به گزارش سرویس علمی جام نیوز به نقل از عصر ایران، نزردآلو بومینواحی چین است و هنوز هم به صورت وحشی در این مناطق میروید. این درخت در اوایل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راهافت. ارتفاع درخت زردآلو تا 6 متر هم میرسد. برگهای آن مانند قلب نوک تیز و به رنگ سبز روشن مایل به زرد میباشد.
گلهای زردآلو درشت و به رنگ سفید متمایل به قرمز است. میوه آن گوشتی و زرد رنگ، با طعمیمطبوع و شیرین بوده که در اواسط تابستان میرسد. هسته زردآلو صاف، قهوه ای و بیضی شکل است. در داخل هسته مغز آن قرار درد که طعم آن گاهی شیرین و گاهی تلخ میباشد.
مواد مغذی موجود در زردآلو
این میوه سرشار از ویتامینهای A و C و آهن است. مواد مغذی موجود در زردآلو از چشمها و قلب حفاظت میکنند و فیبر موجود در آن علیه بیماریها مبارزه میکند.
زردآلو منبع غنی بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A ) است. زردآلوهایی که رنگ نارنجی تیره دارند، حاوی بتاکاروتن بیشتری هستند. مواد غذایی حاوی بتاکاروتن باعث کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی، سکته، آب مروارید و بعضی سرطانها میشوند.
مقادیر بالای بتاکاروتن و لیکوپن موجود در زردآلو باعث میشود غذای مفیدی برای حفظ سلامتی قلب باشد. این دو ماده به عنوان آنتیاکسیدان، از اکسیداسیون LDL، کلسترول و بروز بیماری قلبی جلوگیری میکنند.
بتاکاروتن در بدن، به ویتامین A تبدیل میشود. پس میتوان گفت زردآلو منبع غنی ویتامین A است که در حفظ بینایی چشم موثر است و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی جلوی تخریب سلولها توسط رادیکالهای آزاد را میگیرد.
زردآلومنبعغنیبتاکاروتن است. لذا در تقویت بینایی چشم، جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی و آب مروارید موثر است. رادیکالهای آزاد، عدسی چشم را تخریب میکنند و باعث بروز آب مروارید میشوند یا اینکه ذخیره خونی چشمها را از بین برده و باعث تخریب بافت چشم میشوند. زردآلو حاوی فیبرهای محلول در آب است. مطالعات نشان میدهد مصرف فیبرهای محلول باعث حفظ قند خون در مقدار طبیعی و کاهش کلسترول خون میشود. فیبر موجود در زردآلو از بروز یبوست و بیماریهای رودهای جلوگیری میکند. برگه زردآلو سرشار از پتاسیم است. مصرف مواد غنی از پتاسیم باعث تنظیم فشارخون میشود.
زردآلوی رسیده به علت دارا بودن ویتامینهای گروه B برای درمان بیماریهای عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و... مفید است. میوه و هسته شیرین زردآلو به علت دارا بودن ویتامین C برای تقویت بدن، رفع اختلال در رشد کودکان و جلوگیری از خونریزی لثه موثر است و به علت داشتن آهن در خون سازی موثر است.
سایر خواص درمانی زردآلو
-تصفیه کننده خون است. عروق را باز میکند و ملین است.
- بوی بد دهان را رفع میکند. تب بر است. به علت داشتن کبالت برای کم خونی مفید است.
- التهاب مفاصل را برطرف میکند. ضد نرمیاستخوان است. برای قلیایی کردن بدن مفید است.
- زردآلو به علت داشتن مقداری اسید سالسیلیک، برای درد مفاصل و رماتیسم مفید است.
- زردآلو، خنک و اشتها آور است.
- زردآلو، باعث رفع تشنگی و عطش میشود.
- برای رفع یبوست و بواسیر مفید است.
- مصرف برگه زردآلو سبب هضم غذا میشود و از یبوست جلوگیری میکند. برای مصرف برگه، ابتدا آن را با آب بشویید. سپس آن را در آب خیس کنید و بگذارید یک شب بماند. سپس یک دانه لیموترش در آن بیندازید و صبح ناشتا، برگه خیس خورده را همراه با آب آن میل کنید که برای رفع یبوست بسیار مفید است.
- حرارت درونی بدن را پایین میآورد.
- برگه زردآلو باعث هضم غذا میشود.
تذکراتی در مورد مصرف زردآلو
- از زیاده روی در مصرف زردآلو خودداری کنید، زیرا مصرف زیاد آن در هضم مواد غذایی ایجاد اختلال کرده و دچار اسهال میشوید.
- افرادی که ناراحتی کبدی دارند، باید از زیاد خوردن زردآلو پرهیز کنند.
- هسته تلخ زردآلو مواد سمیبه نام اسید سیانیدریک و اسید پروسیک دارد. لذا خوردن هسته تلخ زردآلو خطرناک است.
- مصرف زیاد زردآلو باعث ایجاد لکهای سفید پوستی میشود.
- زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است، لذا برای سرد مزاجان مضر است.
- کسانی که دچار سوزش یا نفخ معده هستند، از مصرف زیاد زردآلو پرهیز کنند.
- زردآلو به طور کلی دیرهضم و نفاخ است. بنابراین اشخاص مسن و کودکان باید از خوردن زیاد آن پرهیز کنند.
- زردآلو را همیشه قبل از غذا بخورید و هستهاش را نیز همراه آن مصرف کنید، زیرا هسته شیرین زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آن را آسان میسازد.
- این میوه را هنگام ناشتا وبا معده خالی نخورید، زیرا سبب دل پیچه می شود.
- زردآلوی کال و نرسیده دیرهضم و نفاخ است. همچنین ترشح اسید معده را افزایش میدهد و باعث ترش کردن معده میشود.
- هرگز زردآلو را بعد از غذاهای سنگین نخورید.
- بعد از خوردن زردآلو آب سرد ننوشید یا با آب سرد استحمام نکنید، زیرا باعث ایجاد گاز و نفخ در معده میشود.
- اگر بعد از خوردن زردآلو دچار سنگینی و نفخ معده شدید، فورا مقداری زیره را دم کرده و میل نمایید یا مقداری عرق زیرها عرق نعنا بخورید.
خواص درمانی هسته و برگ زردآلو
هسته زردآلو از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک، و برگ و گل آن سرد و خشک است.
- اگر چند قطره از روغن هسته را در گوش بچکانید، صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان میکند.
- روغن هسته برای نرم کردن پوست مفید است.
- روغن هسته اگر تلخ باشد، کرم معده و روده را از بین میبرد.
- روغن تلخ هسته ورم مقعد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد میکند.
- دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است.
- برای تسکین درد گوش، چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانید.
از زردآلو میتوان برگه، کمپوت و نکتار زردآلو تهیه کرد.
2013
6707839