مقدار مجاز کلروفیل در مصرف روزانه چقدر است؟

مصرف روزانه کلروفیل برای سلامتی افراد یک فاکتور مهم و موثر بوده که بخشهای مختلف سیستم ایمنی و عملکردی بدن را تنظیم میکند. در واقع باید گفت پمصرف کلروفیل برای داشتن پوستی سالم و درخشان، سمزدایی بدن، تقویت سیستم ایمنی و فاکتورهای متنوع سلامتی، نقش موثری خواهد داشت. کلروفیل رنگدانه سبزی بوده که مسئول فتوسنتز در گیاهان است که طی سالهای اخیر، به شکل مکملهای غذایی، پودرها و حتی نوشیدنیها وارد رژیم روزانه بسیاری از افراد شده است. اما سوالی که در این زمینه بسیاری را نسبت به خود کنجکاو میکند، مرتبط با بحث مقدار مصرف روزانه کلروفیل است. از طرفی باید در نظر داشت که آیا مصرف کلروفیل برای همه بیخطر است؟ چه فواید یا محدودیتهایی برای این خورداکی تعریف میشود؟ در ادامه این مقاله به ارائه توضیحات گسترده نسبت به پاسخ این سوالات پرداخته خواهد شد.
کلروفیل چیست و چه فوایدی دارد؟
قبل از هر چیزی بهتر است با چیستی کلروفیل و دلایل محبوبیت آن آشنا شوید. کلروفیل که عموما به عنوان بخشی از گیاهان شناخته میشود، ماده سبز رنگ برای فتوسنتزدر گیاهان بوده است. این فاکتور گیاهی نه تنها برای حیات گیاهان بلکه برای سلامتی انسان هم ضروری بوده و میتواند سبب تاثیرات مثبت روی سیستم ایمنی بدن شود.
کلروفیل دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضد پیری است که به طور مستقیم روی سلامت پوست موثر واقع میشود و از آسیبهای پوستی، حتیالامکان جلوگیری میکند. از طرفی جدا از تاثیرات مثبتی که روی پوست دارد، به هضم غذا و کاهش التهاب هم کمک میکند و در حالت کلی، با سمزدایی بدن و تقویت سیستم ایمنی، به سلامت عمومی بدن کمک میکند.
با وجود تمامی فوایدی که کلروفیل برای سلامتی به همراه دارد، باید به مقادیر مصرف این ماده توجه داشت. چرا که مصرف بیش از حد آن میتواند عوارضی برای سلامتی افراد به همراه داشته باشد. البته ناگفته نماند که این فاکتور نه تنها در مورد کلروفیل، بلکه در خصوص انواعی از خوراکیها صادق بوده و در نتیجه نمیتوان محدودیتها را نادیده گرفت.
روزانه چقدر کلروفیل مصرف کنیم؟
رعایت حد مجاز مصرف کلروفیل با افزایش میزان اثرگذاری این ماده همراه خواهد بود. عموما زیادهروی در مصرف هر خوراکی مفیدی، با واکنشهای بدنی همراه میشود و در قالب عارضه سلامتی خود را بروز میدهد. به همین خاطر برای جلوگیری از ابتلا به این عوارض در مصرف بیش از حد کلروفیل، لازم است برخی محدودیتها را رعایت کنید. این محدودیتها در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته شده است:
مصرف کلروفیل با خوردن سبزیجات
میوههای سبز، جعفری، اسفناج، کلم پیچ و سبزیجات مشابه، به طور طبیعی حاوی 5 تا 30 میلیگرم کلروفیل در هر 100 گرم هستند. در نتیجه اگر برای دستیابی به کلروفیل مورد نیاز روزانه خود، از منابع طبیعی بهره میگیرید، مصرف 3 تا 5 وعده سبزیجات در روز که حدود 300 تا 500 گرم است، 100 تا 150 میلیگرم کلروفیل وارد بدن میکند که کاملاً ایمن است. در غیر این صورت اگر مقادیر بیشتری استفاده کنید، واکنشهایی در سیستم گوارشی شما رخ خواهد داد که عموما باعث دلپیچه و یا تغییر رنگ مدفوع میشود.
