فقر فرهنگ دولتی و حاکمیتی در مواجه با سرمایه و سرمایه گذار

باشگاه خبرنگاران جوان - برنامه دور یک میز در رادیو تهران؛ درباره «سرمایه گذاری در مسیر تولید؛ الزامات و بایستههای اساسی با توجه به شعار سال» گفتگویی با «سیدمجید حلاج زاده رئیس مرکز خدمات مشاور ایرانیان خارج از کشور»، «دکتر اسماعیل شجاعی سخنگوی اسبق شورای رقابت» و به صورت تلفنی با «دکتر محمدرضا سبزعلی پور رئیس مرکز تجارت جهانی کشور» انجام داده است که مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
تضمین سرمایه و امنیت؛ اولین مولفه برای سرمایه گذاری
حلاج زاده رئیس مرکز خدمات مشاور ایرانیان خارج از کشور در پاسخ به این سوال که ایرانیان خارج از کشور اگر قصد داشته باشند که در ایران سرمایه گذاری داشته باشند، ممکن است که چه دغدغههایی داشته باشند و چگونه میتوان روند سرمایه گذاری را برای آنها تسهیل کرد؟ گفت: خوشبختانه قلب ایرانیان خارج از کشور، برای این مملکت میتپد. هیچ ایرانی را نمیتوان دید که در خارج از کشور باشد و بخواهد کشورمان نابود شود. بنابراین؛ هر آنچکه از دست آنها برمی آید برای کشور خود انجام میدهند.
وی با اشاره به اهمیت آماده سازی زیرساختها برای سرمایه گذاری گفت: این زیرساختها برای سرمایه گذاری ایرانیان خارج از کشور بسیار مفید است. اولین مولفهای که برای سرمایه گذاران ایرانی خارج از کشور مهم است، تضمین سرمایه و امنیت است. اما متاسفانه در کشور افرادی هستند که امنیت این سرمایه گذاران را تحت الشعاع قرار میدهند.
ثروت ایرانیان خارج از کشور ۲۰ تا ۲۴ هزار میلیارد دلار است
حلاج زاده با بیان اینکه سرمایه گذاران خارج از کشور ثروت بیکرانی دارند، گفت: ایرانیان خارج از کشور یکی از پول دارترین افراد دنیا هستند. طبق برآورد بانک جهانی ۲۰ تا ۲۴ هزار میلیارد دلار ثروت ایرانیان خارج از کشور است. بنابراین؛ اگر ما یک درصد این ثروت را وارد کنیم، برای آبادانی کشور کافی خواهد بود.
وی عنوان کرد: در سال جاری برای مدیریت جذب سرمایه گذاری برای تولید، برنامههایی آغاز گردیده است. اولین قدم؛ سرمایه گذاری در انرژیهای تجزیه پذیر است. براساس آمار به دست آمده ضرر قطعی برق در سال گذشته چندین میلیارد تخمین زده شده است. اگر همان سرمایه سال گذشته برای انرژیهای خورشیدی یا بادی در نظر گرفته میشد، قطعا به اینجا نمیرسیدیم و هم مشکلات حل میشد و هم تولید اتفاق میافتاد. به همین دلیل در سال جدید سرمایه گذاری بر انرژیهای تجزیهپذیر در اولویت قرار گرفته است و در این مسیر به هیچ گونه حمایتی از سوی دولت امید نبستهایم، چون این امر جز تلف کردن وقت هیچ سود دیگری برای ما ندارد، بلکه ما با شرکتهای خصوصی قدر و فعال کشور همکاری میکنیم.
تاسیس بانک در خارج از کشور برای سرمایه گذاری
رئیس مرکز خدمات مشاور ایرانیان خارج از کشور از تاسیس بانک در خارج از کشور در سال جاری خبر داد و گفت: این پروژه تا چند ماه آینده عملیاتی خواهد شود و افرادی که برای سرمایه گذاری دغدغه امنیت را دارند، سرمایه آنها در همان بانک گرفته میشود و سود به آنها تعلق میگیرد و بدین شکل سرمایههای این افراد را وارد کشور میکنیم.
