علمی فناوری 01:23 - 06 فروردین 1398
داده‌های موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران نشان می‌دهد
داده‌های موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران نشان می‌دهد در سال گذشته تعداد ۳۹۰۳ زمین‌لرزه از بزرگی ۲.۵ به بالا به ثبت رسید که کرمانشاه با 1187 زمین‌لرزه رتبه اول در میان استان‌های کشور را به لحاظ لرزه‌خیزی دریافت کرد و بعد از آن استان‌های کرمان، خوزستان، فارس و هرمزگان در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار دارند.

اختصاص رتبه‌های اول و دوم استان‌های لرزه‌خیز به کرمانشاه و کرمان/سکوت قابل تامل گسل‌های تهران

به گزارش ایسنا، ایران در کمربند چین خورده آلپ – هیمالیا واقع شده است. مرور تاریخچه لرزه‌خیزی ایران نشان می‌دهد ایران یکی از نواحی لرزه‌خیز دنیا و در بیشتر بخش‌های آن، لرزه‌خیزی در ارتباط مستقیم با تجدید فعالیت گسل‌ها است و بیشترین تکاپوهای لرزه‌خیزی در امتداد گسل‌های فعال روی می‌دهد.

ایران همچنین دارای گسل‌های فراوانی است که مهمترین گسل‌های مناطق مختلف آن عبارتند از:

گسل‌های زاگرس شامل گسل اصلی زاگرس، دورود، نهاوند، گارون، صحنه، مروارید، پیرانشهر، کازرون، دنا، میناب، اردل، زردکوه، آغاجاری، مارون

گسل‌های ایران مرکزی شامل درونه، بینالود، میامی، ترود و انجیلو، کلمرد، پشت بادام، قم- زفره، ایندس، دهشیر (نائین-بافت)، سروستان، شهداد، کوهبنان، جرجافک، گلباف (گوک) و نایبند

گسل‌های خاور و جنوب خاوری ایران شامل نهبندان، بشاگرد، هریرود

گسل‌های البرز باختری و آذربایجان شامل ارومیه – زرینه‌رود، آستارا (تالش)، تبریز و سلطانیه

گسل‌های البرز مرکزی شامل گسل البرز، سمنان، مشا - فشم، کندوان، شمال تهران، دامغان و عطاری

گسل زمین لرزه‌ای، نوعی شکستگی زمین است که در اثر زمین لرزه کم ژرفا تولید شده است و به طور کلی با تجدید حرکت دوباره گسل‌های پیشین همراه هستند. بیشتر گسل‌های زمین‌لرزه‌ای شناخته شده ایران، طولی بیش از ۴۲ کیلومتر دارند و همه آنها با زلزله‌های مخرب با بزرگی بیشتر از ۷ همراه هستند. در تمام حالت‌ها، جهت گسل‌های زمین‌لرزه‌ای ایران گویای جهت فشاری در راستای SSW-NNE است که با جهت حرکت شمال خاوری صفحه عربستان هماهنگی دارند.

مناطق خطرناک از نظر رخداد زمین لرزه، در پیرامون گسل‌های فعال ایران هستند و این گسل‌ها بیشتر در نواحی مرز بین کوه‌ها و دشت‌های ایران قرار گرفته‌اند. در نواحی البرز، زاگرس، کپه داغ، ایران مرکزی، حاشیه‌های کویر مرکزی ایران، آذربایجان، لوت و مکران مهمترین گسل‌های فعال ایران را می‌توان مشاهده کرد. علاوه بر آن حدود ۶۷ درصد از مساحت ایران، در زون با خطر بالا و نزدیک به ۹ درصد مساحت کشور پهنه با خطر بسیار بالای زلزله است و از این میان تنها ۴.۵ درصد سرزمین ما، در پهنه با خطر کم واقع شده است که اغلب آن نیز مناطق کویری و فاقد جمعیت و آبادانی بوده و یا از نظر جمعیتی بسیار تنک هستند.

۲۰۰ شهر از شهرهای ایران در زون با خطر بسیار بالای زلزله واقع شده‌اند که کلان شهرهایی مانند تهران، تبریز و کرج از جمله آنها است، همچنین ۸۰۳ شهر نیز در پهنه با خطر بالای زلزله واقع هستند که معرف در معرض قرارگیری بالای جمعیتی ایران در برابر زلزله است و تنها ۱۱ شهر در زون با خطر زلزله کم قرار گرفته‌اند.

