علمی فناوری 17:02 - 26 مهر 1396
خودکشی کلوپاترا و سقوط مصر باستان همگی بخش‌هایی از تاریخ هستند که فارغ از درام شکسپیری که در این لحظات تاریخی نهفته‌است، باید بدانید همیشه عواملی فراتر از کینه‌توزی‌های سیاسی در سقوط یک امپراطوری دست دارند.

براساس گزارش نیچر، اکنون محققان با ردیابی ردپای دومینویی از تحولات اجتماعی و تغییرات اقلیمی مخربی که به واسطه فوران آتشفشانی ایجاد شده‌بود، متوجه شده‌اند این رویداد‌های غیر سیاسی نقش مهمی در سقوط مصر باستان داشته‌است.

گروهی از تاریخدانان میان مدارک به دست آمده از فوران آتشفشانی در هسته‌های یخی با الگوی سیلاب‌های فصلی رود نیل ارتباطاتی یافته‌اند و معتقدند این اختلال در رگ حیاتی مصر باعث تشدید و سرعت بخشیدن به وقوع رویداد‌هایی شده‌است که در نهایت به حمله رومی‌ها،‌مرگ کلوپاترا و سقوط مصر باستان منجر شده‌اند.

تغییرات اقلیمی و شورش‌های اجتماعی معمولا دست به دست هم داده و به تغییری قابل توجه در شرایط سیاسی و اقتصادی منجر می‌شوند که می‌تواند بر کل تمدن‌ها اثرگذار باشد. محققان دانشگاه ییل با اتکا بر نتیجه پژوهش‌های پیشین درباره فوران‌های آتشفشانی بزرگ طی 2500 سال گذشته به این نتیجه‌گیری دست یافته‌اند.

تنها گدازه آتشفشان‌ها نیستند که می‌توانند دردسرساز شوند، خاکستر و ذرات سولفور می‌توانند به ذرات معلقی تبدیل شوند که در میان اتمسفر پراکنده شده و موجب بازتاب نور خورشید به شکلی می‌شوند که می‌تواند بر دمای هوا و بارش باران در فواصلی بسیار دورتر از محل فوران آتشفشان اثرگذار باشد.

محققان برای کشف اینکه چگونه آب و هوای فصلی مصر تحت تاثیر فورانی همزمان قرار گرفته‌است، از بنای المقیاس یا نیل‌سنج استفاده کردند. این بنای خیره‌کننده ترکیبی از هنر معماری، منابع آبی و مستند‌سازی تاریخی است زیرا توانسته اطلاعات مربوط به افزایش و کاهش آب رود نیل در طول فصل‌های مختلف را از اوایل قرن هفتم ثبت کند و دانشمندان بر این اساس مدلی از ارتباط میان جریان رود نیل و سال‌هایی که در جایی از جهان آتشفشانی فوران کرده به دست آوردند.

محققان با استفاده از این داده‌ها تصویری از روند جریان رود نیل را در طول تاریخ مصر به دست آوردند که در کنار آن می‌توان فعالیت‌های تکتونیکی زمین را نیز در همین دوران مشاهده کرد. به گفته محققان زمانی که جریان نیل قوی بوده‌است، دره نیل یکی از حاصلخیزترین مناطق جهان باستان بوده‌است، اما این رود دچار تغییر وضعیت‌های نامنظمی می‌شده‌است. نیل امروزه به عنوان طولانی‌ترین رود جهان شهرت دارد، اما در جهان باستان، مرکز همه‌چیز بوده‌است.

هرتابستان،‌بادهای موسمی از استوا بخش‌های مرتفع نیل را فرسوده ساخته و خاک حاصلخیز را جا‌به‌جا می‌کردند و در کنار مبنع آبی مناسب، کشاورزی رونق پیدا می‌کرد. بدون این انتقال سالانه خاک حاصلخیز و آب،‌محصولات کشاورزی مصر دچار کمبود می‌شدند و مصر دچار کمبود غذا می‌شد و کاهش غذا به معنی شهروندان خشمگین و ناراضی است.

براساس مدارک تاریخی، در طی سلطنت خاندان بطلمیوسی، که با مرگ اسکندر در سال 323 پیش از میلاد آغاز شد، یکی از این دوران‌های رکود رخ داد. در طول دوران حکومت کلوپاترای هفتم، فوران آتشفشانی نسبتا شدیدی در جهان رخ داد که حجم زیادی خاکستر و گازهای داغ را روانه اتمسفر ساخت که تحت تاثیر آن بادهای موسمی استوایی تضعیف شده و قحطی بزرگی شکل گرفت.

در این دوران حکمرانی کلوپاترا با کمبود غذا و رکود اقتصادی همزمان شد و مسیر برای آغاز طاعون را هموار ساخت زیرا روستاییان برای تامین نیازهای خود به شهرها هجوم آوردند. این ناآرامی اجتماعی و مرگ کلوپاترا در سال 30 پیش از میلاد به دلیل مسمومیت  به رومی‌ها کمک کرد تا از فرصت استفاده کنند و مصر باستان به این شکل سقوط کرد.


9484960
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاونت بهداشت وزارت بهداشت از برگزاری «پویش سلامت دهان و دندان» از ۱۷ تا ۱۹ در سطح کشور توسط معاونت‌های بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: با هماهنگی وزارت کشور تمهیدات لازم برای برگزاری آزمون سراسری در همه مناطق کشور اندیشیده شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: اجرای طرح مطالعاتی دستگاه پاکدم یا قلیان اکسیژن به صورت آزمایشی تحت نظارت وزارت بهداشت آغاز شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور از انتخاب رشته بیش از ۷۲۰ هزار نفر خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی گفت:مدارس برای ارتقای جایگاه علمی و افزایش میانگین نمرات نهایی دانش آموزان باید اقدامات موثری انجام دهند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آزمون سنجش شایستگی های حرفه ای هنرجویان در شاخه تحصیلی فنی و حرفه ای نهم اردیبهشت ازساعت ۱۰ تا ۱۲ برگزار می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یکی از خصوصیات طب ایرانی آن است که سلامت انسان را در ارتباط با سلامت محیط می‌بیند یعنی اگر محیط ناسالم باشد سلامت انسان مختل می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت گفت: اورژانس های بیمارستان ها باید بازسازی شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر روابط عمومی سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزش و پرورش گفت: ثبت سفارش کتاب‌های درسی سال تحصیلی جدید از روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت آغاز می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: امسال شاهد کاهش ۱۰ درصدی مصدومان ترافیکی در ابتدای سال هستیم. 

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است