اقتصادی 00:05 - 28 دی 1400
هرچند به نظر میرسید مصوبه هیات دولت درمورد لایحه بودجه سایه سنگین برخی بندهای این لایحه را از سر بازار سرمایه بردارد اما حتی این مصوبه هم ابهاماتی دارد که میتواند رنگ سرمایه سهامداران در بورس را قرمز کند!

چرا در دقیقه ۹۰ مصوبه را تغییر دادید!؟

به گزارش ایسنا، دردسرهای لایحه بودجه سال آینده برای بازار سرمایه تمامی ندارد. لایحه ای که در ابتدا قیمت گاز را طبق فرمول قیمت گاز در منطقه و قیمت سوخت گاز را ۳۰ درصد قیمت گاز تعیین کرده بود که باعث شد بازار سرمایه دوباره به هم بریزد. پس از آن اعلام شد که دولت ۱۰ پیشنهاد را برای اصلاح لایحه ارائه کرده است که درمورد اینکه این ۱۰ پیشنهاد ضمیمه لایحه شد یا خیر نیز ابهاماتی زیادی وجود داشت که تاثیر آن به راحتی روی تابلوی بورس مشخص بود. پس از آن اعلام شد که هیات دولت لایحه را اصلاح کرده و درحالی که به نظر میرسید این مصوبه پایانی خوشی برای این ماجرا باشد، باز هم یک ابهام بزرگ بازار را آزار میدهد. ابهامی درمورد اینکه ایا سقف قیمت گاز در لایحه حذف شده است یا خیر!

در این راستا،   روزبه شریعتی، تحلیلگر بازارسرمایه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به لایحه بودجه سال آینده اظهار کرد: در لایحه بودجه سال آینده که تقدیم مجلس شد، نرخ سوخت گاز برای همه صنایع اندازه قیمت خوراک در نظر گرفته شده بود. به این موضوع دو ایراد اساسی وارد شد. نخست آنکه فرمول مشکل داشت. چراکه فرمول تعیین قیمت گاز میانگین گاز در چهار هاب منطقه ای بود. از این چهار هاب، دو کشور مصرف کننده و دو کشور تولیدکننده گاز هستند. در سال های قبل هم این فرمول بود اما در آن زمان نرخ گاز در همه جا نزدیک به هم بود و ایرادی به آن وارد نبود.

وی ادامه داد: اما اکنون قیمت گاز اروپا به دلیل مشکلات پیش آمده از جمله شیوع کرونا و مشکل روسیه با اوکراین  به بیش از یک دلار در هر مترمکعب افزایش یافته و همین موضوع باعث شده است که قیمت گاز با این فرمول افزایش یابد. درحال حاضر میانگین قیمت هر مترمکعب گاز در کانادا و آمریکا حدود ۱۵ تا ۱۶ سنت، در اروپا بیش از یک دلار و در روسیه که مانند ایران تولیدکننده گاز است پنج یا ۶ سنت است. با توجه به فرمولی که در لایحه در نظر گرفته شده بود، قیمت گاز برای صنایع در ایران به بیش از ۲۰ سنت رسید.

این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: همچنین در لایحه بودجه ذکر شده بود که نرخ سوخت گاز برابر قیمت خوراک خواهد بود که این موضوع همه چیز را بهم ریخت. قیمت خوراکی که درحال حاضر، طبق فرمول و با دلاری نیمایی هفت هزار تومان برای هر مترمکعب است. به این موضوع نیز اعتراض شد. بنابراین هم به فرمول سوخت گاز و هم به فرمول قیمت گاز نقد وارد بود. این پیشنهاد نیز مطرح شد که فرمول به میانگین هاب‌های تولیدکننده گاز مانند روسیه، امریکا و کاندا تغییر کند که در آن شرایط قیمت گاز برای صنایع میانگین حدود ۱۰ سنت میشد.

شریعتی افزود: البته این پیشنهاد پذیرفته نشد و اعلام کردند که برای قیمت خوراک  تا۵۰۰۰ تومان سقف تعیین میشود و سوخت گاز نیز به جای ۳۰ درصد ۴۰ درصد قیمت گاز خواهد شد. بنابراین محاسبات بازار بر اساس خوراک ۵۰۰۰ تومان و سوخت گاز ۲۰۰۰ تومان در نظر گرفته شد و این باعث شد خیال بازار برای حدود یک ماه راحت باشد و شروع به خرید سهم های پتروشیمی، فولادی و فلزی کند.

