استانی 08:03 - 10 مرداد 1393
رئیس اداره دامپزشکی شفت خبر داد
رئیس اداره دامپزشکی شفت از شناسایی کانون بیماری دامی لمپی‌اسکین در این شهرستان خبر داد و گفت: با تلاش بسیار، این بیماری کنترل شده است.

کنترل لمپی‌اسکین در شفت/دامداران شفت موارد بیماری را اطلاع دهند

به گزارش خبرگزاری فارس از شفت، اخیراً دامداران شفتی بیماری مرموز لمپی‌اسکین را در دام‌های خود مشاهده کرده‌اند که منجر به مرگ چند رأس گاو و گوساله در این شهرستان شده است.

برای آگاهی از این بیماری و وضعیت دام‌ها گفت‌وگوی تفصیلی با محمد ابراهیم‌زاده‌شیخانی، رئیس اداره دامپزشکی شهرستان شفت، انجام داده‌ایم که ماحصل آن را در زیر می‌خوانید:

فارس: تشخیص شما و کارشناسان اداره دامپزشکی درباره این بیماری و منشأ اصلی آن چیست؟

این بیماری ویروسی و غیر بومی بوده و متعلق به ایران نیست بلکه برای نخستین بار از طریق شمال غرب وارده گیلان و کشور شده است.

دلیل گسترش این بیماری در شفت نیز اقلیم منطقه است زیرا این شهرستان به دلیل جلگه بودن و داشتن برکه‌ها، استخرهای پرورش ماهی فراوان و رودخانه زیاد زمینه را انتقال سریع عامل این بیماری فراهم کرده و همین مسئله کار ما را مشکل کرده است.

فارس: آیا دامنه انتقال این بیماری در شهرستان شفت و گیلان است؟

خیر، این بیماری در دیگر استان‌ها گزارش و اخیرأ مازنداران نیز آلوده شده است و در شفت و فومن فعالیت بیشتری برای کنترل این بیماری داشتیم به همین منظور انعکاس زیادی پیدا کرده ضمن اینکه شهرستان‌های دیگری نیز مانند ما درگیر این بیماری هستند.

فارس: از چه زمانی متوجه این بیماری در شهرستان شدید ؟

از تیر ماه نخستین کانون بیماری را بر اساس مراقبت‌های فعال بیماری‌یابی اداره کشف کردیم و از طریق سیستم جایز که نرم‌افزار اطلاع‌رسانی محسوب می‌شود به سازمان و اداره کل در جریان این قضیه قراردادیم.

فارس: چه اقدام‌هایی تاکنون برای کنترل بیماری مذکور انجام شده است؟

براساس دستور‌العمل ابتدا کانون بیماری را در شهرستان شفت اعلام و سپس سم تهیه کردیم و با کمک دهیاری‌ها، شوراها و دامداران اقدام به سم‌پاشی جایگاه‌ها و محل نگهداری دام‌ها کردیم.

این بیماری یک بیماری ویروسی و عامل انتقالش نیز از طریق پشه، مگس و حشرات تشخیص داده شده بود و با این سم پاشی‌ها بسیاری از عاملان انتقال بیماری‌ها از بین رفتند.

فارس: آیا برای مقابله با این بیماری آمادگی لازم وجود نداشت و وجود آن بی‌سابقه بود؟

این بیماری برای نخستین بار در ایران دیده شده است بنابراین پیش‌بینی‌های لازم مانند دیگر بیماری‌ها نشده بود اما ما بیماری مشابه را در بز و گوسفند دیده بودیم و تاکنون در گاو و گوساله مشاهده نشده بود به همین دلیل همین کسی برای آبله گاوی فکری نکرده بود.

به طور مثال در سال گذشته زمانی که این بیماری در بزها و گوسفندان دامداران دیده شد با واکسن‌های تولید داخل و وارداتی دام‌ها را واکسینه کردیم اما در گاو و گوساله نخستین بار بود که با چنین بیماری مواجه می‌شدیم.

فارس: شما در صحبت‌های خود گفتید که توسط سامانه جائز به سازمان دامپزشکی و یا اداره کل شیوع بیماری مذکور را اطلاع داده‌اید آیا آنها اقدامی کرده‌اند؟

بله بلافاصله در سازمان نشست و کمیته‌های تخصصی تشکیل شد که نتیجه و تصمیم این نشست‌ها واکسن‌های موجود برای بیماری آبله بز و گوسفند بود که باید با دُز 10 برابر به گاو و گوساله‌ها تزریق کنیم.

سم مورد نیاز نیز برای سم‌پاشی جایگاه دام‌ها توزیع شود که لود ویروس را پایین بیاوریم و از 14 تیر ماه امسال تا امروز بیشتر روستاهایی که در کانون و یا حوزه کانون این بیماری بودند واکسیناسیون و سم‌پاشی شدند.

این کار را ما به صورت ضربتی انجام دادیم یعنی شهرستان‌هایی که درگیر نبودند با تجهیزات و نیروی انسانی به کمک ما آمدند و اکنون این بیماری با تلاش بسیار در شهرستان شفت تحت کنترل است.

اگر دمای هوا پایین و خنکی هوا نیز به کمک ما بیاید و جمعیت مگس و پشه کم شود به خودی‌خود این بیماری برطرف می‌شود.

فارس: چه توصیه‌ای به دامداران شهرستان دارید؟

مهم‌ترین توصیه این است که اگر دامداری سریع متوجه بیماری شود و به ما اطلاع دهد با اقدام‌هایی که صورت می‌گیرد دام‌های آنها کمتر از یک هفته درمان می‌شوند.

دامداران می‌دانند که ایمنی بدن گوساله‌ها کمتر است بنابراین باید توجه بیشتری داشته باشند و در صورتی که بیماری در گاو و گوسفند به موقع شناسایی و اقدام شود قابل  کنترل است.

کار درمان دامداری‌ها طبق اصل 44 قانون اساسی به بخش‌خصوصی واگذار شده و ما در شهرستان شفت نیز دو مرکز درمانی به همراه داروخانه مجاز داریم که فعال هستند اما عده‌ای هستند که تکنسین بازنشسته و کاردان‌ بوده و در اداره دامپزشکی به عنوان نیروی انسانی دوره‌های لازمه را گذرانده‌اند اما جذب اداره نشده‌اند و اکنون در بازار آزاد کار می‌کنند و تحت سرپرستی بخش‌خصوصی هم نیستند و اقدام به درمان غیر مجاز می‌کنند که این درمان‌های ناجور و ناقص موجب تلف شدن دام‌ها می‌شود و ما این نکته را بارها شفاهی، کتبی و در کلاس‌های ترویج گفته‌ایم که دامدارها متوجه شوند دام‌های خود را برای درمان به این افراد نسپارند زیرا آنها تنها مهارت تزریقات دارند و حق درمان و نسخه و ترویج دارو را ندارند.

با وجود اینکه ما سیستم مراقبت فعال در شبکه دامپزشکی داریم که به شدت در حال رصد و کنترل بیماری‌ها هستند از دامداران می‌خواهیم در صورتی که بیماری مشکوکی در دام‌ها خود مشاهده کرده‌اند بلافاصله به صورت حضوری یا با تماس از طریق شماره 01327822789 دامپزشکی شهرستان شفت را در جریان قرار دهند.


4363330
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها
صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است