به گزارش خبرگزاری مهر استاد مهمان بختی نویسنده، شاعر و درام نویس شهیر تاجیک، عضو اتّفاق نویسندگان تاجیکستان (1972) ، نویسنده خلقی تاجیکستان و برنده جایزه دولتی تاجیکستان به نام ابوعبدالله رودکی (1998)، در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان، چشم از جهان فرو بست.
مهمان بختی در سال 1940 میلادی در روستای «شل» ناحیه «غرم» (رشت کنونی) متولد شد. وی فارغالتحصیل رشته تاریخ و زبان و ادبیات فارسی تاجیکی دانشگاه آموزگاری دوشنبه در سال 1963 میلادی و فارغالتحصیل دانشکده ادبی گورکی مسکو در 1975 میلادی بود.
از استاد مهمان بختی آثار متنوعی به نظم و نثر نشر یافته و پارهای از این آثار جوایز گوناگونی را از آن خود کرده است.
سرودههای مهمان بختی از سال 1960 در روزنامهها و مجلههای مختلف تاجیکستان به چاپ رسیده است.
وی برای کودکان نیز شعر و داستان نوشته است.
شماری از نمایشنامههای رئیس اتحادیه نویسندگان تاجیکستان، در تئاترهای دوشنبه و دیگر شهرها به روی صحنه رفته و برخی از آثارش نیز به زبانهای گوناگون از جمله زبان روسی ترجمه و انتشار یافته است.
شایان ذکر است پروفسور سرور بختی فرزند استاد مهمان بختی هم که از دیپلماتهای فرهنگی بلند پایه تاجیکستان است، قریب ۲۷ ماه ریاست موسسه فرهنگی اکو را در تهران بر عهده داشت که به تازگی ایران را به مقصد دوشنبه ترک کرده بود.
از سرودههای مشهور و دلانگیز استاد مهمان بختی که گویای عشق وی به ایران است، شعر مشهور «ایران» است:
از ازل تا به ابد قسمت من ایران است
که نشــانش پرِ سیمرغ و دل شیران است
همه گویند که ایران چه بزرگ است، بزرگ
این همــه در سخن و در خرد پیران است
تا ابد دشمنت ای کشور زیبا حتی
از بلندای مقام تو بسی حیران است
بخت بدبین که میان تو و من فاصلههاست
تخت سامان و قباد من و تو ایران است
دوستم قیمت همبستی و هم دستی دان
که همین روزی ما از فلک و دوران است
ره مهر من و تو میگذرد از راهی
کز بخارا و دوشنبه به دل تهران است.
فرهنگیهنری 20:36 - 30 اردیبهشت 1401

11567733
پربازدید ها
پر بحث ترین ها
مهمترین اخبار فرهنگیهنری
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» مشاور و دستیار مقام معظم رهبری گفت: دشمن میخواست رسانه ملی یعنی صدای حقانیت ملت ایران را خاموش کند که حتی در این هدف نیز با شکست مواجه شد.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» مجموعه انیمیشن «تندر» دوشنبه ۲۳ تیر حوالی ساعت ۱۵:۲۰ از قاب شبکه تهران تقدیم نگاه مخاطبان میشود.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» خانهای که از چوب درختان کهنسال و بومی ایران ساخته شده باشد، از طوفان نمیهراسد، بلکه هر باران و هر تابش تند آفتاب، آن را آبدیدهتر و جانسختتر میکند.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» نمایش موزیکال «کارخانه هیولاها- سالیوان در ایران» با احتمال رکوردشکنی تازه در تئاتر کودک و نوجوان ایران مجدد به صحنه تئاتر بازگشت.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» برمهانی درباره حضور چهرهها و شگفتانه معاونت سیما برای مردم به این توضیح بسنده کرد که بعد از دهه آخر صفر اتفاقاتی از این دست خواهد افتاد.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» معاون سیاسی رسانه ملی گفت: ما به شرایط استقرار رسیدیم و تدابیر لازم برای احتمالات آینده اندیشیده شده است.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» معاون فرهنگی سازمان اوقاف از تدفین ۱۴۶ نفر از شهدای مظلوم تهاجم رژیم صهیونیستی به کشور در جوار امامزادگان و بقاع متبرکه سراسر کشور خبر داد.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» تحلیلگر نروژی با تأکید بر افول نظم غربی، نقش تبلیغات رسانهای در جنگافروزی و سیاهنمایی علیه کشورهایی، چون ایران را افشا کرد.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» یک انسانشناس در پی ثبت جهانی «دره خرمآباد» بهعنوان بیستونهمین میراث جهانی ایران، این دستاورد را گواهی صریح بر آغاز تاریخ بشر از سرزمین ایران دانست.
فرهنگیهنری
«باشگاه خبرنگاران» «جایی برای همه» مجموعهای تلویزیونی در ۱۱ قسمت است که در ایام محرم سال ۱۴۰۴ هر شب ساعت ۲۱:۱۵ از شبکه دو سیما روی آنتن رفت.