استفاده از مکملهای کلروفیل به صورت پودر یا مایع
دوز کلروفیل معمول در مکملها 100 تا 200 میلیگرم در روز است. در نتیجه نباید از این حد تجاوز کنید. به خصوص برای کسانی که مشکلات سلامتی یا واکنشهای بدنی نسبت به کلروفیل دارند، حتی این مقدار هم کاهش پیدا میکند. البته برای اطمینان از مقدار مناسب، به دستورهای پزشک توجه داشته باشید.
علاوه بر این، برای جلوگیری از واکنشها در حالت عادی، بهتر است مکملهای پودری، مایع یا قرصهای حاوی کلروفیل را همراه با غذا میل کنید. اینکار برای اثرگذاری بهتر و جلوگیری از بروز عوارض موثر واقع میشود.
به طور کلی مصرف بیش 100 تا 200 میلیگرم کلروفیل در روز در روز ممکن است باعث ناراحتی گوارشی، اسهال یا تغییر رنگ مدفوع شود. در نتیجه حتما محدودیتهای روزانه را در نظر گرفته و با توجه به نیاز بدن خود و توصیههای پزشک، مانع بروز عوارض و بدتر شدن شرایط بدن خود شوید.
چرا برخی از افراد باید نسبت به مصرف کلروفیل محتاطانه عمل کنند؟
در بحث مصرف کلروفیل، علاوه بر محدودیتهایی که به لحاظ مقادیر مصرفی تعریف میشود، باید این نکته را در نظر داشته باشید که گاها همه افراد نمیتوانند از این ماده استفاده کنند. شرایط خاص سلامتی، موقعیت بدنی و مواردی از این دست، به فاکتورهای منع استفاده از کلروفیل تبدیل میشوند.
زیادهروی در مصرف کلروفیل میتواند اثرات ناشناختهای روی جنین یا نوزاد داشته باشد. به همین خاطر زنان باردار و شیرده بهتر است از منابع طبیعی کلروفیل مثل سبزیجات برگدار تازه استفاده کنند. همچنین در نظر داشته باشید که زنان باردار برای مصرف مکملهای کلروفیل، جتما باید از مشورت پزشک بهره بگيرند.
کسانی که سابقه حساسیت به سبزیجات خاص دارند هم باید در مصرف کلروفیل محتاطانه عمل کنند. همانطور که گفته شد، کلروفیل در سبزیجاتی مانند اسفناج، جعفری و کرفس به وفور یافت میشود. از این رو افرادی که به این سبزیجات آلرژی دارند، ممکن است به مکملهای کلروفیل نیز واکنش نشان دهند و علائمی مثل خارش، کهیر یا تورم داشته باشند.
علاوه بر زنان باردار و افراد با حساسیت به سبزیجات، افراد مبتلا به اختلالات خونریزی یا مصرفکنندگان داروهای رقیقکننده خون هم باید مراقب میزان مصرف کلروفیل باشند. چرا که کلروفیل ساختاری شبیه به ویتامین K دارد که نقش مهمی در انعقاد خون ایفا میکند. از طرفی مصرف همزمان کلروفیل با برخی داروها ممکن است از اثر بخشی دارو بکاهد و حتی خطر لخته شدن خون را افزایش دهد. در نتیجه اگر داروهای ضد انعقاد مصرف میکنید، قبل از استفاده از مکمل کلروفیل با پزشک خود مشورت نمایید و سطح ویتامین K خون را به طور منظم کنترل کنید.
در نظر داشته باشید که در کنار موارد مذکور، بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی، بیماران تحت درمان با داروهای حساس به نور و نیز کودکان زیر 12 سال هم در میان افرادی قرار میگیرند که لازم است نسبت به میزان مصرف کلروفیل دقیق باشند. چرا که شرایط بدنی این دسته از افراد، به گونهای بوده که با زیادهروی در مصرف کلروفیل یا صرفا مصرف آن، واکنشهای منفی بروز داده میشود. به همین خاطر استفاده از کلروفیل باید تحت نظر پزشک انجام شود.