بررسی زلزله‌های یک سال گذشته ایران

محققان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در مطالعات اخیر خود زلزله‌های ایران زمین در سال ۱۳۹۷ و نحوه پراکنش آنها در سطح استان‌های کشور را مورد بررسی قرار دادند. در این مطالعه، بر اساس داده‌های مرکز لرزه‌نگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران زمین‌لرزه‌های با بزرگی ۲.۵ و بزرگ‌تر از آن تا عصر روز ۲۲ اسفند سال گذشته استفاده شد.

دکتر علی بیت‌اللهی، مدیر مرکز زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، تعداد زلزله‌های ایران از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا روز ۲۲ اسفند ماه سال گذشته را بالغ بر ۳۹۰۳ زمین‌لرزه از بزرگی ۲.۵ به بالا ذکر کرد و گفت: نسبت زلزله‌های با بزرگی ۴ و بالاتر به زلزله‌های با بزرگی ۲.۵ تا ۴ حدود ۵ درصد است که نشان می‌دهد به طور معمول درصد عمده‌ای از زمین لرزه‌ها، زلزله‌های خرد بوده‌اند.

زلزله‌های بیشتر از ۲.۵ در سال گذشته

وی ادامه داد: در گستره ایران زمین در سال ۱۳۹۷، تنها یک زلزله با بزرگی بالای ۶ در جنوب غرب "سر پل ذهاب" در روز ۴ آذرماه سال گذشته با بزرگای ۶.۴ به ثبت رسید و تا روز ۲۲ اسفند حداکثر عمق رخداد زلزله‌های رخ داده در پهنه ایران زمین تا حدود ۳۰ کیلومتر و عمق متوسط کانونی زلزله‌های سال ۱۳۹۷ ایران، ۱۰.۴ کیلومتر برآورد شده است.



توزیع استانی زمین لرزه‌های سال ۱۳۹۷

بیت‌اللهی با اشاره به نمودار ذیل، خاطرنشان کرد: بر اساس این نمودار حدود ۳۰ درصد کل زمین‌لرزه‌های ثبت شده مربوط به استان کرمانشاه و ۱۶ درصد زمین لرزه‌ها نیز در استان کرمان بوده است. کمترین تعداد رخداد در استان تهران با دو زمین لرزه بوده که معرف سکون لرزه‌ای قابل تأملی است.

رتبه‌بندی استان‌ها به لحاظ تعداد زمین لرزه‌های ثبت شده در سال ۹۷ به این شرح است:

استان تعداد زمین‌لرزه‌های ثبت شده
۱ کرمانشاه ۱۱۸۷
۲ کرمان ۶۲۱
۳ خوزستان ۳۱۶
۴ فارس ۳۱۴
۵ هرمزگان ۱۹۲
۶ بوشهر ۱۳۵
۷ یزد ۱۰۳
۸ خراسان رضوی ۱۰۲
۹ ایلام ۸۰
۱۰ لرستان ۷۳
۱۱ سیستان‌وبلوچستان ۷۱
۱۲ آذربایجان غربی ۷۰
۱۳ سمنان ۶۸
۱۴ خراسان شمالی ۶۶
۱۵ کهگیلویه‌وبویراحمد ۶۳
۱۶ گلستان ۶۱
۱۷ آذربایجان شرقی ۵۹
۱۸ اصفهان ۵۲
۱۹ مازندران ۴۷
۲۰ خراسان جنوبی ۴۰
۲۱ کردستان ۲۸
۲۲ چهارمحال و بختیاری ۲۷
۲۳ قزوین ۲۶
۲۴ گیلان ۲۵
۲۵ اردبیل ۲۳
۲۶ مرکزی ۱۸
۲۷ همدان ۱۴
۲۸ البرز ۱۰
۲۹ زنجان ۶
۳۰ قم ۴
۳۱ تهران ۲

مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطر نشان کرد: بر اساس تعداد کل زلزله‌های رخ داده در سال ۱۳۹۷، استان‌های کرمانشاه، کرمان، خوزستان، فارس و هرمزگان دارای بیشترین تعداد زلزله و استان‌های تهران، قم، زنجان و البرز دارای کمترین تعداد رخداد زلزله‌های سال ۱۳۹۷ هستند.

