وبگردی 10:21 - 02 آبان 1393
آیا در طرح معدن‌کاری در منطقه‌ی کم‌مانند بهرآسمان که تامین‌کننده‌ی بخش در خور توجهی از آب‌ دشت‌های جیرفت و بم است، یک محاسبه‌ی درست سود و زیان (مهندسی ارزش) صورت گرفته است؟

آب بهتر است یا ثروت؟! با نگاهی به کوه بهرآسمان

یک موضوع معروف در کلاس انشانویسی مدرسه‌ها، در چهل پنجاه سال پیش، «علم بهتر است یا ثروت؟» بود که کم‌کم صورت مَثَل سائره یافت و انواع حکایت‌ها پیرامون آن شکل گرفت. در آن سال‌های دور انتظار می‌رفت که شاگرد مدرسه انشای خود را با عبارت معروف «البته واضح و مبرهن است که علم بهتر است...» آغاز کند. اما، گویا به شکلی ناسازه‌وار (پارادوکسیکال) همگان در بیرون از مدرسه معترف بودند که ثروت بهتر است، چرا که کار شخصی را بهتر راه می‌اندازد!

به نظر می‌رسد که جوهره‌ و هدف پرسش یادشده، تاکید بر اصالت کار درازمدت و سودرسان‌ به‌ همه (کار علمی) در برابر کار زودبازده و مفید به حال خود (ثروت‌اندوزی) بوده است.

در موضوع حفظ آبخیزهای کشور هم سوگمندانه باید گفت که با وجود تظاهر همگانی به آگاهی بر ارزش کوهستان‌ها در تولید و نگاهداشت آب که سودمند برای همگان است، اما "ثروت" (در معنای فایده‌ی شخصی) است که خط خود را در جامعه به پیش می‌برد. صاحبان ثروت (که این‌روزها، با عنوان احترام‌آمیز "کارآفرین" خوانده می‌شوند) افراد یا گروه‌های بسیار کوچک دارای نفوذهستند که به راحتی امکان دسترسی به محافل تصمیم‌گیرنده را دارند. این کارآفرینان محترم می‌توانند با گرفتن کاغذهایی به نام "مجوز" جنگل را ببُرند، کوه را ببَرند، و هزاران شغل کوچک محلی را نابود سازند تا یک کسب بزرگ برای خود و کاری برای چند نفر راه بیاندازند.

یک روند خصوصی‌سازی در کشور در حال پیشرفت است که با عنوان‌های فریبنده‌ا‌ی مانند برون‌سپاری، اجرای اصل چهل و چهار قانون اساسی، و سپردن کار مردم به مردم، در واقع پروژه‌ی  تبدیل منابع ملی به اموال شخصی یا فدا کردن منافع همگانی به نفع گروه‌های خاص را پیش می‌برد. در موضوع بهره‌برداری از سنگ مس یا آهن در کوهستان بهرآسمان (استان کرمان، شمال شهر جیرفت) هم، مانند دیگر معدن‌ها، دولت با گرفتن مبلغ اندکی به عنوان حقوق مالکانه، منابع طبیعی ملی را در واقع به "زر ناسره" خواهد فروخت. دارندگان منافع در این طرح، از ارزش ماده‌ی معدنی که برداشت خواهد شد، از "توسعه‌ی اقتصادی"، و از ایجاد شغل می‌گویند، اما از نابود شدن آبخیز و چراگاه، از آلوده شدن منطقه به غبار و  سم‌های ناشی از برداشت گستره‌ی سنگ، از تخریب چشم‌انداز و جاذبه‌های طبیعی، از اثر منفی راه‌های دسترسی بر زیست‌بوم منطقه، و از برهم خوردن آسایش و امنیت عشایر و روستانشینان بر اثر شدآمد خودروهای فوق سنگین چیزی نمی‌گویند.

