اقتصادی 00:37 - 03 تیر 1397
هیچ چیز مانند سرنوشت صنعت نفت ایران روایتگر چالش‌ها و فراز و فرودهای ناشی از تحولات سیاسی نیست؛ صنعتی که پرونده قطور آن پر از تغییر مسیر بوده و از زمان پیدایش آن تا کنون گاهی عوامل داخلی یا سیاست‌های خارجی مانع به پایان رسیدن راهی شده اند که این صنعت در پیش گرفته بود.

سرنوشت نفت در ایران از سر نوشته می‌شود

به گزارش ایسنا، امضای برجام مسیری که تحریم ها برای نفت ایران سنگلاخ کرده بود را مجدد هموار کرد و بعد از آنکه بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان بعد از روزهای تحریم و درحالی که صادرات نفت ایران به روزانه کمتر از دو میلیون بشکه رسیده بود، پای میز مذاکره نشست و توانست جایگاه از دست رفته ایران را در بازارهای جهانی نفت پس بگیرد، ستاره نفت ایران با صادرات روزانه بین ۲.۵ میلیون بشکه تا ۲.۹ میلیون بشکه باز هم در بازارهای جهانی درخشید.

زمانی که کشورها و شرکت های نفتی دوباره برای نفت ایران پشت مرزها صف کشیدند و لیست مشتریان نفتی ایران مورد بازخوانی قرار گرفت و حتی از نو نوشته شد و خیال مردان نفتی از وضعیت صادرات آسوده شد، توسعه میادین نفتی در صدر لیست اولویت های وزارت نفت قرار گرفت و معرفی قراردادهای جدید نفتی نخستین قدم وزارت نفت در راستای تحقق اولویت مذکور بود.

خاک ایران سرشار از ذخایر نفتی و گازی است که سال های سال به دلیل نبود سرمایه و تکنولوژی لازم چشم انتظار توسعه مانده اند. نکته ای که زنگنه آن را به خوبی درک کرد و قطار صنعت نفت را به سمت ریل های توسعه هدایت کرد. اکثر مخازن نفتی و گازی ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و چنانچه بهره برداری از آن ها به موقع صورت نگیرد، هیچ چیز جز نام و نشان از این مخازن باقی نخواهد ماند. در این راستا، وزارت نفت با کشورهای مختلف آسیایی و اروپایی وارد مذاکره شد و دروازه ورود غول های نفتی دنیا به ایران باز شد.

طی دو سال اخیر، صنعت نفت  ایران میزبان توتال، شل، شلمبرژه، انی، اینپکس، گازپروم نفت، لوک اویل، روس نفت، تات نفت، زاروبژ نفت، ساینوپک، CNPC، کوگس، ONGC، DNO، زیمنس، وینترسهل، پرتامینا، شرکت ملی نفت فیلیپین، پتروناس، OMV، مرسک و... بود که نماینده کشورهای فرانسه، انگلیس، ایتالیا، ژاپن، روسیه، چین، کره جنوبی، هند، اتریش، آلمان، اندونزی، مالزی، دانمارک و... بودند و با وجود هجمه‌ای که در داخل کشور با آن مواجه بود با توتال که یک شرکت غربی بود نیز قرارداد امضا کرد.

به طور کلی طی دو سال اخیر سه قرارداد مهم برای توسعه میادین نفتی امضا شد که دو قرارداد از سه قرارداد با شرکت های خارجی بود. نخست قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم ایرانی-فرانسوی-چینی توتال، شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) و پتروپارس بود که ۱۲تیرماه سال ۱۳۹۶ به امضا رسید. قرارداد دیگر در آخرین چهارشنبه همان سال  امضا شد که قرارداد توسعه میدان‌های مشترک آبان و پایدار غرب، بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت زاروبژنفت روسیه و شرکت ایرانی دانا انرژی بود.

با خروج ترامپ از برجام پرونده صنعت نفت ایران یک چالش جدی را تجربه می‌کند و در شرایط پرفشار کنونی که بار دیگر تولید و صادرات نفت ایران تحت فشار قرار گرفته است، صادرات نفت باز هم به اولویت وزارت نفت تبدیل شده است. پیش‌بینی‌ها حاکی از کاهش حداکثر ۸۰۰ هزار بشکه‌ای صادرات ایران است و با اینکه تعهد کاهش تولید در اجلاس ۱۷۴ اوپک که روز جمعه برگزار شد حفظ شده است اما یکی از تصمیماتی که در این جلسه گرفته شد این بود که مقرر شد اگر یکی از اعضای حاضر در این توافق کاهش تولید قابل توجهی داشته باشد، برای جبران این کاهش تولید، با آن کشور مذاکره و در صورت توافق طرف‌ها، جبران این کاستی انجام شود.

این موضوعات باعث شده زنگنه به عنوان سکاندار صنعت نفت ایران باز هم موضوع حفظ صادرات را سرلوحه کار خود قرار دهد و در گفت و گویی که بعد از اجلاس اوپک با یکی از خبرنگاران اعزامی به وین داشته است اعلام کرده فعلا اولویت امضای قراردادها نیست.

بیژن زنگنه با تاکید بر اینکه اولویت  حفظ صادرات نفت ایران است، اظهار کرد: این به معنی کنار گذاشتن توسعه میادین نفتی نیست بلکه این موضوع فعلا اولویت من نیست. به هر قیمتی و با هر شرایطی باید صادرات نفت ایران را حفظ کنیم. البته برای توسعه میادین برنامه جذب ۶ میلیارد دلار از داخل با استفاده از ظرفیت داخل در برنامه است که اشتغال زایی را هم به همراه دارد. این نیست که بگوییم در هر شرایطی که مشکل هم داریم IPC را ادامه می دهیم.

به گفته وی هر قرارداری که امکان داشت ادامه خواهد یافت و اگر نشد  صبر می کنیم تا تحریم ها برداشته شود.  

انتهای پیام


9820174
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی گفت: طبق آمار فقط ۳۴ درصد از مردم از کارت جایگاه داران استفاده می‌کنند
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گفت: بنابر آمار در فروردین ماه ۱۱۲ هزارتن تخم مرغ تولید شد که پیش بینی می شود در اردیبهشت به ۱۱۴ هزارتن برسد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» علی اکبر محرابیان گفت: بر اساس اعلام کمیسیون بین‌المللی سد‌های بزرگ، ایران جزو کشور‌های برتر جهان در بخش سدسازی است و همچنین در حوزه تولید برق حرارتی جزو ۱۰ کشور اول جهان است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل سازمان اموال تملیکی استان تهران گفت: اولین مزایده اموال منقول و غیر منقول سازمان اموال تملیکی استان تهران از سوم تا ۱۱ اردیبهشت ماه برگزار می شود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اتحادیه میوه و سبزی گفت: با مدیریت صادرات و گرم شدن هوا، قیمت پیاز در بازار به تعادل می‌رسد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» امروز هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران ۴۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله می‌شود
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی صنعت آب گفت: با بارش‌های اخیر در نقاط مختلف بلوچستان جنوبی و مرکزی، برای این مناطق ۲ تا ۴ سال تامین آب مطمئن خواهیم داشت.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس شورای تامین کنندگان دام از توزیع روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن گوشت گرم خبر داد و گفت: واردات روزانه گوشت گرم به ۶۰۰ تن افزایش می‌یابد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: استفاده از ظرفیت های مردمی خود زمینه ساز تقویت و تسریع در اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن می شود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: استفاده از ظرفیت های مردمی خود زمینه ساز تقویت و تسریع در اجرای پروژه‌های نهضت ملی مسکن می شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است