علمی فناوری 17:35 - 12 آذر 1403
دانشمندان راهی کشف کرده‌اند که به حل مشکل پایداری شکلات کمک می‌کند. آنها از کل غلاف کاکائو برای کاهش ضایعات و بهبود جریان درآمد کشاورزان استفاده می‌کنند.

دانشمندان روش جدیدی برای ساخت شکلات کشف کردند

 پشت ظاهر شیرین شکلات‌سازی، بخشی با مشکلات جدی وجود دارد. قیمت کاکائو در سال‌های ۲۰۲۳/۲۰۲۴ به بالاترین حد خود رسید، زیرا شرایط آب و هوایی نامناسب و گسترش سریع بیماری غلاف سیاه، باعث کاهش شدید محصول در ساحل عاج و غنا که دو کشور بزرگ تامین کننده کاکائو هستند، شد و جهان شاهد کاهش عملکرد ۱۴.۲ درصدی در این بخش بود.

به نقل از وایرد، این کاهش ۱۴.۲ درصدی به معنای کمبود حدود ۴۶۲ هزار تُن و کمترین میزان ذخایر کاکائو در ۲۲ سال اخیر بوده است. این می‌تواند به معنای قیمت بالاتر شکلات باشد که به بالاترین سطح خود یعنی ۱۲ هزار دلار در هر تُن، در نیمه اول سال ۲۰۲۴ رسید. کشاورزی کاکائو در حال حاضر یک تجارت دشوار است و بدون اقدام تولیدکنندگان بزرگ، ممکن است غیرممکن شود، اما خوشبختانه یک تیم در موسسه فناوری فدرال زوریخ فکر می‌کنند که راه حلی پیدا کرده‌اند.

در دستور العمل‌های سنتی، دانه‌های کاکائو تخمیر شده با شکر تصفیه شده که معمولا از چغندر قند تهیه می‌شود، ترکیب می‌شود تا طعم شیرین و غنی را ایجاد کنند. با این حال، گروه سوئیسی، به رهبری پروفسور اریک ویندهاب (Erich Windhab) به مواردی فراتر از دانه‌ها نگاه کردند تا ببینند با در نظر گرفتن غلاف کاکائو بسیار بزرگ‌تر، چه کاری می‌توان کرد.

کیم میشرا (Kim Mishra)، نویسنده اصلی این مطالعه توضیح می‌دهد: در اطراف دانه‌ها، پالپ وجود دارد که آب بسیار شیرینی تولید می‌کند، و اندوکارپ که پودر فیبری تولید می‌کند می‌تواند آن آب را به ژل تبدیل کند. سپس از آن ژل شیرین کننده به جای شکر تصفیه شده از چغندر قند استفاده می‌شود و شما یک شکلات جدید خواهید داشت.

میشرا آن را طوری بیان می‌کند که ساده به نظر می‌رسد، اما تکمیل آن فرآیندی دشوار بود، که تقریبا به سه سال کار در کنار تحقیقات اختصاصی نیاز داشت که سه پایان‌نامه کارشناسی ارشد او را تشکیل داد. استفاده از مقدار زیادی از ژل شیرین کننده باعث می‌شد شکلات خمیری شود و استفاده کم از آن باعث می‌شد که محصول فاقد طعم شود.

اما آیا محصول جدید آزمون طعم را پشت سر می‌گذارد؟ میشا اینطور فکر می‌کند و توضیح می‌دهد که اگرچه طعم آن متفاوت است، اما همچنان جذاب است. او می‌گوید: قطعا تغییر در طعم ایجاد خواهد شد. شکلات همان حالت آب شدن، ظاهر یکسان و همان احساس را دارد، اما حس شیرینی متفاوتی ایجاد می‌کند.

میشا امیدوار است که با استفاده از کل غلاف کاکائو، پایداری تولید شکلات با کاهش قیمت برای اولین بار همراه باشد.

شکلاتی که فقط با استفاده از غلاف کاکائو ساخته می‌شود را می‌توان ۱۰۰ درصد کاکائو در نظر گرفت، به این معنی که محصولات با درصد بالا را می‌توان با دانه‌های کمتری تولید کرد و راه حلی در برابر کمبود‌ها ارائه کرد.