ذخیره‌های معدنی، البته از ثروت‌های ملی هستند که برداشت آن‌ها می‌تواند نقشی در ارتقای اقتصاد ملی داشته باشد، اما در کوهستان‌های پرشیب که دست‌کاری در سامانه‌های طبیعی سبب فرسایش شدید و جبران ناپذیر خاک و همچنین موجب وارد شدن آسیب جدی به منابع ارزشمندتر آب می‌شود، نباید معدن‌کاری کرد. از این‌رو، مخالفت عشایر و روستانشینان اطراف بهرآسمان و همچنین کشاورزان شهر جیرفت و کنشگران محیط زیست با برداشت از معدن‌های این منطقه که عنوان "حفاظت شده" دارد و یک گنجینه‌ی ملی تنوع زیستی هم هست و نگاهداشت آن بخشی از تعهدهای جهانی کشور به معاهده‌های بین‌المللی به شمار می‌رود، درست و قانونی است.

یادآور می‌شود که کوهستان بهرآسمان به همراه کوه شاه از آبخیزهای مهم جنوب شرق کشور است و چند رودخانه، از جمله هلیل‌رود که مهم‌ترین رود جنوب شرقی کشور است، وسفره‌های زیرزمینی دشت‌های جیرفت و بم و...  از این کوه‌ها آب می‌گیرند. در مورد هلیل‌رود لازم به یادآوری است که آثار تاریخی شگفت‌آور و تازه کشف‌شده‌ی معروف به "تمدن جیرفت" یا کُنارصندل بیانگر نقش بی‌مانند کوه‌ها و رودها در پدیداری و پایداری تمدن انسانی است. در امتداد هلیل‌رود، تا همین چند دهه پیش، بیشه و جنگل‌های انبوه وجود داشته که از بخش‌های جلگه‌ای آن آثاری باقی مانده و بخش‌های کوهستانی آن هنوز هم در خور توجه هستند. همچنین در انتهای هلیل‌رود، تالاب ارزشمند جازموریان را داشتیم که تنظیم‌کننده‌ی هوای منطقه و تامین‌کننده‌ی آب سفره‌های زیرزمینی و زیستگاه زمستانی ده‌ها گونه پرنده بوده است.

فیروز میرزا فرمانفرما، که در سال‌های  60-1258 خورشیدی حاکم کرمان بوده است، در سفرنامه‌ی خود(1) اشاره می‌کند که «این رودخانه در میان جنگل واقع شده... و جنگل بسیار بزرگ و انبوه از گز می‌باشد» یا از ده ریگان و اطراف قریه‌ی برج می‌گوید که «جنگل بسیار خوب به‌قاعده‌ای است. مثل کلاردشت مازندران، خوش هوا و باصفا با درّاج و چرغی و تیهوی زیاد...». در منطقه‌ی مهروییه نیز تا اوایل دهه‌ی هفتاد خورشیدی، جنگل انبوهی وجود داشت که عکس و فیلم‌های آن موجود است. به نظر می‌رسد که ساخت سد جیرفت که جریان طبیعی هلیل‌رود را مختل ساخت، همچنین افزایش جمعیت، و توسعه‌ی کشاورزی با مصرف بی‌ضابطه‌ی آب... سبب تخریب این جنگل‌ها و خشک شدن تالاب جازموریان و پایین رفتن شدید سطح سفره‌های آب زیرزمینی منطقه‌های عنبرآباد و کهنوج شده است. در این شرایط، ضروری است که از وارد ساختن تنش‌های بیشتر به این حوضه‌ی آبی جدا جلوگیری شود. تامل برانگیز است که در کوهستان بهرآسمان به منظور حفظ دریاچه‌ی سد جیرفت، پروانه‌ی چرای دام صادر نمی‌شود (اگرچه دام بی‌پروانه در منطقه زیاد است) اما قرار است که اجازه‌ی معدن‌کاری داده شود!

