محققان دانشگاهی بررسی کردند

"پریشانی زناشویی" و راهکارهای کاهش آن

پژوهشگران کشورمان در یک تحقیق مهم در حوزه روان‌شناسی، ابعاد مشکلی به نام «پریشانی زناشویی» را مطالعه کرده و راهکارهایی برای دچار نشدن به آن ارائه داده‌اند.

"پریشانی زناشویی" و راهکارهای کاهش آن

به گزارش ایسنا، خانواده، محل اصلی برطرف کردن نیازهای جسمانی، عقلانی و عاطفی است و در این راه، داشتن آگاهی از آن‌ها و مجهز شدن به فنون شناخت تمایلات زیستی و روانی، ضرورتی انکارناپذیر است. رضایت یک فرد از زندگی زناشویی به معنی توانایی ارتباط صحیح و همبستگی ایجادشده بین زوجین، رفتارهایی مانند انعطاف‌پذیری و ارتباطات درست است. اما از عوامل تهدیدکننده بنیان و کانون خانواده، تعارضاتی است که در روابط بین زوجین بروز پیدا می‌کند. بدیهی است اگر در یک خانواده، نیازها به‌درستی برآورده نشوند، زوجین نسبت به یکدیگر احساس خشم، ناامیدی و نارضایتی خواهند داشت.



پریشانی زناشویی به‌عنوان یکی از عواملی که منجر به نابودی تدریجی روابط زناشویی می‌شود، به‌عنوان نوعی ازهم‌گسیختگی و بی‌تفاوتی زوجین نسبت به یکدیگر، حقوق و تکالیف خویش تعریف می‌شود. خلق‌وخو، بلوغ فکری، روانی، مهارت‌های فردی، شیوه زندگی و ویژگی‌های ظاهری، پیش‌فرض‌های شکل‌گیری پریشانی زناشویی محسوب می‌شوند. همچنین وجود اختلافات و مشکلات زناشویی، منجر به بروز افسردگی و کمبود عزت نفس فرزندان، کاهش شادکامی و کمبود امنیت هیجانی آن‌ها خواهد شد.



توجه به این موارد در کنار اهمیت بالایی که کانون خانواده در نظام اجتماعی هر کشوری دارد، محققانی از دانشگاه محقق اردبیلی را بر آن داشته تا مطالعه‌ای را در این خصوص انجام دهند. در این مطالعه، تأثیر فراهیجان‌های مثبت و همچنین پدیده‌ای به نام ماکیاول گرایی بر بروز پریشانی رابطه زناشویی بررسی شده است.

در این پژوهش توصیفی، تعداد ۲۰۰ نفر از متأهلین شهر رشت مشارکت داشته و از طریق خودگزارش دهی، داده‌های مورد نیاز پژوهشگران را فراهم آورده‌اند. این داده‌ها سپس به کمک نرم‌افزارهای آماری، تجزیه‌وتحلیل شده‌اند.



نتایج این مطالعه نشان می‌دهند که عدم آگاهی زوجین نسبت به ویژگی‌های شخصیتی و هیجانی خود می‌تواند عامل خطری برای پریشانی زناشویی باشد، بنابراین لازم است با برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای زوجین از شدت این موضوع کاست.



سجاد بشرپور، استاد گروه روانشناسی دانشگاه محقق اردبیلی و همکارانش دراین‌باره می‌گویند: «فرا هیجان‌ها به‌عنوان نیروی محرکه تنظیم هیجان تلقی می‌شوند. آن‌ها شامل مجموعه‌ای از هیجان‌ها و احساس‌ها هستند که فرد برای توصیف خود از آن‌ها استفاده می‌کند. فراهیجان‌ها شامل دو بخش مثبت و منفی هستند. افراد دارای فراهیجان مثبت برخلاف افراد دارای فراهیجان منفی از توانمندی بالا در پذیرش و ابراز مناسب و سازگار هیجان‌های خود برخوردار هستند».