جواب سهامدار چیست!؟

وی با اشاره به مصوبه روز یکشنبه هیات وزیران درمورد اصلاح لایحه بودجه، گفت: در مصوبه ذکر شده است ۴۰ درصد مذکور تایید شد اما برای قیمت گاز سقفی در نظر گرفته نشده است. در این شرایط طبق فرمول قیمت گاز بالای ۳۰ سنت و ۴۰ درصد ۳۰ سنت نیز ۲۵۰۰ تومان می شود. این قیمت ها برای صنعت پتروشیمی هزینه دارد و صنعت را به مرز زیان ده بودن می برد.

این تحلیلگر بازار سرمایه تاکید کرد: درحال حاضر ابهامی که وجود دارد این است که مشخص نیست در مصوبه اخیر هیات وزیران برای قیمت گاز و سوخت گاز سقفی تعیین شده است یا خیر؟ درحالی که مصوبه ۱۰ بندی تصویب شده بود و بازار بر اساس آن خرید کرده است. پس چرا در دقیقه ۹۰  مصوبه را تغییر داده و سقف ۵۰۰۰ تومان را حذف کردند؟ البته این موضوع ابهام دارد و حتی مشخص نیست حذف کردند یا خیر.  اگر سقف را برداشته اند به بی ثباتی دامن زده اند، درحالی که بازار فقط ثبت میخواهد. اگر این سقف حذف شده است، باید مدعی العموم وارد شود، چراکه چند میلیون سهام دار روی مصوبه ۱۰ بندی معامله کرده اند. واقعا جواب سهامدار چیست؟

انتهای پیام


11414692
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون راهبری تولید شرکت برق حرارتی با اشاره به برنامه ۱۱۱ هزار مگاواتی تعمیرات نیروگاهی گفت: از اواخر شهریورماه تاکنون بالغ بر ۱۷ هزار مگاوات از این فعالیت‌ها آغاز شده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت: ۱۶ هزار ساختمان ناایمن در کشور وجود دارد که از این تعداد ۹ هزار ساختمان ناایمن شناسایی شده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» در جریان معاملات امروز شاخص کل بورس با کاهش ۲۶ هزار و ۷۸۶ واحد در سطح ۳ میلیون و ۱۶ هزار واحدی ایستاد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» نماینده مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو از شناسایی ۷۰۲ هکتار زمین با قابلیت نصب ۴۰۰۲ مگاوات نیروگاه خورشیدی و ظرفیت سالانه تولید ۷۰۰ گیگاوات‌ساعت برق خبر داد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» عضو انجمن شرکت‌های هواپیمایی گفت: تعداد ناوگان فعال هوایی در شرکت‌های هواپیمایی ۱۰ فروند است که تا سال آینده به ۱۵ فروند خواهد رسید.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام ابلاغ مصوبه اجرایی آمایش سرزمین گفت: بر این اساس استقرار صنایع آب‌بر در مناطقی غیر از کنار دریا ممنوع شده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» وزیر امور اقتصادی و دارایی، بر گسترش روابط برادرانه و همکاری‌های اقتصادی، تجاری و زیرساختی میان ایران و تاجیکستان تأکید کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» عضو تشخیص مصلحت نظام گفت: اراضی کشاورزی را نباید به بهانه تامین مسکن از بین ببریم، از این رو تامین مالی کشاورزان برای امنیت غذایی بسیار حائز اهمیت است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر عامل توزیع برق تهران بزرگ گفت: در تهران این فضا وجود دارد که ادارات و سازمان‌ها ۱۵۰ مگاوات انرژی خورشیدی تولید کنند که با توجه به تراکم ساختمان و اداراتی که در شهر تهران هستند تقریبا بالغ بر ۱۶ درصد از مصرف شهر تهران مرتبط با سازمان‌ها...
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون رئیس جمهور گفت: مطالعات نشان می‌دهد ۵۰ تا ۷۰ درصد تولید غذا و فعالیت ترمیم زیست‌محیطی از طریق زنان روستایی و عشایری انجام می‌شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است