فرهنگی‌هنری 14:50 - 28 مرداد 1396
مروری بر یک واقعه
آبادان – قصه سینما رکس آبادان قصه جنگی است که امان نداده بود به مردم سرزمینی که داغدار عزیزترین افراد خود برای دیدن یک فیلم در سینمایی به نام رکس بودند.

روایتی از سوزان‌ترین مرداد تاریخ/ رکس به تقویم ملی بازگردد 

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- فرزانه یحیی آبادی: سینما رکس ۹۰۰ صندلی داشت و آن شب از ماه رمضان (۲۸ مردادماه سال ۱۳۵۷)، ۶۰۰ آبادانی ترجیح داده بودند تا برای دیدن فیلم ایرانی «گوزنها» ساخته مسعود کیمیایی به این سینما بروند. ساعتی از پخش فیلم گذشت و مردم مشتاقانه منتظر پایان فیلم بودند که به یک باره سینما آتش گرفت.

شعله های آتش از در و دیوار سینما بلند و نفس ها به شماره افتاده بود، همه پشت درهای بسته سینما جمع شده بودند اما جایی برای فرار از این مهلکه نبود. از همه جای سالن آتش می بارید، کسی از بیرون هم جرات نزدیک شدن به سینما را نداشت، همه افراد در داخل سینما سوختند و اصلا کسی قابل شناسایی نبود.

بوی تن های سوخته تمام فضای خیابانهای اطراف را پوشانده بود و این گونه آخرین سکانس زندگی جمعی از مردم آبادان تمام شد .

پروین کاشانی زاده نویسنده کتاب «رازهای ماندگار یک نیم روز سوخته» که مجموعه ای از خاطرات شفاهی خانواده های کشته شدگان حادثه آتش سوزی سینما رکس آبادان است که در تابستان ۹۲ منتشر شد در این باره می گوید که مسئله سینما رکس بسیار پیچیده و سرپوشیده است. علت اینکه من نام کتاب را «رازهای ماندگار یک نیم روز سوخته» گذاشتم وجود ابهامات و سئوالات زیاد بی پاسخ بود، ساواک در این ماجرا به شدت دوگانه رفتار کرد به گونه ای که مردم متوجه نشدند از کجا ضربه خوردند. 

پروین کاشانی زاده می افزاید: در خاطرات جمع آوری شده بیشترین ابهامات مطرح شده مربوط به زمانی است که مردم برای کمک در مقابل سینما جمع شدند، چرا که ساواک به بهانه اینکه شما خرابکارید اجازه باز کردن در سینما را به آنان ندادند ضمن اینکه مدام می گفتند که این آتش سوزی کار انقلابیون است. 

وی اظهار کرد: آن طور که پرونده های موجود نشان می دهد بیشتر کسانی که در این سینما کار می کردند ساواکی بودند. این طور که مشخص شد دو نفر از عاملان آتش سوزی از دست فروشان این سینما بودند. آنان درزهای دیوار سینما را به بنزین هواپیما آغشته کرده بودند و نکته قابل توجه اینکه در هنگام بروز آتش سوزی نخست آنکه مدیر سینما در مسیر تهران به آبادان بود و دیگر اینکه اپراتور، بوفه و مدیر داخلی سینما هم حضور نداشتند. 

وی در بخشی از صحبت هایش با اشاره به خاطرات بازماندگان آن حادثه می گوید: سینما رکس در کنار یک کوچه هشت متری است و در کنار آن شهربانی و آگاهی است یعنی فاصله سینما تا شهربانی کمتر از دو دقیقه است و وقتی این سینما آتش می گیرد شهربانی چی ها مدعی بودند که متوجه نشده اند و پس از نیم ساعت که از بروز حادثه می گذرد به محل وارد می شوند. 

این نویسنده گفت: پلیس به مردم اجازه نزدیکی به محل را نمی دهد. کسی اجازه باز کردن درهای سینما را ندارد. تماس با آتش نشانی نیز بی حاصل است، کسی جوابگو نیست، مسئولان آتش نشانی مدعی بودند که موقع آتش سوزی هیچ تماسی را دریافت نکرده اند و ارتباطشان با مرکز قطع بوده (آن موقع اپراتورها از مرکز پشتیبانی وصل می شد)، البته مردم در اظهاراتشان می گفتند که ماشین آتش نشانی به محل آمد اما آب نداشت که البته ماشینی که آنجا حاضر شده ماشین صنعتی فوم دار بوده نه آتش نشانی.

