علمی فناوری 20:07 - 24 تیر 1398
رئیس ایرانداک:
رئیس پژوهشگاه فناوری اطلاعات ایران ایرانداک ضمن بیان آخرین آمار پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها و پیشنهاده‌های ثبت شده در دیتابیس "گنج"، گفت: همانندجویی به پشتوانه داده‌های ثبت‌شده انجام می‌شود و هر همانندی‌ به معنای تقلب نیست. 

هر "همانندی" در پایان‌نامه‌ یا رساله‌ به معنای تقلب نیست

به گزارش ایسنا، سیروس علیدوستی امروز در حاشیه مراسم رونمایی از پایگاه اطلاعات اصطلاح نامه‌های ایرانداک و پایگاه اطلاعات دا (دانش ایران: مشارکت ایرانیان در دانش جهان) با بیان اینکه پژوهشگاه‌ها در حوزه فعالیت خود بی‌مانند هستند، گفت: ماموریت بسیاری از دانشگاه‌ها مشابه است، در حالی که هر ۱۰ پژوهشگاه زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  کار متفاوتی انجام می‌دهند؛ به عنوان مثال پژوهشگاه ما با پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله هیچ‌گونه قرابت کاری ندارد که بتوان آن را مقایسه کرد. بر این اساس اصحاب رسانه باید بیشتر به پژوهشگاه‌ها بپردازند.

وی ضمن اشاره به بحث همانندجویی در ایرانداک، تشریح کرد: از آنجایی که همانندجویی پیش از دفاع انجام می‌شود، آمار معتبری در این باره وجود ندارد. دانشجو بنا به درخواست خود یا استاد پیش از دفاع یا در حین نگارش پایان‌نامه می‌تواند همانندجویی را انجام دهد. گاهی به دلیل فراموشی یا ناآگاهی پیش می‌آید که دانشجو آنچه را در متن استفاده کرده به جایی استناد نداده است که همه این موارد با وجود ۴۰۰ هزار پایان‌نامه و رساله‌ای که در دیتابیس ایرانداک وجود دارد، قابل بررسی و اصلاح است و در مورد پایان‌نامه‌هایی که همانندجویی می‌شوند، می‌توان اطمینان حاصل کرد که کپی‌برداری و غیر مجاز نیستند. 



رئیس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) با تأکید بر این‌که همانندی در پایان‌نامه و رساله‌ها نیز دلیلی بر تقلب نیست، توضیح داد: در رشته‌هایی باید آثار قدیمی تحلیل شود و ۷۰ درصد کار را آثار قدیمی در بر می‌گیرد. این درحالیست که در رشته‌های دیگر گفته می‌شود دارویی در شهر اصفهان آزمایش شود؛ در حالی که همان دارو را یک نفر دیگر در شهر تبریز آزمایش کرده است و ۶۰ درصد این پایان‌نامه‌ها مشابه خواهند بود و فقط در دو بافت مختلف آزمایش شده‌اند. بنابراین داوری درباره اینکه همانندی برابر با تقلب است، بر عهده ما نیست و موسسات هنگامی که گزارش را دریافت می‌کنند تشخیص می‌دهند که آیا تقلبی صورت گرفته یا خیر و اگر به هر دلیلی چنین بوده، استاد راهنما یا موسسه اجازه دفاع را به دانشجویان نمی‌دهند.



علیدوستی با تأکید بر این‌که با وجود ۴۰۰ هزار پایان‌نامه و رساله ثبت شده در ایرانداک، امکان همانندجویی وجود دارد، تصریح کرد: مگر آنکه موسسه‌ای نسبت به ثبت پایان‌نامه یا رساله‌ها اقدام نکرده باشد که در این صورت چنانچه پایان‌نامه جدیدی هم ثبت شود، نمی‌توان با آنها همانندجویی انجام داد و احتمال خطا وجود دارد.



وی اضافه کرد: بضاعت ما تاکنون ثبت ۴۰۰ هزار پایان‌نامه و رساله و صدها هزار مقاله بوده که دانشگاه‌ها از آنها استفاده می‌کنند. 



رئیس ایرانداک خاطر نشان کرد: از سال گذشته با ابلاغ‌هایی که در این حوزه صورت گرفته، تعداد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های ثبت شده رو به گسترش است. به گمان من طی دو سال آینده، پوشش مدارک و همانندجویی افزایش پیدا خواهد کرد. هنر همانندجویی به پشتوانه داده‌هایی است که وجود دارد و اگر ثبت داده‌ها بیشتر انجام شود، همانندجویی نیز بهتر انجام خواهد شد. 



