علمی فناوری 10:14 - 28 مهر 1397
محققان دانشگاه تهران با تکیه بر فناوری نانو موفق به ابداع روشی برای افزایش میزان برداشت نفت سنگین از مخازن شدند. دو سوم محتوای مخازن نفتی جهان را نفت سنگین تشکیل می‌دهد.

راهکار نانویی محققان کشور برای افزایش برداشت نفت از مخازن

به گزارش ایسنا، دکتر نگهدار حسین‌پور، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و انستیتو مهندسی نفت این دانشگاه از ارائه راهکاری برای افزایش برداشت نفت سنگین از مخازن خبر داد و گفت: در این طرح تحقیقاتی تلاش شده تا با بهره‌گیری از فناوری نانو روش احتراق در جا به‌ عنوان یکی از روش‌های رایج استخراج نفت سنگین از مخازن بهینه‌سازی شود.

وی احتراق درجا را یکی از روش‌های رایج استخراج نفت سنگین از مخازن دانست و خاطر نشان کرد: به‌کارگیری این روش به سرمایه‌ اولیه‌ سنگینی نیاز دارد، اما با توجه به بازده بالای آن نسبت به سایر روش‌های بهره‌برداری، بازگشت سرمایه در مدت‌زمان کوتاه‌تری صورت می‌گیرد.

حسین‌پور ادامه داد: بر این اساس در طرح حاضر از نانو ذرات اکسید فلزی استفاده شد تا بازده (ضریب برداشت) روش احتراق درجا افزایش یابد و متعاقب آن، این روش مقرون‌به‌ صرفه‌تر شود.

مجری طرح با بیان اینکه برای این منظور در روش احتراق درجا با تزریق هوا به مخزن و احتراق بخشی از ترکیبات سنگین نفت، گرمای مورد نیاز برای کاهش ویسکوزیته‌ نفت تأمین شده و نفت تولیدی نیز سبک‌تر می‌شود، یادآور شد: یکی از عیوب این روش عدم توزیع یکنواخت حرارت به نقاط مختلف مخزن است که موجب کاهش بازدهی و ترک خوردن پوش‌سنگ مخزن می‌شود. در پژوهش حاضر نانوذرات اکسید نیکل که به‌صورت درجا در نفت مخزن سنتز می‌شوند، به دلیل سطح ویژه‌ بالا قادر هستند آسفالتین‌ها و ترکیبات سنگین نفت را به خود جذب کرده و به‌طور یکنواخت بر دیواره‌ حفرات مخزن رسوب کنند.

وی خاطر نشان کرد: در واقع حضور این نانوذرات از یک سو موجب انتشار جبهه‌ احتراق در مخزن شده و از سوی دیگر کاهش دمای احتراق را باعث می‌شوند و گرمای حاصل تنها موجب کاهش ویسکوزیته نفت شده و همچنین پوش‌سنگ مخزن دچار ترک نمی‌شود.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه تهران، روش احتراق درجای بهینه‌ شده، ضریب برداشت نفت سنگین را تا 85 درصد و API نفت تولیدی را 5 تا 15 درجه افزایش می‌دهد.

این تحقیقات از سوی دکتر نگهدار حسین پور عضو هیأت علمی انستیتو مهندسی نفت و دانشگاه تهران و دکتر آزاده امراللهی، دانش‌آموخته‌ مقطع دکتری دانشگاه تهران اجرایی شده و نتایج آن در مجله‌ Energy & Fuels با ضریب تأثیر 3.024 منتشر شده‌است.

انتهای پیام


9947949
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت بخش MRI بیمارستان شهدای یافت آباد را افتتاح و از نصب یکی از پیشرفته‌ترین دستگاه‌های تصویربرداری در این مرکز ابراز خرسندی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری با اشاره به شناسایی افرادی که ابزار ممنوعه به همراه داشتند، از داوطلبان آزمون سراسری برای رعایت دستورالعمل‌ها تشکر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل متا اعلام کرد: که غول فناوری هنوز سال‌ها با کسب درآمد از هوش مصنوعی فاصله دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» لوگوی ویژه آیین‌های بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران همزمان با نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران «نماد آموزش عالی ایران» منتشر شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: مالاریا جزو مهم‌ترین و جدی‌ترین بیماری‌های عفونی در تمام قاره‌های دنیا است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش گفت: گفت: در ۶۰۰ هزار مدرسه دخترانه باید این وظیفه روایتگری پیشرفت ایران و دختر ایرانی را انجام دهیم.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرکت تراشه‌ساز «TSMC» تایوان، اعلام کرد که فناوری جدید تولید تراشه این شرکت به نام «A 16» در نیمه دوم سال ۲۰۲۶ وارد چرخه تولید خواهد شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آزمون سراسری گروه آزمایشی هنر و همچنین گروه آزمایشی زبان‌های خارجه راس ساعت ۱۴:۳۰ آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در حالی که ساخت یک خانه تک طبقه به روش سنتی ممکن است چند ماه طول بکشد، اما بزرگترین چاپگر سه بعدی جهان که توسط مهندسان دانشگاه مین (Maine) ساخته شده است، می‌تواند این پروژه را در کمتر از چهار روز به پایان برساند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سامسونگ روی ویژگی‌های هوش مصنوعی سلامتی‌محور حلقه‌ی هوشمند خود تمرکز ویژه‌ای خواهد داشت.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است