گوناگون 09:38 - 03 آذر 1394
حسن روحانی در کتاب خاطراتش که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است، خاطره تغییر نامش از "فریدون" به "روحانی" را عنوان می‌کند.

صراط: حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی در کتاب خاطراتش که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ شده است، علل تغییر نام خانوادگی خود را از فریدون به روحانی شرح می‌دهد که مشروح آن را در زیر می‌خوانید:



در اینجا مناسب‌ است‌ به‌ چگونگی‌ تغییر نام‌ خانوادگی‌ خودم‌ از «فریدون‌» به‌ «روحانی‌» اشاره‌ کنم‌. نام‌ خانوادگی‌ من‌ همان‌طور که‌ قبلاً اشاره‌ کردم‌، «فریدون‌» بود و هم‌اکنون‌ نیز در شناسنامه‌ پدرم‌، خواهران‌ و برادرم‌ همین‌ نام‌ فامیل‌ ثبت‌ شده‌ است‌. وقتی‌ در سال‌ 1340 وارد قم‌ شدم‌، دوستان‌ طلبه‌ به‌ نام‌ خانوادگی‌ من‌ ایراد می‌گرفتند و می‌گفتند: فردا که‌ آیت‌الله شدید، مردم‌ شما را آیت‌الله فریدون‌ بخوانند؟! اصلاً این‌ نام‌ فامیل‌ مناسب‌ فعالیت‌ آینده‌ شما نیست‌ و باید آن‌ را تغییر دهید. برخی‌ از دوستان‌ هم‌ نام‌ خانوادگی‌ «فریدون‌» را مناسب‌ می‌دانستند و می‌گفتند: بسیاری‌ از طلبه‌ها 2 نام‌ خانوادگی‌ دارند، یعنی‌ به‌ نام‌ فامیلی‌ که‌ در شناسنامه‌ آنها ثبت‌ شده‌ است‌، خوانده‌ نمی‌شوند، بلکه‌ از آنان‌ با نامی‌ دیگر یاد می‌شود که‌ به‌ آن‌ نام‌ معروف‌ شده‌اند، مثلاً نام‌ فامیل‌ آیت‌الله مؤمن‌، «دانش‌زاده‌» است‌ ولی‌ کمتر کسی‌ ایشان‌ را به‌ این‌ نام‌ می‌شناسد. همچنین‌ نام‌خانوادگی‌ آیت‌الله مشکینی‌، «فیض‌» بود. نام‌ فامیلی‌ مرحوم‌ آیت‌الله شیخ‌ هاشم آملی‌، «اردشیر لاریجانی‌» بود. در نهایت‌ تصمیم‌ گرفتم‌ نام‌ فامیل‌ خود را در حوزه‌ تغییر بدهم‌ ولی‌ در شناسنامه‌ تغییری‌ ندهم‌، لذا با دوستان‌ مختلف‌ مشورت‌ کردم‌ تا بتوانم‌ نام‌ فامیل‌ مناسبی‌ انتخاب‌ کنم‌، مثلاً یکی‌ پیشنهاد می‌کرد نام‌ خانوادگی‌ خود را «اسلامی‌» انتخاب‌ کنم‌ و دیگری‌ «امامی‌» یا «تشیعی‌» را مطرح‌ می‌کرد. هر کس‌ نامی‌ را پیشنهاد می‌کرد تا در نهایت‌ نام‌ «روحانی‌» را برای‌ خود برگزیدم‌ و به‌اصرار دوستان‌ سور هم‌ دادم‌ و از آن‌ پس‌ به‌ همین‌ نام‌ معروف‌ شدم‌. در دفتر مدرسه‌ و دفتر شهریه‌ مراجع‌ نیز نام‌ جدید من‌ ثبت‌ شد ولی‌ برای‌ مدتی‌ عنوان‌ «فریدون‌» را هم‌ داخل‌ پرانتز ثبت‌ می‌کردند که‌ این‌ هم‌ به‌تدریج‌ برچیده‌ شد و آن‌ نام‌ فامیل‌ فراموش‌ شد و دیگر همه‌ مرا به‌ اسم‌ «حسن‌ روحانی‌» می‌شناختند.
 