به گفته وی، نمودار نرمال‌شده تراکم زلزله‌های استان‌ها به مقدار تراکم زلزله‌های استان تهران در تصویر ذیل نشان داده شده است. کمیت تراکم زلزله‌ها در پهنه استان‌های کشور بیانگر عدد قابل توجه ۳۲۵ برابری مقدار تراکم زلزله‌ها در استان کرمانشاه نسبت به استان تهران است.

وی یادآور شد: استان‌های کرمانشاه، خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و کرمان دارای بیشترین تراکم بوده و استان‌های تهران، خراسان جنوبی، زنجان و قم کمترین مقدار را دارند.

در نمودارهای ذیل نیز زلزله‌های رخ داده سال ۱۳۹۷ در سه گروه بزرگی ۲.۵ تا ۴، ۴ تا ۵ و ۵ تا ۶ به ازای استان‌های مختلف کشور نشان داده شده است. یک زمین لرزه با بزرگی ۶.۴ هم در گستره استان کرمانشاه قرار می‌گیرد.

بر این اساس در گروه زلزله‌های کوچک (۲.۵ تا ۴) استان‌های کرمانشاه، کرمان، خوزستان و فارس دارای بیشترین تعداد رخداد خرد لرزه بوده‌اند. در بازه بزرگی ۴ تا ۵ نیز استان‌های کرمانشاه، کرمان، خوزستان، فارس و هرمزگان دارای مقادیر بیشتری هستند.

در بازه زلزله‌های ۵ و بالاتر از آن نیز استان‌های کرمانشاه با ۹ زمین‌لرزه و کرمان و فارس با دو زلزله در رده‌های اول استان‌های لرزه‌خیز سال ۹۷ قرار گرفته‌اند.

توزیع زمین لرزه‌های ۲.۵ تا ۴ در پهنه‌های استانی کشور

توزیع زمین لرزه‌های ۴ تا ۵ در پهنه‌های استانی کشور

توزیع زمین لرزه‌های ۵ تا ۶ در پهنه‌های استانی کشور

وی تاکید کرد: در این مطالعات زلزله‌های جانمایی‌شده در پهنه‌های آبی دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان مورد محاسبه قرار نگرفته است. این امر به نظر بیشتر بیانگر پدیده قفل‌شدگی گسل‌های اطراف تهران بوده تا به معنی نبود تنش تکنوتیکی.

انتهای پیام


10086947
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفت: متولدین ۲ مهر ۹۶ تا ۲ مهر ۹۷ می‌توانند نسبت به ثبت نام در پایه اول خود اقدام کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل پایش، ممیزی و نظارت سازمان فناوری اطلاعات ایران، از آغاز ثبت نام اعطای وام به کسب و کار‌های فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» زمان ثبت درخواست تغییر محل آزمون دانشجویان پیام نور با موافقت معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه به مدت دو روز تمدید شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» اخترشناسان انتظار دارند که سیارکی موسوم به ۲۰۲۴ JR ۱ به نزدیک‌ترین فاصله خود از زمین برسد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از ماموریت جدید پارک‌های فناوری در ایجاد ارزش افزوده متناسب با آمایش سرزمینی خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به پیشرفت‌های علمی این دانشگاه، تاکید کرد:مرجعیت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در منطقه دور از دسترس نیست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دبیر ستاد ملی جمعیت از استخدام بیش از ۱۵۷۰ ماما در سراسر کشور با مجوز سازمان امور استخدامی در سال گذشته خبر داد. 
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فرشیدی گفت:آموزش‌های غربالگری تشخیص زودرس ناباروری از جمله اقدامات ماما‌ها در سراسر کشور است.  
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو هیئت علمی یک پژوهشگاه، مشارکت با بخش خصوصی برای تکثیر گاوهای گوشتی پربازده را راهی برای افزایش خودکفایی گوشت کشور دانست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دلیل عقب‌افتادن پرتاب فضاپیمای استارلاینر که قرار بود حامل فضانوردان ناسا باشد، مشکل دریچه اکسیژن در سکوی موشک اطلس V ذکر شده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است