 

کاشانی زاده افزود: مطالعه روزنامه های زمان برگزاری دادگاه عاملان سینما رکس پس از انقلاب نشان می دهد که بازماندگان حادثه آدم سوزی سینما رکس اعتراضات زیادی را به روند رسیدگی به پرونده داشتند. 

رکس به تقویم ملی بازگردد 

اکنون در جایی ایستاده ام که ۳۹ سال پیش بر این خاک سوخته سینما رکس ایستاده بود، دلم به درد می آید از فقر مهندسی شده آبادان، وقتی می بینم از سینمای رکسش که نقش تاثیرگذاری در شکل گیری انقلاب داشت و نمادی از مردمان همیشه توانمند در ایستادگی در برابر سختی ها بود، یک پاساژ جایگزین شده و یک یادمان چند در چند کوچک آن هم در فرعی پشت محل سینما رکس چیزی باقی نمانده، سینما رکس حقیقتی است بی پیرایه که هیچگاه برهنگی شرمسارش نکرده است. 

می گویند، فرهنگی که هویت راستین آدمی را بروز ندهد بی ثمر است و چه سخت است وقتی که می بینی سینما رکس آبادان که نماد شکوه مردمی است که از تمام امکانات رفاهی و زندگی تنها غرور و بی نیازی ذاتی برایشان باقی مانده، بی هیچ دلیلی نامش از تقویم ملی حذف می شود واین خواسته زیادی نیست که اگر مردمانش فریاد می زنند:«رکس باید به تقویم ملی بازگردد». 

به قول بهنام کاوه بازیگر توانمند آبادانی در اجرای نمایشهای خیابانی: «مو تو سینما رکس سوختوم، آبادان تو سینما رکس سوخت، ...».


9374237
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» مهدی نقویان رئیس سیمافیلم درباره ساخت چند سریال مهم در سال ۱۴۰۳، سرانجام سریال الف ویژه مسعود جعفری‌جوزانی در تلویزیون، تغییر در نظام پخش و رونق ساخت سریال‌های طنز توضیحاتی داد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» تلویزیون امروز فیلم‌های متفاوتی مانند «نیاز»، «دیپورت» و «شلیکی از میان دیوار» را راهی آنتن شبکه‌های سیما می‌کند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ گفت: در برنامه‌ریزی‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، توجه به ایرانی‌گری ضروری است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» ویژه برنامه «و خدایی که در این نزدیکی است» رادیو جوان برای شب‌های قدر به مدت پنج شب از حرم مطهر رضوی با حضور کارشناسان مذهبی و مداحان پخش می‌شود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» پیامبر اکرم (ص) در روایتی به بندگانی اشاره می‌کنند که از رحمت الهی دور می‌شوند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» یکی از سوالات و شبهاتی که ممکن است برای خیلی از افراد به وجود آید این است که آیا واقعاً اسلام دین آسانی است؟ که در این مطلب قصد داریم به آن اشاره کنیم.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس رسانه ملی با جمعی از شاعران و نویسندگان کشور دیدار کرد و توجه به اعتلای فرهنگ غنی ایران را در زمره رئوس برنامه‌های تحولی صداوسیما برشمرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» هشتمین روز از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با بالاترین حجم از استقبال مردم نسبت به روز‌های گذشته مواجه بود و فعالیت بخش بین‌الملل نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم به اتمام رسید.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» حجت‌الاسلام یعقوبی گیلانی گفت: حضرت محمّد مصطفی (ص) الگو و شاخصه‌ی اصلی انسان قرآنی است که همه زندگی ایشان را قرآن کریم فرا گرفته است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» ستاد خدمات سفر در سه اطلاعیه اسامی استان‌های دارای آمادگی برای میزبانی از مسافران نوروزی در موج دوم سفر‌های نوروزی را اعلام کرد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است