علمی فناوری 06:02 - 07 مهر 1399
پژوهشگران روسی، نوعی پوشش آنتی‌باکتریال برای محافظت از مواد غذایی ابداع کرده‌اند که قابل تجزیه زیستی است.

افزایش دوام مواد غذایی با کمک پوشش‌های آنتی‌باکتریال قابل تجزیه زیستی

به گزارش ایسنا و به نقل از فری‌نیوز، پژوهشگران حوزه شیمی "دانشگاه دوستی ملل"(RUDN University) روسیه، نوعی پوشش آنتی‌باکتریال برای محصولات غذایی ابداع کرده‌اند. این پوشش، برای سلامتی انسان ضرری ندارد و یک لایه نازک و غیرسمی را شکل می‌دهد که قابل تجزیه زیستی است. این لایه، رنگ یا طعم خاصی ندارد و می‌تواند ماندگاری محصولات غذایی متفاوت را بین ۲/۵ تا هشت برابر افزایش دهد.

بسته‌بندی غذاها معمولا از ترکیبات شیمیایی مبتنی بر پلیمرهای مصنوعی مانند پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن ساخته می‌شوند. این مواد، برای محیط زیست مضر هستند و تجزیه آنها به زمان زیادی احتیاج دارد. بسته‌بندی مواد غذایی باید از غذا محافظت کند و مواد سمی که غذا را آلوده می‌کنند، در بر نداشته باشد. از سوی دیگر، این بسته‌بندی باید بدون این که ردی از خود در محیط زیست به جا بگذارد، تجزیه شود. پژوهشگران توانستند با استفاده از پلی‌ساکاریدها، چنین پوششی را برای بسته‌بندی موادغذایی ابداع کنند. پلی‌ساکاریدها، تاثیر منفی بر سلامت انسان ندارند و غیرسمی و قابل تجزیه زیستی هستند.

این پوشش‌های آنتی‌باکتریال، مبتنی بر "کیتوسان"(Chitosan) هستند. کیتوسان، نوعی پلی‌ساکارید است که در پوسته میگو و خرچنگ یافت می‌شود.

پژوهشگران در این پروژه، دو نوع از مشتقات کیتوسان موسوم به "SC-Na" و "TBC" را به کار بردند. ویژگی‌های آنتی‌باکتریال TBC، به آنتی‌بیوتیک‌های کنونی شبیه است. به گفته پژوهشگران، نانوذرات TBC که با ماتریس SC-Na ادغام شده‌اند، می‌توانند یک لایه نازک تشکیل دهند که محکمتر از شکل انفرادی این ترکیبات است و اکسیژن و بخار کمتری را به داخل راه می‌دهد.

"آندری کریتچنکوف"(Andreii Kritchenkov)، از پژوهشگران این پروژه گفت: ما تلاش کردیم تا مشتقات غیرسمی کیتوسان را که ویژگی‌های فوق‌العاده آنتی‌باکتریال دارند و شبیه به آنتی‌بیوتیک‌های تجاری هستند، ارائه دهیم. ما نشان دادیم که شاید بتوان از این ترکیبات، برای افزایش دوام و ویژگی‌های آنتی‌باکتریال این لایه محافظ استفاده کرد. این ماده‌، غیرسمی است و می‌تواند طول عمر مواد غذایی را افزایش دهد. ما با استفاده از این ترکیب توانستیم پوشش‌های غذایی چندمنظوره ابداع کنیم که ویژگی‌های آنتی‌باکتریال، محافظتی و مکانیکی بهبود یافته‌ای دارند.

پژوهشگران برای آزمایش این پوشش، چندین موز را به مدت ۱۰ روز در آنها پیچیدند و طی دوره آزمایشی، وزن موزها، ویتامین C آنها و سطح انتشار دی‌اکسید کربن را اندازه‌گیری کردند. این پارامترها پس از ۱۰ روز با نتایج به دست آمده از بررسی موزهایی بدون این پوشش مقایسه شد. موزهایی که در پوشش قرار داشتند، سه برابر کمتر از موزهای گروه دوم، وزن از دست داده بودند و میزان کاهش ویتامین C آنها نیز هشت برابر کمتر بود. 

با توجه به نتایج به دست آمده، می‌توان گفت که پوشش‌های مبتنی بر کیتوسان، برای محافظت از محصولات غذایی مناسب هستند.

این پوشش‌ها پس از استفاده، بدون صدمه زدن به محیط زیست تجزیه می‌شود.

این پژوهش، در مجله "Food Packaging and Shelf Life" به چاپ رسید.

انتهای پیام


10737200
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» انتخاب رشته بیش از ۱۲۵ هزار نفر از پذیرفته شدگان اولیه و آزمون ورودی دوره دکتری «Ph.D.» (نیمه‌متمرکز) سال ۱۴۰۳ از امروز شنبه اول اردیبهشت آغاز می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان دانشگاه کرنل آمریکا بر این باورند که گام بزرگی در راستای جستجوی موجودات فضایی برداشته اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی وزارت آموزش‌وپرورش از افزایش تا دو میلیون تومانی حقوق سرایداران علاوه بر افزایش حقوق سالانه خبر داد و گفت: در حال حاضر حقوق سرایداران در حدود ۱۰ میلیون تومان است و تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دستاورد جدید محققان ایرانی در تولید مخلوط آسفالتی یکی از راهکار‌های مناسب برای دفع بهداشتی پسماند تصفیه روغن موتور است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» اگر از جمله کسانی هستید که از خالی شدن سریع باتری ساعت هوشمند خود رنج می‌برید، حتما اشتباهاتی در مورد استفاده از آن انجام می‌دهید.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: وزارت بهداشت برنامه جامعی را برای ارتقای سواد سلامت افراد تهیه کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تیموری سنگانی گفت: به محض بروز مشکلات گفتار، زبان و بلع در هر سنی، مراجعه سریع به مراکز درمانی و توانبخشی می‌تواند در درمان موثر باشد. 
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اداره دارو سنتی، اداره کل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو مراکز مجاز به ارائه خدمات زالودرمانی را تشریح کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در حالی که به‌خوبی ثابت شده که فشار خون بالا و دیابت از عوامل خطر حمله قلبی هستند، کارشناسان می‌گویند علائم مشخصی وجود دارد که در روز‌ها و هفته‌های قبل از حمله قلبی رخ می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که افزودن برچسب میزان کالری غذا‌ها در منوی رستوران‌ها، می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را نجات دهد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است