فرهنگی‌هنری 16:47 - 25 بهمن 1394
در شرایط پیش آمده نه باستان‌شناسان عمرانی‌ها را درک می‌کنند و نه آنها باستان‌شناسان را می‌فهمند، به گونه‌ای که عمرانی‌ها گمان می‌کنند که ما باستان‌شناسان مزاحم آنها هستیم.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، عباس مقدم باستان‌شناس، این مطلب را در آستانه برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" مطرح ساخت.

او با اشاره به اینکه تا به حال به این موضوع بصورت جدی پرداخته نشده برگزاری این همایش را در این حوزه بسیار تأثیر‌گذار دانست.

وی با بیان اینکه برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" نباید تنها به صدور یک بیانیه اکتفا کند، تصریح کرد: تنها گنجاندن ماده (114) قانون برنامه چهارم توسعه نیز می‌تواند نقطه امیدی برای فعالان و دوستدارن میراث فرهنگی باشد.

به گفته این باستان‌شناس، طبق این قانون تمامی دستگاههای اجرایی مشمول قانون برنامه چهارم توسعه موظفند قبل از اجرای پروژه‌های ‌بزرگ عمرانی نسبت به انجام مطالعات فرهنگی‌ - تاریخی در مکان‌ اجرای طرح اقدام کنند.

مقدم نبود بنیان اطلاعاتی در باستان‌شناسی کشور و نداشتن اطلاعات کافی از اینکه محوطه‌های تاریخی در چه مکان‌هایی هستند و کدامیک آسیب دیده‌اند را یکی از مشکلات پیش رو دانست و تصریح کرد با وجود اینکه سالهاست نقشه باستان‌شناسی کشور در مراحل تدوین است، این امر هنوز محقق نشده است.

وی با بیان اینکه ابتدا باید ببینیم در حوزه باستان‌شناسی چه داریم، کجا داریم و چگونه داریم، افزود: تنها دراینصورت است که وقتی بخواهد توسعه‌ای صورت گیرد می‌توانیم برنامه‌ریزی کنیم و در مواجهه با آن اقدامات لازم را انجام دهیم.

مقدم تصریح کرد: علاوه بر مشکلاتی از این قبیل که در میراث فرهنگی وجود دارد در مواجهه با توسعه نیز با مسائلی روبرو هستیم که برطرف شدن آنها بستگی به همکاری سازمان‌های مرتبط دارد.

او با اشاره به اینکه آنچه از معماری گذشته باقی مانده نشان‌دهنده اهمیت عوامل تأثیرگذار در آن است، تصریح کرد: به عنوان مثال آبشارهای شوشتر که شاهکاری از معماری دوره ساسانی است نمونه بارزی از یک مدیریت سیستماتیک است.

این سازه آبی گسترده به نحوی طراحی شده که در آن نه تنها از فشار زیاد آب برای چرخاندن آسیاب‌های بزرگ و آرد کردن گندم استفاده می‌شده بلکه یک جاذبه گردشگری منحصر به فرد نیز محسوب می‌شود.

به گفته این باستان‌شناس، متأسفانه امروزه بر خلاف گذشته در برنامه‌های توسعه، خیلی از مسائل مهم و اساسی مانند میراث فرهنگی مورد توجه قرار نمی‌گیرد به نحوی که در سدسازی تنها هدف ساخت سد است و در راه‌سازی تنها آنچه مورد توجه قرار می‌گیرد ساخت راه است، این در حالیست که فعالان توسعه باید به مسائل چند وجهی توجه کنند.

مقدم در گفتگو با سایت پژوهشگاه (richt.ir) تصریح کرد: متأسفانه مسئولان به مسائل مربوط به اجرای پروژه‌های عمرانی بصورت تونل‌وار می‌نگرند در حالیکه باید به این مسائل سیستماتیک نگاه کنند و تمامی جوانب را در نظر بگیرند.

وی گفت: در شرایط پیش آمده نه باستان‌شناسان عمرانی‌ها را درک می‌کنند و نه آنها باستان‌شناسان را می‌فهمند، به گونه‌ای که عمرانی‌ها گمان می‌کنند که ما باستان‌شناسان مزاحم آنها هستیم.

او با بیان اینکه باستان‌شناسان وظیفه دارند شناسنامه فرهنگی را حفظ کنند تصریح کرد: از سویی پروژه‌های عمرانی نیز باید اجرایی شوند.

گفتنی است، همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار برای بررسی راهکارهای توسعه و تعامل بین متولیان میراث فرهنگی و توسعه پایدار به ویژه آمایش سرزمین 28 و 29 بهمن‌ماه 94  توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در سالن همایش‌های موزه دوران اسلامی برگزار می‌شود.

محورهای این همایش، میراث فرهنگی، توسعه پایدار و مدیریت آب، میراث فرهنگی، توسعه پایدار و گردشگری، میراث فرهنگی، توسعه پایدار و آمایش زمین، میراث فرهنگی، توسعه پایدار صلح و وفاق ملی و میراث فرهنگی، توسعه پایدار و هویت است.


7683674
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» برنامه سینمایی «هفت» با اجرای بهروز افخمی از جمعه ۷ اردیبهشت‌ماه پخش خود را در شبکه نمایش از سر می‌گیرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» جدیدترین قسمت از «باغ شادونه» با ورود یک شخصیت جدید پنجشنبه 6 اردیبهشت حوالی ساعت 17:15 از شبکه دو سیما روانه آنتن می‌شود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس رسانه ملی درباره تولیدات سازمان متبوع خود در زمینه عملیات «وعده صادق» توضیح داد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» فیلم «مست عشق» با جذب ۵۱ هزار مخاطب طی روز گذشته موفق شد تا رکورد بیشترین تعداد مخاطب روز نخست نمایش را از آن خود کند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» در روز‌های پایانی اولین هفته از اردیبهشت ماه فیلم‌های سینمایی «جغد شب»، «قاتلان ماه کامل» و «در مسیر بوستون» از قاب شبکه‌های سیما تماشایی می‌شوند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» جبلی گفت: رسانه ملی و وزرات ورزش در حال تدوین آیین‌نامه‌ای درباره حق پخش فوتبال هستند که تقدیم هیئت وزیران خواهد شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» استاد پیشکسوت قرآنی گفت: قرآن همه چیز ماست. اگر قرآن می‌تواند تمام مشکلات ما را حل کند، چرا ما آن را در اولویت قرار ندهیم.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» یک کارشناس مذهبی با اشاره به فضائل متعدد شاه عبدالعظیم حسنی (ع) از ایشان به عنوان یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ اسلام یاد کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزارت فرهنگ، دستورالعمل جدید صدور پروانه فعالیت کانون‌های تبلیغاتی را که در اجرای بند ۱۶ ماده ۲ قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ تدوین شده است، ابلاغ کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه سفر به پاکستان از فعال شدن ۶ خانه فرهنگی ایران در این کشور خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است