زمین، ماه را به دنیا آورده است!

پژوهشگران آلمانی در یک بررسی جدید مدعی شده‌اند که ماه احتمالا بیشتر از مواد گوشته زمین تشکیل شده است و کمک‌های بیرونی نقش بسیار کمی در این میان داشته‌اند.

زمین، ماه را به دنیا آورده است!

مدت‌ها تصور می‌شد که ماه در اثر یک برخورد فاجعه‌آمیز بین زمین و یک پیش‌سیاره به اندازه مریخ به نام «تیا» (Theia) متولد شده است، اما یک پژوهش جدید، این نظریه دیرینه را به چالش می‌کشد.

به نقل از فیز، گروهی از دانشمندان «دانشگاه گوتینگن» (University of Göttingen) و «مؤسسه پژوهشی ماکس پلانک برای تحقیقات منظومه شمسی» (MPS)، ایزوتوپ‌های اکسیژن موجود در سنگ‌های ماه را تحلیل کردند و سرنخ دیگری را درباره چگونگی شکل‌گیری ماه و تامین آب زمین یافتند.

این پژوهش که با هدف بررسی منشأ ماه و تاریخچه اولیه آب در زمین انجام شد، نشان می‌دهد که ماه احتمالا بیشتر از مواد گوشته زمین تشکیل شده و تیا حداقل دخالت را داشته است.

تجزیه و تحلیل ایزوتوپ اکسیژن روی ۱۴ نمونه قمری انجام شد و ۱۹۱ بررسی نیز روی کانی‌های زمینی انجام گرفت. ایزوتوپ‌ها انواعی از یک عنصر با وزن اتمی متفاوت هستند.

پژوهشگران در پروژه خود از روش پیشرفته «فلوئوردهی لیزری» استفاده کردند که شامل استفاده از لیزر برای استخراج اکسیژن از نمونه‌های سنگ است. بررسی‌های صورت‌گرفته، شباهت بسیار زیادی را در فراوانی ایزوتوپ اکسیژن-۱۷ بین نمونه‌های زمین و ماه نشان دادند.

این یافته سال‌هاست که دانشمندان را متحیر کرده و لقب «بحران ایزوتوپی» را از آنها گرفته است. این بحران در کیهان‌شیمی به یک معمای دیرینه بازمی‌گردد مبنی بر این که زمین و ماه، ترکیبات ایزوتوپی مشابهی را به ویژه در اکسیژن دارند.

این شباهت غیرمنتظره است، زیرا نظریه غالب شکل‌گیری ماه -فرضیه برخورد بزرگ- پیش‌بینی می‌کند که ماه باید یک امضای ایزوتوپی متفاوت را به دلیل دخیل بودن یک پیش‌سیاره جداگانه یعنی تیا داشته باشد.

پروفسور «آندریاس پک» (Andreas Pack)، مدیرعامل مرکز علوم زمین دانشگاه گوتینگن گفت: یک توضیح این است که تیا در برخورد‌های پیشین، گوشته سنگی خود را از دست داد و سپس مانند یک گوی فلزی به زمین اولیه برخورد کرد. اگر این طور بود، تیا امروز بخشی از هسته زمین به شمار می‌رفت و ماه از مواد خارج‌شده از گوشته زمین تشکیل می‌شد. این نظریه، شباهت را در ترکیب زمین و ماه توضیح می‌دهد.

این پژوهش، تاریخچه آب روی زمین را نیز آشکار کرد. فرضیه «Late Veneer» نشان می‌دهد که آب زمین پس از رویداد شکل‌گیری ماه از راه رسیده است. این نظریه می‌گوید که یک مجموعه از برخورد شهاب‌سنگ‌های غنی از آب، مقادیر زیادی از آب را به زمین رساندند.

پژوهشگران در این پروژه دریافتند که می‌توان احتمال نقش بسیاری از انواع شهاب‌سنگ‌ها را به عنوان منبع آب زمین رد کرد. در عوض، داده‌ها از این ایده حمایت می‌کنند که گروهی از شهاب‌سنگ‌ها به نام «کندریت‌های انستاتیت» ممکن است آب زمین را تامین کرده باشند.

یافته‌ها این فرضیه را تایید می‌کنند که آب ممکن است در اوایل شکل‌گیری به زمین رسیده باشد، نه منحصرا از طریق برخورد‌های دیرهنگام. «میک فیشر» (Meike Fischer)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: با وجود این، از آنجا که داده‌های جدید نشان می‌دهند چنین نیست، می‌توان نقش بسیاری از انواع شهاب‌سنگ را رد کرد. داده‌های ما را می‌توان به خوبی با گروهی از شهاب‌سنگ‌ها به نام کندریت‌های انستاتیت توضیح داد، زیرا آنها از نظر ایزوتوپی شبیه به زمین هستند و آب کافی را دارند تا به تنهایی مسئول تامین آب زمین باشند.

این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.

آگهینرم‌افزار تما‌سگو
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» فقه اسلامی، هرچند مفهوم امروزی حریم خصوصی را لزوماً با همین اصطلاح در همه متون کلاسیک مطرح نکرده، درباره تجسس، افشای اسرار و.. مباحث مهمی دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» علم و دانش در نگاه رهبر انقلاب، باید به توانایی واقعی برای حل مسائل کشو و گشودن مسیر‌های تازه پیشرفت تبدیل شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بخش زیادی از زمان روزانه افراد در تهران در جست‌وجوی فضایی می‌گذرد که خودرویشان را بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، در آنجا پارک کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس‌جمهور فرانسه، در سال‌های اخیر بار‌ها نسبت به پیامد‌های شبکه‌های اجتماعی برای نوجوانان، انسجام اجتماعی و امنیت عمومی هشدار داده است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بازار مسکن تهران در فاصله اردیبهشت ۱۴۰۴ تا مهر ۱۴۰۵ با افزایش قابل‌توجه قیمت‌های پیشنهادی در آگهی‌ها روبه‌رو شد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در سایه ناتوانی هیچ‌یک از احزاب صهیونیستی در کسب کرسی‌های لازم تا این لحظه، سناریو‌های مختلفی وجود دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رسانه خبری دیلی ایسلامیست در پستی صفحه ایکس خود به تشریح سابقه گادی آیزنکوت، پرداخت، موضوعی که واکنش کاربران را در پی داشت.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» با نشستن خنکای پاییز روی تن برگ‌ها و بسته‌شدن پنجره‌های خانه، دورهمی خاموش ویروس‌ها در مهد‌ها و کلاس‌های درس شروع می‌شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» چهره‌های مشهور به پشتوانه اعتماد عمومی و دسترسی به شبکه‌ای گسترده از افراد، می‌توانند به اهرمی برای عملیات اطلاعاتی تبدیل شوند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» وقتی اخبار اضطراب‌آور یا حوادث ناخواسته سایه می‌اندازند، نخستین جایی که ترکش‌های این بحران را دریافت می‌کند، کانون خانواده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

تبلیغات متنی (ویژه)
تبلیغات متنی

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است