانه شرکت‌ها، تحلیل خوبی از عملکرد آنها در دسترس بازار برای تصمیم گیری قرار می‌گیرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران»  معاون حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن گفت: ۴۱ هزار هکتار از اراضی به محدوده‌های شهری برای تکمیل پروژه‌های نهضت ملی مسکن اختصاص و الحاق یافت.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در رابطه با شرایط دریافت سود سهام عدالت نکاتی را مطرح کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» بنابر سیاست‌های اخیر وزارت جهاد در راستای تنظیم بازار، صادرات مستمر مرغ به عنوان راهکار اساسی برای بالا نگه داشتن تولید مرغ، استفاده از حداکثر ظرفیت واحد‌های مرغداری و ایجاد ارزآوری باید در دستور کار قرار گیرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» ابر پروژه اومااویا که با حضور رئیس جمهور و و زیر نیرو در سریلانکا افتتاح شد، گامی برای توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی و رسیدن به هدف ۵ میلیارد دلاری بود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی گفت: طی پنجشنبه همه فعالیت‌های مرتبط با طبیعت مانند کوهنوردی و دره‌نوردی خطرناک است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» به گفته کارشناسان، بنگاهداری بانک‌ها توان بخش واقعی اقتصاد را در بحث رشد تولید کوچک خواهد کرد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است