نشانههای مصرف بیش از حد کلروفیل
در صورتی که کلروفیل برای بدن شما مضر باشد و یا به دلیل مصرف بیش از حد آن آسیبی به سلامتی شما وارد شود، برخی علائم و نشانهها در راستای اعلام بروز عوارض مصرف بیش از حد کلروفیل، در بدن ظاهر میشوند. شناسایی این علائم میتواند شما را برای واکنش بهتر آماده کند.
واکنشهای پوستی و حساسیتزا
در صورت بروز خارش یا کهیر به ویژه در افرادی که سابقه آلرژی به سبزیجات دارند، میتوان به واکنشهای پوستی و حساسیتزا طی مصرف کلروفیل یا زیادهروی در مصرف آن، پی برد. به علاوه احتمال حساسیت به نور آفتاب مطرح میشود. در واقع کلروفیل میتواند پوست را به نور حساستر کند و باعث سوختگی سریعتر شود.
تغییرات غیرعادی در سیستم گوارش
اسهال یا مدفوع سبز رنگ در صورت مصرف بیش از حد کلروفیل مشاهده میشود. این اتفاق در روند تغییرات غیرعادی در سیستم گوارش رخ داده که نشاندهنده دریافت بیش از 100 تا 200 میلیگرم کلروفیل در روز است. به همین خاطر میتواند باعث تحریک روده و تغییر رنگ مدفوع به سبز تیره شود. همچنین در این تغییرات میتوان تهوع و دردهای شکمی که دچار ناراحتیهای گوارشی میشوند را هم احساس کرد.
کاهش اثرگذاری داروها
همانطور که پیشتر هم گفته شد، از دیگر علائمی که مصرف بیش از حد کلروفیل به همراه دارد، کاهش اثرگذاری داروهای رقیقکننده خون به دلیل شباهت ساختاری با ویتامین K است. همچنین باید افزود که افت قند خون هم در بیماران دیابتی که انسولین مصرف میکنند شایع است. چرا که کلروفیل ممکن است قند خون را بیشتر کاهش دهد.
توجه کنید که موارد مذکور، هشدارهایی هستند که باید جدی گرفته شوند. به همین خاطر پیشگیری از مصرف بیش از حد این ماده خوراکی به طور موثر میتواند مانع درگیری با این علائم و نشانهها شود. زمانی که با این علائم مواجه شدید، لازم است در وهله اول مصرف کلروفیل را متوقف کده و سپس در راستای پاکسازی، مقادیر زیادی آب بنوشید؛ چرا که به دفع سریعتر از طریق کلیهها کمک میکند.
البته در صورت بروز علائمی چون تنگی نفس، تورم شدید، افت هوشیاری، مراجعه فوری به اورژانس توصیه میشود. در هر حال بهترین کار، پیشگیری هوشمندانه خواهد بود. به طوری که همیشه با دوزهای پایین، یعنی 100 تا 200 میلیگرم کلروفیل در روز شروع کنید، مکملها را همراه با غذا مصرف نمایید و حتما از محصولات دارای گواهی سلامت استفاده کنید.
نتیجهگیری
به طور کلی و با در نظر داشتن تمامی آنچه که تا اینجا در خصوص کلروفیل و محدودیتهای استفاده از آن گفته شد، در صورتی که به هر دلیلی بدن شما به این ماده واکنش نشان میدهد، لازم است مصرف کلروفیل را محدود به منابع طبیعی کرده و یا با توجه به دستور پزشک، از مقادیر کم مکملهای کلروفیلی بهره بگیرید.
در نظر داشته باشید که اگر انتخاب شما مکمل کلروفیل است، حتما طبیعی و ارگانیک باشد. به گونهای که به طور کامل از سبزیجات برگدار تازه تهیه شده باشد و در نتیجه حاوی ترکیبات غیرطبیعی نباشد. در این صورت قطعا میتوانید با جلوگیری از بروز هر گونه عارضه، از فواید و مزیتهای این ماده سبز رنگ بهره بگیرید.
12190177