فرهنگی‌هنری 01:36 - 05 فروردین 1396
ارگ‌های فراموش‌شده /4
قلعه، ارگ، دژ، هر قدر هم که عظیم و مستحکم باشد، وقتی که نفوذپذیر و فتح شد، از همان لحظه تا صدها و هزاران سال بعد، زیر دست و پا می‌افتد و با گام‌های مهاجمان تا عابران، از نسل‌های محتلف، پیوسته لگدمال می‌شود؛ تا روزی که کاملا مضمحل می‌شود. دژ باستانی زیویه در کردستان، یک نمونه از این ارگ‌هاست که سال‌هاست روند نابودی آن شتاب گرفته است.

زیویه؛ گنجینه‌ای همچنان رو به اضمحلال

دژ زیویه که کارشناسان آن را یک ارگ حکومتی می‌دانند، در 55 کیلومتری جنوب شرقی شهر سقز در استان کردستان، در نزدیکی غار کرفتو، بر فراز تپه‌ای بلند با همین نام قرار دارد. این ارگ نیز مانند بسیاری از مشابهانش، در منطقه‌ای کوهستانی و قطعا سخت‌عبور بنا شده است.

قدمت آن را به نیمه‌ی دوم سده‌ی هفتم قبل از میلاد و دوران مادها و مانناها می‌دانند. یعنی حدود 2700 سال پیش. به هر حال، زمانی حکومت ساکنان این دژ بر منطقه احتمالا با یک شکست پایان یافته و عجیب که بخشی از گنجینه‌ای که در آن برخی اشیای زرین هم وجود داشته، در محوطه‌ی آن باقی می ماند. گفته می‌شود که حدود هفتاد، هشتاد سال پیش پسر چویانی به‌طور اتفاقی این گنجینه را یافته و با خبر شدن مردم روستاهای اطراف، گنیجنه غارت شده است.

برخی اما معتقدند این روایت، ساختگی و برای سرپوش گذاشتن بر قاچاق اشیای کهن‌دژ بوده است. به هر حال، گویا تعدادی از اشیاء توسط آندره گدار برای موزه‌ی ایران باستان خریداری می‌شود و تعدادی هم از موزه‌های خارج از کشور سر در می‌آورند.

در این سال‌ها و دهه‌ها اما آن‌چه که این محوطه‌ی باستانی ارزشمند را که ظرفیت برگزاری فصل‌های کاوش بسیاری دارد، بیشتر در معرض آسیب قرار داده، حفاری‌های غیرمجاز و فرسایش عوامل طبیعی بوده است.

حفاران غیرمجاز یا تجاری، چون صرفا برای به‌دست آوردن اشیای منقول حفاری می‌کنند، به آسیب دیدن بنا و اجزای غیرمنقول توجهی ندارند. هم‌اکنون هم تنها یک نماینده‌ی محلی سازمان میراث و مسلح به یک موتورسیکلت و یک کاور لباس منقش به آرم سازمان! آن هم بیشتر از محل دور و مشرف به تپه، از آن محافظت می‌کند. از طرفی، آن‌چه که از کهن‌دژ سر بیرون آورده، دیواره‌های سنگی و خشتی است که بخش‌های خشتی آن طبعا بیشتر در معرض آسیب، بویژه در برابر بارش و وزش باد هستند. برای این منظور هم تنها کاه‌گل‌مالی‌هایی انجام شده که برای محافظت از بنا قطعا ناکافی است.

البته شکی نیست که برای کشیدن روکش محافظ (اسپیس فرم) مانند آنچه در محوطه‌های باستانی دیگر کشورها صورت گرفته یا دست‌کم پوشش سوله‌گونه مانند آن‌چه روی بناهایی همچون تپه نوشیجان احداث شده، اعتبار مالی بالایی لازم است؛ اما به هر حال، فقدان این پوشش، به‌علاوه‌ی توقف کاوش و همچنین فقدان مسیر طراحی‌شده برای حضور و بازدید گردشگران، موجب شده که دژ تپه‌ی زیویه، سال به سال و روز به روز، بیش از گذشته، در غربت، رو به اضمحلال سیر کند.

علیرضا بهرامی – ایسنا

نمونه اشیای زرین یافت شده در زیویه

انتهای پیام


8947344
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» صارمی گفت: بهترین ارتباط کودکان با سینما اقتباس است. از این رو ما باید به روش‌های گوناگون، بچه‌ها را عادت دهیم تا در حوزه اقتباس ورود کنند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، غزلی را که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یک بیت از آن را در آستانه عملیات وعده صادق خوانده بودند، منتشر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، غزلی را که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یک بیت از آن را در آستانه عملیات وعده صادق خوانده بودند، منتشر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب، غزلی را که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای یک بیت از آن را در آستانه عملیات وعده صادق خوانده بودند، منتشر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» رادیو ۸۴ سال پیش (سال ۱۳۱۹) در ایران با این جمله کوتاه متولد شد: «اینجا تهران است، رادیو ایران» و تا امروز به کار خود ادامه داد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ گفت: ساخت فیلم مشترک را در دستور کار قرار دادیم که اولین فیلم نیز درباره مرحوم اقبال لاهوری است که مقدمات آن در حال انجام است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» کارگردان فیلم «اخراجی‌ها» گفت: حاجی گرینوف‌ها از مخالفان سر سختم هستند. بله، با آدم‌های مذهبی‌نما مشکل دارم! آنها شعارشان با عملشان نمی‌خواند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر فرهنگ و ارشاد درمورد مزایای تصویب اولیه‌ی سند ملی سبک پوشش اسلامی برای صنعت پوشاک کشور توضیحاتی داد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» ۱۰ نمایشگاه استانی از آثار کمتردیده شده موزه ملی ایران در هفته میراث فرهنگی برگزار می‌شود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» به مناسبت هشتم شوال سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و شهادت حضرت حمزه (ع) مجالس عزاداری در اماکن متبرکه، مساجد و هیأت‌های عزاداری برگزار می‌شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است