امنیت، منابع، حمایت و فرهنگ چهار اصل مهم در سرمایه گذاری
شجاعی سخنگوی اسبق شورای رقابت در پاسخ به این سوال که به چه مواردی میتوان اشاره کرد که اگر حل و فصل شود گشایشی در بخش خصوصی به شمار میآید؟ گفت: موضوع سرمایه گذاری یک چارچوب نظری و یک مبانی دارد که صرفا گفتن و لقلقه زبان کردن آن چیزی را حل نمیکند. مهمترین شرط سرمایه گذاری در یک کشور امنیت کلان است. در واقع امنیت گرانترین کالایی است که بواسطه آن کشورها تشکیل میشوند.
وی افزود: سرمایه گذاری دارای الزاماتی است که اگر فراهم نشود، حرفهای ما در حد یک شعار باقی خواهد ماند. ما دچار چند نوع پارادوکس مختلف هستیم. متاسفانه شعارهای ما با حرف و عمل همخوانی ندارد.
سخنگوی اسبق شورای رقابت عنوان کرد: اولین زیرساخت تولید، انرژی (برق، گاز و...) است. در رابطه با این زیرساخت مهم نیز بخش خصوصی باید ورود کند. همچنین نهادهای تولیدی ما در بخش خصوصی، مستلزم پشتیبانی مالی هستند که متاسفانه این پشتیبانی مالی وجود ندارد و بانکهای کشور به جای حمایت مالی از بخش خصوصی درگیر دلالی و خرید و فروش فوری هستند و بدین ترتیب تولید و تولید کننده رها شده است.
وی درباره اهمیت فرهنگ در سرمایه گذاری توضیح داد: دستگاههای حکمرانی از جمله دولت، رسانه و... وظیفه دارند تا از تولید حمایت کنند و بدین شکل بخش خصوصی به سرمایه گذاری ترغیب شوند. رشد تولید نیازمند سیاست و راهبری است که وظیفه دولت است.
معیارهای ما علیه تولید است
سخنگوی اسبق شورای رقابت افزود: معیارهای ما علیه تولید است. شعار ما تولید است، اما عمل ما ضدتولید است. تا زمانی هم که در این مسیر قرار داشته باشیم، حمایت از تولید در حد یک شعار باقی میماند. باید این شعار معیار قرار بگیرد و هر نهادی که علیه تولید است، کنترل و محدود شود. ذخائر فرهنگی و دانشی ما برای حکمرانی از ۲۵۰۰ سال پیش تاکنون وجود داشته است، چگونه آن را نادیده میگیریم.
وی در ادامه گفت: سرمایه گذاری یک شاخص نشان میدهد بقیه نهادهای موجود در یک کشور به درستی کار میکنند یا نه. اگر همگی نهادها به درستی کار کنند، سرمایه گذاری اتفاق خواهد افتاد. علاوه برآن اگر سازمان صدا و سیما و به طور کلی رسانه فهم درستی از سرمایه گذاری نداشته باشند، قابلیت این را پیدا نخواهند کرد که بتوانند کشور را به سمتی هدایت کنند که سرمایه گذاری محقق شود.
سرمایه گذار چرخ پنجم تولید است
شجاعی با بیان اینکه کژکارکردهایی موجود در کشور اجازه شکل گیری سرمایه گذاری را نمیدهد، گفت: اگر میگوییم که امسال سال رشد سرمایه گذاری است، باید بدانیم که سرمایه گذار چرخ پنجم آن است، در ابتدا باید چرخ اول؛ دولت چرخ دوم؛ قوه قضاییه چرخ سوم؛ دستگاه قضایی چرخ چهارم؛ بخش امنیتی و نظامی درست عمل بکنند تا در انتها چرخ پنجم که تولید کننده و سرمایه گذار است، حرکت کند.
رسانه، باید بدون هیچ رودربایستی به الزامات تولید بپردازند
شجاعی تاکید کرد: سرمایه گذاری یک موضوع خُرد نیست. مردم نهایتا با پول خُرد خود میتوانند در بورس سرمایه گذاری کنند. اگر کشور خواستار سرمایه گذاری در تولید است، باید امنیت و بوروکراسی را لازم را فراهم کند و در کلان کشور با فساد اقتصادی و اداری مبارزه و سهولت در کسب و کار ایجاد شود. همچنین نهادهای مالی پشتیبان تولید را تعریف کرده تا به راحتی تولید کننده بتواند منابع مالی را کسب کند و امنیت اجتماعی – فرهنگی را برای او فراهم کنیم و مهمتر آنکه باید بدانیم که بنگاههای بزرگ ایراد و اشکال نیست و این نگاه مارکسیسمی و تودهای را حذف کنیم. بنابراین؛ باید از شعار خارج شویم و رسانهها به خصوص سازمان صدا و سیما، به الزامات تولید بدون هیچ گونه رودربایستی بپردازند.