در روز 25 مهر، ده‌ها کوه‌نورد به همراه محیط‌بانان اداره‌ی محیط زیست جیرفت در منطقه‌ی بهرآسمان گرد هم آمدند و ضمن جمع‌آوری زباله‌های بخشی از یک مسیر صعود، به عنوان نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست و ده‌ها گروه و انجمن کوه‌نوردی، برای چندمین بار اعتراض خود را به طرح برداشت سنگ آهن یا مس در این زیستگاه و آبخیز کم‌مانند اعلام داشتند.

گروه‌های کوه‌نوردی جیرفت و دیگر شهرهای استان کرمان، هیات کوه‌نوردی شهرستان جیرفت، انجمن کوه‌نوردان ایران، گروه دیده‌بان کوهستان، انجمن دوستداران دماوند، انجمن پایشگران محیط زیست ایران، انجمن حرمت حیات، انجمن داوطلبان سبز، جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست، و انجمن مهندسان معمار دانشگاه تهران از جمله سازمان‌هایی هستند که به همراه چند هزار تن از افراد دوستدار طبیعت، تومار مخالفت با هرگونه معدن‌کاری در بهرآسمان را امضا کرده‌اند.

Bahraseman

 

پی‌نوشت

  • 1) فیروز میرزا فرمانفرما، سفرنامه‌ی کرمان و بلوچستان، به کوشش منصوره اتحادیه و سعاد پیرا، نشر تاریخ ایران، 1380، صص 58 و 117 . فیروز میرزا همچنین در صفحه‌های 77، 93، 122، 124، 126 و 141 این کتاب از جنگل‌های انبوه در بمپور، کهنوج، رودبار، دوساری، و ده بکری می‌نویسد.

5025381
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» این گزارش به دنبال بررسی‌های علمی یکی از باورهای اشتباه مردم در خصوص آبلیموهای سنتی تهیه شده است. شاید پس از مطالعه آن، بیشتر از قبل در خرید آبلیموهای به اصطلاح سنتی تامل کنیم.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» این روز‌ها واژه رژیم‌های سم‌زدایی زیاد به گوش‌مان می‌خورد و اکثر افراد در مورد «سم زدایی» یا «پاکسازی» صحبت می‌کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» دبیر بین‌الملل اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل با بیان اینکه عملیات وعده صادق به معنای عبور ایران از قدرت بازدارندگی به قدرت تهاجمی نیست، گفت: این عملیات بازتعریف آستانه تحمل جمهوری اسلامی نسبت به اقدامات رژیم صهیونیستی در رابطه با...
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» برخی بر این باورند که سر راه هم قرار گرفتن افراد برای ازدواج اتفاقی نیست و سرنوشت و قسمت برخی افراد را سر راه هم قرار می‌دهد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» مهمان خانه پدر موشکی ایران، حاج «حسن طهرانی مقدم» می شویم و قرار است همسر این قهرمان از فراز و فرودهای زندگیش بگوید که شنیدن و خواندنش هزار حرف و درس زندگی دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» وقتی ما به عنوان والدین به قول خود عمل می‌کنیم، این کار به فرزندانمان کمک می‌کند احساس امنیت کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» کسانی که از انسانیت دور می‌شوند باید آماده مواجه با آثار اعمال خود باشند. با این حال خداوند برای جهنمیان و انسان‌های گناهکار تخفیفاتی نیز در نظر گرفته است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» تیتراژ سریال «آژانس دوستی» به عنوان یکی از بهترین و خلاقانه‌ترین تیتراژ‌های مرتبط با سریال‌های دهه هفتاد سیما محسوب می‌شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» با نزدیک شدن به روز‌های کنکور بازار صفحات و کانال‌هایی در فضای مجازی گرم شده که مدعی فروش یا پیش فروش سوالات کنکور هستند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یافتن فرد مناسب برای ازدواج به مهمترین دغدغه جوانان برای تشکیل خانواده تبدیل شده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است