با وجود این‌، نام‌ شناسنامه‌ای‌ من‌ هنوز «فریدون‌» بود و این‌ خود فوایدی‌ داشت‌ و می‌توانستم‌ در مواقعی‌ از این‌ نام‌ استفاده‌ کنم‌، برای‌ مثال‌ در سال‌ 1357، بی‌آنکه‌ ساواک‌ متوجه‌ شود با همین‌ نام‌ فریدون‌ از کشور خارج‌ شدم‌ و بعد که‌ چند شب‌ بعد، مأموران‌ به‌ خانه‌ ما ریختند و همه‌ چیز را به‌ هم‌ زدند و از همسایه‌ها پرس‌وجو کردند، تازه‌ فهمیدند من‌ در ایران‌ نیستم‌. این‌ امر ساواک‌ را شگفت‌زده‌ کرده‌ بود و مأمورانش‌ نمی‌دانستند چگونه‌ از کشور خارج‌ شده‌ام‌. در دانشگاه‌ نیز کسی‌ نمی‌دانست‌ که‌ حسن‌ فریدون دانشجوی‌ دانشگاه‌ تهران‌، همان‌ حسن‌ روحانی‌ است‌ که‌ در تهران‌ و شهرستان‌ها منبر می‌رود. بدین‌گونه‌ در سال‌های‌ مبارزه‌ با رژیم‌ شاه‌ از نام‌ خانوادگی‌ «فریدون‌» به‌عنوان‌ پوشش‌ بسیار خوبی‌ بهره‌ بردم‌ و توانستم‌ در مقاطع‌ مختلف‌ از این‌ طریق‌ از تعقیب‌ مأموران‌ در امان‌ بمانم‌.
 
پس‌ از انقلاب‌، زمانی‌ که‌ به‌عنوان‌ نماینده‌ مردم‌ سمنان‌ وارد مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ دوره‌ اول‌ شدم‌، مناسب‌ دیدم‌ نام‌ خانوادگی‌ خودم‌ را در شناسنامه‌ هم‌ تغییر دهم‌ و لذا در سال‌ 1360 تقاضای‌ تغییر نام‌ فامیل‌ کردم‌ و نام‌ خانوادگی‌ «روحانی‌» به‌طور رسمی‌ در شناسنامه‌ من‌ ثبت‌ شد.
 
پیش‌تر «حسن نجار» شوهرخواهر دکتر روحانی درباره او این‌طور توضیح می‌دهد: «همه فامیل آقای روحانی، نام خانوادگی‌شان فریدون است، منتها خود آقای دکتر به‌خاطر اینکه این نام خانوادگی، خودش یک اسم است و به این خاطر که در دوران مبارزات علیه رژیم پهلوی، با اسم مستعار بالای منبر بروند و سخنرانی کنند، نام خانوادگی‌شان را به روحانی تغییر دادند، اما نام‌خانوادگی اصلی وی فریدون است».
 
جالب اینجاست که همسر حجت‌الاسلام دکتر روحانی هم، نام خانوادگی خود را تغییر داده است. آن‌طور که همسایه‌ها و بستگان روحانی می‌گویند، او و همسرش پسرخاله و دخترخاله هستند و نام خانوادگی همسر روحانی «عربی» بوده است، اما پس از ازدواج با دکتر روحانی، او هم  نام خانوادگی خود را به «روحانی» تغییر داده است.

منبع: مرکز اسناد انقلاب اسلامی


7419538
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار گوناگون

گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» 225 روز از آغاز جنگ در غزه می گذرد و شاهدیم نیرو های مقاومت قدرتمندتر از گذشته شده و شرایط در کابینه بنیامین نتانیاهو هر روز بحرانی تر می شود.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» جنبش اعتراضی موسوم به «Blockout 2024» از سوی فعالان فضای مجازی برای بایکوت کردن سلبریتی ها و اینفلوئنسر هایی که در مقابل کشتار مردم مظلوم غزه سکوت کرده اند، در شبکه اجتماعی تیک تاک ایجاد شده است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال 1402 موفقیت های زیادی در حوزه تولید، فروش، صادرات و بهره وری کسب کرده است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» تابستان با گرمای طاقت فرسای خود از راه رسیده و نیاز به یک کولر گازی با کیفیت و کارآمد را بیش از پیش نمایان ساخته است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» وقتی در مورد دیزاین و طراحی داخلی ساختمان صحبت می کنیم، اولین چیزی که به ذهن می آید، شکل و ظاهر سقف و دیوار های خانه است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» ارتودنسی دندان بیش از یک روش زیبایی است؛ یک سرمایه گذاری برای سلامت دهان و دندان در طولانی مدت محسوب می شود.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» پس از تنش زمستان گذشته میان تهران- اسلام آباد، اهمیت حضور سیدابراهیم رئیسی در پاکستان دوچندان شد.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» با توجه به توان گسترده پدافند هوایی ارتش روسیه درون خاک اوکراین، پنتاگون در ماه آگوست 2022 میلادی تصمیم به ارسال موشک های ضد رادار هارم برای ارتش اوکراین گرفت.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» وکیل بیماران تالاسمی گفت: شکایت موکلان ما از آمریکا به جهت خسارات تحریمی است که با نرسیدن دارو به بیماران مبتلا به تالاسمی تشدید بیماری یا فوت آن ها را رقم زده است. 
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» یکی از ویژگی های خاص منافقین در خانه های تیمی استفاده از ازدواج های تشکیلاتی است، عمر این وصلت ها اغلب کوتاه بوده و آشنایی و جدایی در آن تابع تشکیلات است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است