در ادامه سبزعلی پور رئیس مرکز تجارت جهانی کشور در ارتباط تلفنی درباره سرمایه گذاری برای تولید با توجه به شرایط موجود گفت: کسی که سرمایه خود را در این آب و خاک خرج میکند دلبسته این کشور است. بنابراین؛ ما باید احترام زیادی برای این افراد قائل شویم.
وی درباره موانع سرمایه گذاری داخلی گفت: سرمایه گذاری داخلی دو نوع مانع سخت افزاری و نرم افزاری دارد. مانع نرم افزاری؛ به یکسری از بروکراسیهای اداری و اذیت و آزارهایی که برای اخذ مجوز و یکسری قانونیهای قدیمی و نانوشته من درآوردی برمی گردد. موانع سخت افزاری نیز برخی نامدیران در کشور هستند که به دنبال اخاذی از سرمایه گذران هستند.
سرمایه گذاری مستلزم امنیت اقتصادی است
وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری مستلزم امنیت اقتصادی است. بنابراین؛ ما اگر بتوانیم در کشور امنیت اقتصادی ایجاد کنیم، به تبع رشد سرمایه گذاری داخلی، سرمایه گذار خارجی نیز ترغیب خواهد شد و فعالیت خود را در این خاک شروع خواهند کرد.
سبزعلی پور با بیان اینکه بخش خصوصی عامل پیشرفت یک کشور است، گفت: اکنون تمام کشورهای بزرگ و پیشرفته دنیا، بر بال و پر فعالان اقتصادی خود اوج میگیرند. اما بالعکس در کشور ما قیچی بزرگی در دست گرفتهاند و بال و پر فعالان اقتصادی را میچینند و رسما مقابل آنها با هدف رقابت محکم ایستادهاند و یا به دلیل اختلاف حساب آنها با بانک در زندان به سر میبرند، این در حالی است که چندین بار مقام معظم رهبری و شهید رئیسی و مقامات دیگر اعلام کردند که بانکها حق ندارند به دلیل اختلافات مالی این رفتار را با فعالان اقتصادی داشته باشد.
وی تاکید کرد: تولید میتواند با رشد توسعه معضلات و مشکلات کشور از جمله نرخ بیکاری، معضلات اجتماعی، جرم جنایات به دلیل بیکاری، مشکلات صادرات و... را حل کند.
دولت به زودی تحریمها را از سر راه خواهد برداشت
رئیس مرکز تجارت جهانی کشور در پایان گفت: در سال جدید مقام معظم رهبری به درستی به یک مسئله زیربنای اشاره داشتند و بر راه اندازی تولید تاکید کردند. برای راه اندازی تولید هم ابتدا سرمایه گذاری لازم است. بنابراین؛ باید از سرمایه گذاری حمایت کنیم و اجازه دهیم سرمایه گذاری به درستی در این کشور محقق شود تا در آینده منجر به رشد و جهش مسائل دیگر در کشور شود. بدون شک با رشد تولید، صنعت، خدمات و... کشور ما در کوتاهترین زمان میتواند شاهد ثمره آن باشد. همچنین به زودی مذاکرات انجام میگیرد و دولت تحریمها را از سر راه برمی دارد و بدین شکل سرمایه گذار خارجی به تبع سرمایه گذار داخلی وارد مسیر تولید خواهد شد.
برنامه «دور یک میز» یک میز به بزرگی ایران است که دور این میز گفتوگوهای تخصصی پیرامون مسائل روز شکل میگیرد و روزهای شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۲:۳۰ به مدت ۸۵ دقیقه از آنتن شبکه تهران به نشانی موج FM ردیف ۹۴ مگاهرتز پخش میشود.
12175154