اقتصادی 11:22 - 12 مهر 1394
گزارش فارس از تایید و تکذیب بنزین‌فروشی شل و توتال در ایران
در حالی سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی صدور مجوز احداث جایگاه بنزین برای شرکت‌های شل و توتال را تکذیب می‌کند که اساسا پیش از صدور چنین مجوزی باید بعضی ابهامات بنیادی در این باره برطرف شود.

شرکت‌های خارجی بنزین را در ایران چند خواهند فروخت؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بیژن حاج محمدرضا رئیس انجمن جایگاه‌داران سوخت کشور اخیرا در جمع خبرنگاران با اشاره به صدور مجوزهایی برای ساخت جایگاه‌های جدید سوخت در کشور، گفته است: « مجوزی به منظور احداث 100 جایگاه جدید سوخت برای هر یک از شرکت‌های توتال فرانسه و شل انگلیس در تهران و سایر نقاط کشور صادر شده است. علاوه بر این، در نشستی که با حضور مدیران ارشد شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی برگزار شد، طرحی به منظور اجاره و یا فروش جایگاه‌های سوخت به پالایشگاه‌های نفت مطرح شده است.»

اما داود عربعلی سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با تاکید بر اینکه تنها متولی صدور مجوز احداث جایگاه‌های سوخت شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی است، گفت: هیچ تقاضایی از شرکت‌های نفتی شل و توتال برای احداث جایگاه سوخت در ایران به دست شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی نرسیده است.

وی افزود: آقای حاج محمدرضا رئیس انجمن جایگاه داران بنزین هستند و در حیطه مسئولیت خودشان اظهارنظر می‌کنند،اما شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی تقاضایی از شرکت‌های یاد شده برای احداث جایگاه بنزین در ایران دریافت نکرده است.

سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی گفت: همانطور که پیش از این اعلام شده است، سیاست شرکت ملی پخش فراورده نفتی آن است که عرضه بنزین در آینده از طریق برندها و شرکت‌هایی که بتوانند برای چند جایگاه سوخت سرمایه‌گذاری کنند انجام شود.

اما در حاشیه تایید و تکذیب این خبر چند محور بنیادی وجود دارد که بدون شفاف شدن آنها نمی‌توان درباره ورود شرکت‌های بزرگ خارجی به عرصه توزیع بنزین و دیگر سوخت‌ها در سطح کشور اظهار نظر کرد.

1- مهم ترین پرسش آن است که آیا شرکت‌های خارجی قرار است بنزین تولید شده در پالایشگاه‌های خودشان یا هر بنزین دیگری را به ایران وارد کرده و در ایران عرضه کنند؟ یا به فرض ممتنع از بنزین تولید شده در داخل کشور استفاده می‌کنند؟

قیمت بنزین و دیگر فراورده‌های مهم نفتی در ایران برخلاف بسیاری نقاط جهان ثابت بوده و غیرشناور است و دولت قیمت‌گذاری 5 فرآورده اصلی را بر عهده دارد. حال سؤال اینجا است که شرکت‌های خارجی با فرض ورود به بازار توزیع سوخت ایران اگر از بنزین تولیدی خودشان یا بنزین وارداتی استفاده می‌کنند با چه قیمتی این سوخت را در ایران عرضه خواهند کرد؟ اگر به قیمت‌های ثابت دولتی سوخت عرضه می‌شود تکلیف باقی‌مانده قیمت آن تا قیمت تمام‌شده این فرآورده چه خواهد شد؟ آیا دولت به طور مستقیم به شرکت‌های خارجی یارانه سوخت خواهد پرداخت؟ اگر جواب مثبت است میزان یارانه پرداختی بر اساس کدام قیمت محاسبه خواهد شد؟ قیمت تمام‌شده بنزین یا قیمت فوب خلیج‌فارس و فوب سنگاپور؟

2- اگر پاسخ به این پرسش منفی است وزارت نفت مشابه آنچه درباره جایگاه‌های داخلی انجام می‌دهد، خود سوخت را برای توزیع در اختیار شرکت‌های خارجی قرار خواهد داد؟ اگر چنین است فایده ورود برندهای خارجی به این عرصه چیست؟  آنها قرار است با توجه به قیمت‌های ثابت سوخت و حق‌العمل توزیع آن چه خدمات جدیدی به مشتریان ارائه کنند؟

3- این پرسش می‌تواند پاسخ سومی هم داشته باشد. این پاسخ سوم همان شناورسازی قیمت سوخت پیش از صدور مجوز به شرکت‌های مشهور نفتی برای احداث پمپ بنزین در ایران است، اما در این باره هم دولت باید تصمیم‌گیری کند و این تصمیم‌گیری با توجه به نوسانات جدی قیمت نفت و نگرانی از تبعات اجتماعی این کار در کنار آشنا نبودن بازار مصرف در ایران با مفهوم قیمت‌های شناور سوخت آسان نخواهد بود.

به هر صورت، پیش از صدور هر نوع مجوزی برای ورود شرکت‌های خارجی به بازار خرده فروشی سوخت در ایران باید تکلیف پرسش‌های یاد شده به دقت معلوم شود. فارغ از اینکه بهتر است ایران وارد بازار خرده‌فروشی سوخت در کشورهای هدف صادرات نفت خود باشد یا منتظر باشد شل و توتال وارد بازار ایران شوند.


7159559
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی در یادداشتی به مناسبت روز روابط عمومی نوشت: ارایه تصویر مثبت و حفاظت از سازمان در برابر مخاطرات و بحران ها از ویژگی روابط عمومی کارآمد است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» شرایط انتخاب و واریز وجه مجدد و به تعداد محدود برای متقاضیان خودروی 207 اتوماتیک با اولویت زمستان 1402 سامانه یکپارچه باز شد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» شرکت فروشگاه های زنجیره ای والمارت روز سه شنبه اعلام کرد که صدها کارمند خود را اخراج خواهد کرد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» بر اساس داده های ارائه شده در گزارش ماه می ائتلاف اوپک پلاس، کشورهای شرکت کننده در توافق ماه آوریل تولید نفت خود را 246 هزار بشکه در روز کاهش دادند که بیشترین حجم کاهش تولید در روسیه رخ داد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» بر اساس نامه ای از وزارت دارایی آلمان که روز چهارشنبه به رؤیت رویترز رسید، در حال حاضر دارایی های روسیه به ارزش 3.95 میلیارد یورو (4.28 میلیارد دلار) در این کشور بلوکه شده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» وزیر راه و شهرسازی از رشد 55 درصدی ترانزیت جاده ای طی امسال خبر داد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار در اطلاعیه ای اعلام کرد امکان تداوم تبدیل مجوزهای کاغذی به شناسه یکتا در روزهای آینده وجود دارد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» رئیس سازمان امور مالیاتی کشور از امکان پرداخت مالیات مقطوع مشاغل در 15 قسط خبر داده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» در حالی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن از ارسال 9 میلیون پیامک به مالکان خانه های خالی خبر داده که برخی نمایندگان مجلس معتقدند هنوز ساختار قابل اتکایی برای شناسایی این واحدها به وجود نیامده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» دولت آمریکا روز سه شنبه به بهانه محافظت از کارگران و کسب و کارهای آمریکایی تعرفه های شدیدی را برای واردات از چین وضع کرد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است