آن‌ها می‌افزایند: «ماکیاول گرایی نیز به‌طور خاص با دست‌کاری، بدبینی و اخلاق پایین مشخص می‌شود. افراد با ماکیاول گرایی بالا در فریب دیگران بسیار موفق هستند و در مقابل تلاش‌های افراد دیگر برای دست‌کاری احساسات خود بسیار مقاومت نشان می‌دهند. همچنین توانایی بالای خود آن‌ها برای دست‌کاری و تغییر احساسات دیگران موجب می‌شود که به‌صورت افراد هوشمند و جذاب ارزیابی شوند. این صفات با تاکتیک‌های خاص نگهداری از همسر ازجمله القای حسادت، دست‌کاری احساسی و سیگنال‌های مالکیت کلامی همراه هستند».



نتایج به‌دست‌آمده از تحقیق فوق نشان داده که فراهیجان مثبت با پریشانی رابطه زناشویی، رابطه منفی داشته و ماکیاول گرایی با آن رابطه‌ای مثبت و معنی‌دار نشان می‌دهد.



با توجه به این نتایج، لازم است زوج‌هایی که در معرض پریشانی زناشویی قرار دارند، به افزایش فراهیجان‌های مثبت و کاهش ماکیاول گرایی در خود اقدام کنند.

بر این اساس، مجریان این تحقیق که یافته‌های خود را در ماهنامه علمی پژوهشی «رویش روان‌شناسی» منتشر کرده‌اند، پیشنهاد داده‌اند که روان شناسان با آموزش دادن تکنیک‌های تنظیم هیجان و گسترش هیجانات مثبت به افراد، در حل معضل پریشانی زناشویی بین زوجین کمک‌های لازم را انجام دهند.

انتهای پیام

آگهینرم‌افزار تما‌سگو
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش با تأکید بر مسئولیت سنگین نظام تعلیم و تربیت در آگاهی‌بخشی به نسل آینده اظهار کرد: در این مسیر، مسئولیت نظام تعلیم و تربیت سنگین‌ترین مسئولیت و وظیفه است؛ چراکه پرچم‌دار آینده این مسیر، دانش‌آموزان ما هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون فناوری و پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در سال گذشته شرکت‌های دانش‌بنیان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی، محصولاتشان را به میزان ۱۵ میلیون دلار صادر کرده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کاظمی در پیامی به مناسبت یوم‌الله ۱۳ آبان، روز ملی مبارزه با استکبار جهانی، بر نقش آگاهی، بصیرت و خودباوری نسل جوان در پاسداری از استقلال و سربلندی ایران تأکید کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مسئول مرکز توسعه سرمایه انسانی پارک فناوری پردیس از برگزاری ایستگاه کار در حاشیه المپیک فناوری خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دبیر اجرای رقابت‌های اینترنت اشیا المپیک فناوری ۲۰۲۶، با تشریح جزئیات این رقابت‌ها از حضور ۲۴ تیم در لیگ سخت‌افزار و ۱۴ تیم در لیگ امنیت خبر داد و گفت: امسال تلاش کردیم چالش‌ها را بر اساس مسائل واقعی صنایع طراحی کنیم و با ایجاد یک گلخانه هو...
علمی فناوری
«خبرگزاری فارس» هتل‌های کربلا و نجف برای جذب زائر، نرخ اسکان را تا شبی 25 درصد پایین آورده‌اند اما هزینه کاروان‌های رسمی عتبات همچنان تغییری نکرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی گفت: دشمنی برخی کشورهای غربی محدود به تحولات امروزی ایران نیست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دومین اطلاعیه سازمان سنجش آموزش کشور، مربوط به اصلاحات دفترچه راهنمای ثبت‌نام آزمون ورودی مقطع دکتری (.Ph.D) نیمه‌متمرکز سال ۱۴۰۵ منتشر شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به این پرسش که آیا یدید پتاسیم یک داروی ضد اشعه است، اعلام کرد: یدید پتاسیم داروی ضد اشعه نیست و فقط از غده تیروئید در برابر ید رادیواکتیو محافظت می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش گفت: سپردن برنامه‌ریزی، تدبیر و اجرا به نوجوانان، فعالیت‌ها را خلاقانه‌تر، بانشاط‌تر و به‌روزتر می‌سازد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

تبلیغات متنی (ویژه)
تبلیغات متنی

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است