شرکت Voyage Foods مستقر در کالیفرنیا با انتخاب یک راه حل کاملا متضاد، شکلاتی کاملا بدون کاکائو تولید کرده است که از روغن خرما و هسته روغنی با گواهی RSPO، پروتئین دانه آفتابگردان و دانه انگور تهیه شده است.

شکلات بدون کاکائو ممکن است غیرقابل تصور به نظر برسد، اما گویا تا حدی موفق بوده است، و این شرکت به تازگی برنامه‌هایی را برای افتتاح یک کارخانه ۲۸۴ هزار فوت مربعی در اوهایو به اشتراک گذاشته است.

در جای دیگر، شرکت مارس به دنبال یافتن ریشه واقعی مشکل با بهبود انعطاف پذیری گیاه بسیار مهم کاکائو است. این غول مواد غذایی بر روی توالی ژنوم عوامل بیماری‌زایی که عملکرد محصولات کشاورزی را ویران می‌کنند، از جمله بیماری غلاف سیاه کار می‌کند و امیدوار است که با درک مشکلات در سطح میکروسکوپی، بتواند درختان کاکائو انعطاف پذیر را انتخاب کند و به طور کلی از سردرد‌های عرضه این بخش عبور کند.

سوکانیا ناگ (Sukanya Nag) متخصص فناوری غذایی توضیح می‌دهد: فرآیند پردازش در دمای فوق بالا که شامل اعمال سطوح بالای فشار هیدرواستاتیک به محصولات کاکائو برای تثبیت ذرات کاکائو و جلوگیری از جدا شدن پودر کاکائو می‌شود، نیز می‌تواند موثر باشد.

این روش، طعم‌ها و مواد مغذی را حفظ می‌کند، عمر مفید را افزایش می‌دهد، بافت را اصلاح می‌کند و ایمنی غذا در محصولات کاکائو و شکلات را بدون تکیه بر حرارت یا نگهدارنده‌های شیمیایی تضمین می‌کند. در حالی که این روش هنوز تحت بررسی است، نویدبخش بهبود بافت محصولات شکلاتی، به ویژه در فرمولاسیون‌های جایگزین است.

به نظر می‌رسد که روح صنعت پذیرای ایده‌های جدید است، اما آیا عموم مردم از این شکلات جدید استقبال خواهند کرد و آیا روش منحصر‌به‌فرد ساخت شکلات موسسه فناوری فدرال زوریخ روزی از آزمایشگاه خارج خواهد شد؟

منبع: ایسنا


12122798
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پایگاه رتبه بندی تایمز نتایج رتبه بندی موضوعی سال ۲۰۲۵ خود را منتشر کرد که ۸۱ دانشگاه جمهوری اسلامی ایران در این رتبه‌بندی حضور دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته دانشمندان، شستن مو‌ها در آرایشگاه برای سلامتی خطرناک بوده و می‌تواند منجر به سکته شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نام‌نویسی چهاردهمین مسابقه ملی فناوری نانو تابستان به همت ستاد ویژه توسعه فناوری‌های نانو و میکرو معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص عصب و روانشناسی درباره بایدها و نبایدهای رفتار با کودکان دیرآموز توضیحاتی ارائه کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته یک منبع آگاه، بروز مشکل در تامین ماده اولیه علت اصلی کمبود داروی لاموتریژین  ۱۰۰ در بازار است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فوق تخصص بیماری‌های ریه گفت: مصرف سیگار و دخانیات ریسک ابتلا به انواع سرطان‌ها را افزایش می‌دهد که شایع‌ترین آنها سرطان ریه است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: سالانه جان ۵۰ بیمار با اهدای خون‌های نادر در کشور نجات پیدا می‌کند و شناسایی اقلیت‌های نژادی سبب افزایش ذخایر خون‌های نادر می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» خط اعتباری ویژه استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان از سوی صندوق نوآوری و شکوفایی به صندوق‌های هشت استان تخصیص داده شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل دفتر مشاوره سلامت سازمان امور دانشجویان گفت: تدوین «سند راهبردی سلامت دانشجویان» در دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی آغاز شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل دفتر طرح و برنامه سازمان امور دانشجویان گفت: طرح نوین الگوی تغذیه با محوریت مدیریت هزینه از نیمسال دوم سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ در ۱۲ دانشگاه به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است