فرهنگی‌هنری 18:04 - 17 خرداد 1399
«پروژه بررسی سیستماتیک محوطه‌های باستانی روستای صدر آباد زرندیه در استان مرکزی که از مهمترین سایت‌های باستان شناسی مرکز فلات ایران محسوب می‌شود، به شناسایی ۲۱محوطه باستانی منجر شد.»

آغاز وسیع‌ترین کار میدانی باستان‌شناسان در مرکز فلات ایران

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مجتبی باقرشاهی سرپرست هیئت باستان شناسی با اعلام این خبر گفت: پروژه بررسی سیستماتیک محوطه‌های باستانی روستای صدر آباد زرندیه که تا ۲۵ خرداد ادامه دارد، وسیع‌ترین کار میدانی در مرکز فلات ایران بوده که با نقشه‌برداری و شبکه‌بندی نرم افزاری آغاز شده است.

این باستان شناس با اشاره به بررسی‌های انجام شده که ۲۱ محوطه باستانی از دوره‌های مختلف در مساحتی به اندازه ۲۵۰ هکتار را رو کرده است، افزود: در ورودی این روستا بنایی از دوره ساسانی موسوم به کهنه قلعه قرار دارد که  در آن شاهد پراکنش سفال‌های ساسانی در این محوطه هستیم.

او نکته حائز اهمیت این محوطه را در گستردگی استقرارهای باستانی به طور افقی از شمال به جنوب دانست که از شمال غرب به جنوب شرقی روستا، قدیمی‌تر می‌شوند.

وی قدیمی‌ترین استقرار باستانی شناسایی شده در این سایت را متعلق به دوره نوسنگی باسفال و جدید ترین استقرار باستانی را مربوط به دوره صفویه اعلام کرد و گفت: محله‌ای متروک بنام «خان‌آباد» مربوط به دوره صفویه، بنای کبوتر خانه مربوط به همین دوره تحت حفاظت یگان حفاظت میراث زرندیه و تپه‌ای بنام گزنک به شماره ثبت ۱۳۶۲ به تاریخ ۲۲/ ۰۱ /۱۳۳۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

باقرشاهی همچنین از نکات پر اهمیت این بررسی را پراکنش فوق العاده سفال موسوم به آلویی و شواهدی از یکجانشینی فرهنگ پشت نام این سفال در این محوطه دانست و ادامه داد:‌ همان‌طور که گفته می‌شود مردمان سازنده سفال آلویی اقتصاد کوچ نشینی داشته‌اند ولی از شواهدی مانند جوش کوره های فراوان و سرباره‌های کوره، مشخص است که در این عصر که طبق بررسی‌های اولیه مربوط به گودین VII و بازه زمانی ۴۲۰۰ تا ۴۳۰۰ قبل از میلاد بوده است، مردم به صورت یکجانشینی زندگی می‌کرده‌اند.

او با تاکید بر این‌که در این محوطه شاهد پراکنش سفال‌های عصر مفرغ هستیم که معمولا در مرکز فلات ایران از آن به دوره فترت یاد می‌شود، از نکته‌های با اهمیت این بررسی را کشف یافته‌های ویژه در سطح محوطه مانند پیکرک‌های بز، اسب ، عقاب، تکه‌ای از ظرف نسبتا بزرگ ساخته شده از سنگ ابسیدین که گواه غنای این محوطه است و فنجان‌های کوچک دوره نوسنگی که اغلب در تپه گزنک مشاهده شده‌اند، اعلام کرد .

باقرشاهی غنای آثار سطحیِ این محوطه در مرکز فلات ایران را هم سنگ و قابل قیاس با محوطه سیلک کاشان دانست با این تفاوت که در این محوطه شواهدی از دوره مس و سنگی یا سیلک III یافته نشده است و ادامه داد:‌ این محوطه از مهمترین سایت‌های باستان شناسی مرکز فلات ایران است که تا کنون بکر باقی مانده  و امیداریم که در فصل‌های بعدی و با کاوش این محوطه به پرسش‌های متعدد باستان شناسی مرکز فلات ایران تا حدودی پاسخ داده شود.

انتهای پیام


10562821
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به تحریم ساترا از سوی اتحادیه اروپا، تأکید کرد: تحریم‌ها نه‌تنها مانع پیشرفت نهاد‌های فرهنگی ایران نمی‌شود، بلکه رشد و تقویت استقلال آنها را به دنبال خواهد داشت.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» ویژه‌برنامه «برداشت ۴۴» با هدف همراهی لحظه‌به‌لحظه با چهل‌وچهارمین جشنواره فیلم فجر، تلاش می‌کند تصویری زنده، تحلیلی و دقیق از مهم‌ترین رویداد سینمایی کشور را برای مخاطبان رادیو فرهنگ ترسیم کند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» در بازه زمانی ۳۰ دی تا هفتم بهمن، تعداد ۳۴ هزار و ۹۴۵ پیام در سامانه امور ارتباط با مخاطبان (۱۶۲) به ثبت رسیده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» «قمارباز» تلاشی قابل‌توجه در سینمای تریلر امنیتی ایران است که با تمرکز بر یک موقعیت محدود، به یکی از موضوعات ملتهب روز یعنی جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل و نفوذ سایبری به شبکه بانکی می‌پردازد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» کارگردان «خیابانِ جمهوری» گفت: چرا باید یک فیلمساز فیلم بسازد و بازیگرانش از حضور در نشست پرسش و پاسخ و مراسم فتوکال بترسند؟
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» بهاری گفت: برای من و تیم تولید پرداختن به هک بانک مرکزی در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بسیار کار پر چالشی بود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه آیین اختتامیه چهل‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر گفت: پیام اصلی این دوره از جشنواره، همبستگی و امید بود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» کارگردان «قمارباز» گفت: جنگ اکنون فقط با توپ و تفنگ نیست، بلکه جنگ با پسورد آغاز می‌شود و جنگ سایبری بالاتر از توپ و تفنگ است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» چهل و چهارمین جشنواره تئاتر به ایستگاه پایانی رسید و در آیین اختتامیه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزیدگان این جشنواره معرفی شدند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» جلیلی گفت: در جامعه امروز ما پول ارزشی فراتر از پول پیدا کرده است. با پول می‌توان بسیار کار کرد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است