علمی فناوری 11:17 - 10 مرداد 1394
محققان موسسه فناوری فدرال زوریخ در سوئد روش جدیدی را برای به دست آوردن نخ‌های با کیفیت از ژلاتین معرفی کرده‌اند.

تولید نخ از پسماند کشتارگاه‌ها

به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه خراسان، از اواخر قرن 19 میلادی، محققان به دنبال ساخت منسوجات از ژلاتین به عنوان یک جایگزین ارزان و کمتر حساسیت‌زا برای پشم بوده‌اند.

اگرچه ظهور الیاف مصنوعی تا حد زیادی به این تلاش‌ها پایان داده، اما روش جدید فیلیپ استوسل از موسسه فناوری فدرال زوریخ با همکاری آزمایشگاههای علوم مواد و فناوری فدرال سوئیس (Empa) شاید بتواند نخهای مبتنی بر ژل را به کانون توجه بازگرداند.

هر ساله حدود 70 میلیون تن نخ در جهان دادوستد می‌شود. نخ‌های مصنوعی تهیه شده از محصولات نفتی یا گاز طبیعی دو سوم از این میزان را تشکیل می‌دهند. متداولترین نخ‌های طبیعی مورد استفاده پشم و کتان هستند که در حقیقت میدان را به بازار پرسود الیاف مصنوعی واگذار کرده‌اند.

گفته می‌شود که الیاف جدید از کیفیت عایق مشابه پشم گوسفند مرینوس برخوردار است و کلاژن مورد استفاده در تولید آن را می‌توان از ضایعات کشتارگاه‌ها بدست آورد.

ژلاتین عمدتا از کلاژن تشکیل شده و یکی از اجزای اصلی پوست، استخوان و تاندونهاست. مقادیر زیادی از کلاژن در ضایعات و پسماند کشتارگاه‌ها وجود دارد که به سادگی می‌تواند به ژلاتین تبدیل شود. محققان سوئدی تصمیم گرفتند از این مواد زیستی برای پیشبرد تحقیقات خود استفاده کنند.

آنها دریافتند که وقتی یک محلول آلی مثلا ایزوپروپانول را به محلول آبدار و حرارت دیده ژلاتین اضافه می‌کنند، پروتئین در ته ظرف ته‌نشین می‌شود. آنها این توده بی‌شکل را با استفاده از پی‌پت برداشته و با تحت فشار قراردادن آن، نوعی نخ انعطاف‌پذیر و رشته‌ای ساخته‌اند. آنها موفق شدند با استفاده از ماشین‌های تابنده در هر دقیقه 200 متر نخ تهیه کنند.

هر رشته مجزا از این نخ تنها 25 میکرومتر ضخامت دارد که نصف ضخامت موی سر انسان است. به دلیل این ظرافت و همچنین نرمی بسیار بالای رشته‌های ژلاتین، پارچه‌های تهیه شده از این الیاف از درخشندگی خوبی برخوردارند.

یکی از مشکلات تهیه این الیاف قابلیت انحلال آنها در آب بود که محققان برای حل این مشکل، از مواد شیمیایی مختلف برای پردازش این الیافت و افزایش مقاومت آنها در آب استفاده کردند که این امر در نهایت منجر به تولید الیافی با مقاومت بسیار بالا در برابر آب شد.

این تحقیق در مجله Biomacromolecules منتشر شده است.

انتهای پیام


6839004
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فرآیند برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال ۱۴۰۳ از امروز صبح آغاز می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان گوگل می‌گویند با وجودی که دستیار‌های هوش مصنوعی ابزار‌هایی مفید و کاربردی هستند، اما می‌توانند کاربران را از نظر عاطفی بیش از حد به خود وابسته کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور از تمدید مهلت انتخاب رشته آزمون ورودی دوره دکتری نیمه‌متمرکز سال ۱۴۰۳ تا شنبه هشتم اردیبهشت ماه خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش گفت: یک میلیون و ۱۵۲ هزار و ۵۱۸ داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری شرکت می‌کنند و میزان تاثیر سوابق تحصیلی در آزمون امسال ۵۰ درصد است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی گفت: رژیم غذایی بدون گلوتن برای افراد دارای بیماری سلیاک توصیه می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل بیمه‌گری و جذب منابع سازمان بیمه سلامت ایران گفت: پوشش بیمه‌ای بیمه شدگان روستایی و پنج دهک درآمدی به صورت سیستمی به مدت یک سال تمدید می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مریخ‌نورد «کنجکاوی» ناسا ردپای گاز متان را در سیاره سرخ یافته و دانشمندان را یک گام به کشف حیات بیگانه نزدیک‌تر کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشجویان به منظور حمایت از کودکان و مادران غزه، نمایشگاهی از آثار هنری خود را با مضمون مقاومت و فلسطین در دانشگاه الزهرا برپا کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش با تاکید بر امنیت و سلامت کامل کنکور سراسری، از عدم قطعی اینترنت در حوزه‌های امتحانی خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری‌های وزارت بهداشت گفت:برای نخستین بار در کشورمان اعضای یک بیمار پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی، به بیماران نیازمند عضو اهدا شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است