علیدوستی ابراز امیدواری کرد: با پشتیبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ثبت پایان‌نامه و رساله‌ها در ایرانداک طی یک تا دو سال آینده به بلوغ برسد و با اطمینان خوبی بتوانیم بگوییم آنچه بارگذاری می‌شود، همانندجویی را انجام داده و بعد دانشگاه یا وزارت‌خانه باید تشخیص دهند همانندجویی مجاز بوده یا خیر.

ممنوعیت چاپ پایان‌نامه‌های کاغذی از سال تحصیلی آینده



وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به ممنوعیت چاپ پایان‌نامه‌های کاغذی از سال تحصیلی آینده اشاره کرد و گفت: این موضوعی است که در دانشگاه‌ها دنبال می‌شود. ما تا یک یا دو سال گذشته نسخه چاپی را هم دریافت می‌کردیم، اما از آغاز سال ۹۸ این کار متوقف شده و بخشنامه فوق نیز کمک می‌کند فایل‌ها به درستی دریافت و به دیتابیس ما افزوده شود. امیدوار هستیم آیین‌نامه اجرایی به‌زودی در هیات دولت به تصویب برسد. این آیین‌نامه در حال تغییراتی است و نهایتاً تا یک یا دو هفته دیگر در مردادماه ابلاغ می‌شود و دانشگاه‌ها با توان بیشتری در این حوزه همکاری خواهند کرد، چرا که مسائل قانونی و ابهامات این حوزه برطرف شده است. 



رئیس ایرانداک در پایان ضمن ارائه آخرین آمار پایان‌نامه‌ها و رساله های ثبت شده، تصریح کرد: پایان‌نامه و رساله‌ها دو مدل ثبت شده‌اند؛ الگوی اول پیش از نظام ثبتی بوده که در سال ۸۷ آغاز شده است. امروز تعداد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های ثبت شده‌ و نیز تعدادی که پیش‌تر با پست به ما داده شده، روی هم رفته بیش از ۷۰۰ هزار پایان‌نامه و رساله و پیشنهاده در دیتابیس "گنج" را شامل می‌شود و ما این آمادگی را داریم که از همه دانشگاه‌ها این اطلاعات را دریافت کنیم. 



انتهای پیام


10178368
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش کشور گفت: در نوبت دوم آزمون سراسری بیش از ۸۲۲ هزار نفر ثبت نام کرده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک پزشک متخصص هشدار داده که کار کردن طولانی مدت با رایانه می‌تواند باعث ایجاد مشکلات عضلانی اسکلتی در فرد شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک مطالعه جدید می‌گوید لوبیا می‌تواند برای سلامتی، یک جادویی خالص باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فوق تخصص قلب کودکان و نوزادان، با اشاره به اهمیت بررسی سلامت قلب نوزادان در ساعات اولیه پس از تولد، گفت: جریان خون در قلب و ریه‌های جنین به طور کامل با یک نوزاد تازه متولدشده متفاوت است و اگر تغییرات مورد انتظار پس از تولد در عملکرد قلبی به...
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» اگر با کمردرد دست و پنجه نرم می‌کنید، یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که باید کفش‌های پیاده‌روی خود را بپوشید و پیاده روی را شروع کنید.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در دورانی که رقابت در کنکور به اوج رسیده، بسیاری از داوطلبان درگیر اضطراب و مشکلات تمرکز هستند. حالا پژوهشی جدید نشان می‌دهد که یکی از روش‌های کمتر شناخته‌شده می‌تواند به بهبود تمرکز ذهنی و عملکرد مغز این افراد کمک کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» براساس تحقیقات جدید، مدیریت انرژی به جای مدیریت زمان می‌تواند کلید موفقیت تحصیلی نوجوانان باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر علوم، با صدور حکمی «علی خورسندی» را به عنوان رئیس دبیرخانه «نشان مسئولیت اجتماعی آموزش عالی» و «کارگروه رتبه‌بندی دانشگاه‌ها در زمینه مسئولیت اجتماعی» منصوب کرد؛ این اقدام گامی تازه برای بازتعریف نقش دانشگاه‌ها در جامعه است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی با تاکید بر اینکه ۴۷ روز کاری تا آغاز مهرماه بیشتر باقی نمانده، گفت: باید با سرعت بیشتری به فعالیت‌های خود سروسامان دهیم تا بتوانیم مهری باشکوه و عزتمند را برای دانش آموزان رقم بزنیم.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر علوم، از اجرای طرحی ویژه برای آمادگی بخش آموزش کشور در شرایط بحران و اضطرار خبر داد و گفت: همه بخش‌ها از جمله آموزش عالی نیازمند دستورالعمل‌های مستقل برای مواجهه با شرایط اضطراری هستند و در این زمینه کار کارشناسی در حال انجام است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است