وبگردی 10:55 - 28 دی 1403
غذا‌های سنتی خراسان جنوبی، از جمله «آش لخشک»، «نوجوش» و «قروت»، با قدمتی دیرینه و اصالت محلی، نه تنها بخشی از میراث فرهنگی این منطقه به شمار می‌آیند.

آشنایی با چند غذای سنتی از شرق ایران

غذا‌های سنتی خراسان جنوبی، از جمله «آش لخشک»، «نوجوش» و «قروت»، با قدمتی دیرینه و اصالت محلی، نه تنها بخشی از میراث فرهنگی این منطقه به شمار می‌آیند، بلکه با استفاده از مواد طبیعی و بومی، مورد استقبال گردشگران قرار گرفته‌اند. همچین مهارت پخت این غذا‌ها در فهرست آثار میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

فریبا کاهنی، کارشناس و مسئول ثبت میراث ناملموس استان خراسان جنوبی با معرفی این سه غذای سنتی گفت: «آش لَخشَک» یک آش سنتی و مقوی است که در شهرستان قاینات، روستای بیناباج و همچنین در شهرستان فردوس از استان خراسان جنوبی پخته می‌شود. این آش در مراسم و آیین‌ها به ویژه در مراسم دورهمی‌های خانوادگی و در شب چله زمستان که سرد است، تهیه شده و مصرف می‌شود.

او اضافه کرد: این آش گاهی به عنوان غذا در وعده‌های نهار و شام هم پخته می‌شود. در حال حاضر، در خانه‌های بوم‌گردی به عنوان یک غذای بومی و سنتی مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است. همه مواد تشکیل‌دهنده این آش از گیاهان دارویی بومی و ارگانیک است که در این روستا‌ها فراوان وجود دارد. 

کاهنی ادامه داد: «نوجوش» یکی دیگر از غذا‌های سنتی و محلی خراسان جنوبی محسوب می‌شود که بسیار مقوی و مغذی است. این غذا از نان درست می‌شود که قوت اصلی مردم است و در وعده‌های غذایی ظهر و شب استفاده می‌شود.

این کارشناس ثبت میراث ناملموس گفت: «نوجوش» در همه فصول سال مصرف می‌شود و مخصوص روز‌ها و مراسم خاصی نیست و غذایی مناسب برای همه سنین از کودکان تا بزرگسالان است که در تمام ایام سال طبخ می‌شود.

آشنایی با چند غذای سنتی از شرق ایران

به گفته بزرگان و ریش‌سفیدان نیز، قدمت این غذا به بیش از ۱۵۰ سال می‌رسد. مواد مورد استفاده این غذا بیشتر سبزی‌های معطر زرشک و گردو است که از محصولات استان خراسان جنوبی هستند.

این کارشناس میراث ناملموس با بیان اینکه «قروت» نیز از جمله غذا‌های سنتی خراسان جنوبی است، افزود: این غذا از فرآورده‌های دامی تهیه می‌شود و رنگ بنفش و زیبای آن نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. برای تهیه «قروت»، دوغ را داخل دیگ چدن می‌جوشانند تا آب آن بخار شود و آنچه می‌ماند به صورت گلوله‌های کوچک روی پارچه یا سبد پهن می‌کنند و در مقابل آفتاب قرار می‌دهند تا خشک شود. سپس «قروت‌ها» را چند ساعت پیش از ساییدن در آب خیس می‌کنند تا نرم شده و سپس با مقداری گردو داخل تغارچه (ظرف سفالی لعاب‌دار) می‌سایند تا به روغن بنشیند و بعد به اندازه لازم آب اضافه کرده و آن را صاف می‌کنند و به دو روش گرم و سرد میل می‌کنند. 

به گفته مسئول ثبت میراث ناموس خراسان جنوبی، «مهارت پخت آش سنتی لخشک» در هشتم آبان ماه سال ۱۴۰۱ با شماره ثبت ۲۶۸۷، «مهارت پخت نوجوش» در نهم آذر ماه سال ۱۴۰۰ با شماره ثبت ٢۴٩٠ و «مهارت پخت قروت» با شماره ٢١١۶ در بیست و سوم تیر ماه سال ۹۷ بدر فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده‌اند.

منبع: ایسنا


12141962
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نوجوانان امروز در میانه هجوم الگو‌های متناقض هویتی از سوی اینفلوئنسرها، با بحران هویت جنسیتی و سردرگمی در ارزش‌ها مواجه‌اند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اراذل و اوباش با رفتاری خشونت‌آمیز، همواره تکیه‌گاهی برای پهلوی‌ها بوده‌اند. از دورانی که رضاخان در عرصه سیاسی کشور پا گرفت، تا دوره حکومت محمدرضا شاه.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» پسماند‌ها در ایران هنوز معضل هستند و نحوه دفن یا رهاسازی آنها، باعث بروز مشکلات زیادی برای محیط زیست ما شده‌است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» آیت رنجبر از مدافعان شجاع امنیت، در حمله غافلگیرانه اشرار در تنگه گورناک سیستان و بلوچستان به همراه ۳۷ تن دیگر از همکاران انتظامی خود به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در روزی که باید یادآور شجاعت و استکبارستیزی دانش‌آموزان ایرانی باشد، جشن با پخش موسیقی رپ، حضور دی‌جی و رقص عروسک‌ها در برخی مدارس خبرساز شد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» داده‌ها نشان می‌دهد غرب درگیر بحران معنا در خانواده است، نه فقط بحران ظاهری پوشش یا روابط جنسی.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یک متخصص ارتوپد گفت: نشستن طولانی افراد هنگام کار با رایانه باعث انقباض عضلات بدن و ایجاد درد، گرفتگی و خستگی در نواحی مختلف بدن از جمله پشت سر و گردن می‌شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان دانشگاه نیومکزیکو با مطالعه گیاه دم‌اسبی، گونه‌ای باستانی که بیش از ۴۰۰ میلیون سال در زمین دوام آورده، دریافته‌اند که این گیاه می‌تواند جزئیات تاریخچه اقلیم زمین را فاش کند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نکات خرید و نگهداری انار برای داشتن یک میوه سالم، خوش‌دانه و بدون آفت بسیار مهم است. انار میوه‌ای ماندگار است اما تنها زمانی کیفیت خود را حفظ می‌کند که به‌درستی نگهداری شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» به گفته‌ یکی از کارشناسان تغذیه و رژیم‌ درمانی، در تعداد واحد مجاز مصرف میوه بین افراد سالم و دیابتی تفاوت زیادی وجود ندارد و هر دو گروه می‌توانند روزانه حدود ۲ تا ۴ واحد میوه مصرف کنند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است