علمی فناوری 13:57 - 03 آذر 1403
پژوهشگران کشور موفق به ارائه روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوان‌های حساس جمجمه و صورت شدند.

موفقیت در ترمیم آسیب‌ استخوان حساس جمجمه و صورت با سلول‌های بنیادی

تیمی بین‌المللی از پژوهشگران، با محوریت علمی متخصصان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی و دانشگاه شهید بهشتی، موفق به ارائه روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوان‌های حساس جمجمه و صورت شدند. این روش، مبتنی بر استفاده همزمان سلول‌های بنیادی و داربست‌های پیشرفته با فناوری‌های نانوتکنولوژی، نویدبخش تحولی بزرگ در پزشکی بازساختی است.

روش درمانی جدیدی که حاصل همکاری مراکز علمی معتبر داخلی و خارجی نظیر دانشگاه شهید بهشتی، انستیتو پاستور ایران، دانشگاه پزشکی ونژو چین، دانشگاه یوانزی تایوان، دانشگاه ساوینتای هند و دانشگاه ایستینیه ترکیه با راهبری دکتر حسین شاهسوارانی و دکتر مهدی جهانفر انجام شده، راهکاری پیشرفته و نوآورانه برای ترمیم آسیب‌های استخوانی حساس جمجمه و صورت ارائه داده است.

با توجه به روند فزاینده آسیب‌های مختلف در زندگی مدرن، ترمیم نقایص استخوانی به‌ویژه در نواحی حساس مانند جمجمه، فک و صورت، همواره یکی از چالش‌های بزرگ در پزشکی بازساختی به شمار می‌رود و تیم‌های تحقیقاتی مختلف در سراسر جهان برای ارائه راهکار‌های درمانی مؤثرتر تلاش می‌کنند. در این میان، استفاده از سلول‌های بنیادی و فناوری‌های نانوتکنولوژی به عنوان دو راهبرد کلیدی، در سال‌های اخیر توجه ویژه‌ای را به خود جلب کرده است.

روش درمانی جدید ارائه شده در پژوهش یاد شده، مبتنی بر کشت سلول‌های بنیادی بر روی داربستی سلولزی طبیعی است که همراه با نانوذرات سیلیکا و ماده موثره پروآنتوسیانیدین – ترکیبی طبیعی استخراج‌شده از هسته انگور – پوشش دهی شده است. این داربست نه‌تنها به سلول‌های بنیادی کمک می‌کند تا به سلول‌های استخوانی تمایز یابند، بلکه رشد و تکثیر آنها را بدون نیاز به آنتی‌بیوتیک‌ها حمایت می‌کند.

آزمایش‌های پیش‌بالینی نشان داده است که این داربست، با تقویت فعالیت آنزیمی آلکالین فسفاتاز، معدنی شدن ماتریکس استخوانی و تولید کلاژن، بازسازی سریع‌تر و مؤثرتر بافت استخوانی را تسهیل می‌کند. علاوه بر این، خاصیت ضدباکتریایی این داربست در برابر باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی، خطر عفونت‌های پس از جراحی را کاهش می‌دهد.

آزمایش‌های پیش بالینی نشان دادند که داربست سلولی توسعه‌یافته، علاوه بر تسریع بازسازی بافت استخوانی، در تشکیل مجدد عروق، کاهش التهاب و بازسازی اپیتلیال نیز عملکرد چشمگیری داشته است. این ویژگی‌ها، این فناوری را به راه‌حلی جامع و موثر برای ترمیم آسیب‌های استخوانی تبدیل کرده است.

این روش درمانی نوین، با الهام گیری از طبیعت و بکارگیری فناوری‌های پیشرفته نانو و سلول‌های بنیادی، نه‌تن‌ها تحولی در درمان آسیب‌های استخوانی محسوب می‌شود، بلکه نبار دیگر توانمندی‌های علمی کشور را در سطح جهانی علیرغم محدودیت‌ها و تحریم‌های متعدد به نمایش گذاشته است. انتظار می‌رود پس از تکمیل مراحل کلینیکی پیش رو، این فناوری در آینده‌ای نزدیک به طور گسترده در درمان آسیب‌های جمجمه و صورت مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش ارزشمند در مجله معتبر بین‌المللی Emergent Materials منتشر شده و دسترسی به آن از طریق لینک زیر امکان‌پذیر است: https://link.springer.com/article/۱۰.۱۰۰۷/s۴۲۲۴۷-۰۲۴-۰۰۹۰۹-۵

منبع: مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران


12118944
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گوگل بهترین اپلیکیشن‌ها و بازی‌های سال در پلی‌استور را معرفی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم گفت: محدودیت در پرداخت وام دانشجویی با همکاری سازمان برنامه و بودجه برداشته شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از پذیرش ۳۲۰ دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری در پژوهشگاه‌های وابسته به این وزارتخانه مهر سال جاری خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان کوچکترین سیارک را رصد کردند که اندازه سیارک WJ1 با استفاده از تلسکوپ ۴.۳ متری لوول دیسکاوری (LDT) در آریزونا پس از رویداد آتشین نیاگارا ارزیابی شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت: فضای مجازی رهاشده ابزار قدرتمندی برای دشمن برای ایجاد تشویش در افکار عمومی و به انحراف کشاندن جریان فکری جامعه است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پژوهشگران کشور موفق به ارائه روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوان‌های حساس جمجمه و صورت شدند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی گفت: سالانه حدود ۵ میلیون نفر در دنیا متاثر از مقاومت میکروبی، جان خود را از دست می‌دهند در حالیکه آنتی بیوتیک‌ها یکی از راه‌های اصلی مبارزه با میکرو ارگانیسم‌ها است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یافته‌های پژوهشگران نشان می‌دهد نوجوانانی که خُروپُف می‌کنند، به احتمال زیاد دچار برخی مشکلات رفتاری هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: نمی‌توانیم به همین راحتی کتابخانه ۱۱۷ هزار مدرسه را تجهیز کنیم این در حالی است که موضوع کتاب و کتاب‌خوانی، در جامعه مهجور است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست اداره امور فرآورده‌ها با منشاء دامی و دریایی سازمان غذا و دارو، درباره اقدامات جدید این سازمان در راستای بهبود سلامت عمومی و تولید محصولات گوشتی با کیفیت‌تر توضیح داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است