اقتصادی 19:37 - 08 فروردین 1404
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی نقش این مجتمع را در شکوفایی اقتصاد ایران بسیار ارزشمند دانست.

نقش کلیدی پارس جنوبی در شکوفایی اقتصاد؛ از تأمین گاز تا تأمین بنزین

باشگاه خبرنگاران جوان - شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، به‌عنوان بزرگ‌ترین قطب تولید گاز کشور، در ۲۶ سال گذشته نقش کلیدی در تأمین انرژی ایران ایفا کرده است. مدیرعامل این شرکت از افزایش تولید و ثبت رکورد‌های جدید در تحویل گاز طبیعی به شبکه سراسری خبر می‌دهد و اعلام می‌کند: در سرمای شدید سال ۱۴۰۳، با تلاش بی‌وقفه متخصصان و کارکنان جهادگر این مجموعه بزرگ گازی کشور نزدیک به ۶۱۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین در ۱۵ بهمن به شبکه سراسری ارسال شد که یک رکورد بی‌سابقه در تاریخ مجتمع پارس جنوبی است.

گفت‌و‌گو با غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی را در ادامه بخوانید.

روند افزایش تولید گاز در پالایشگاه‌های پارس جنوبی طی ۲۶ سال گذشته چه تأثیری بر تأمین انرژی کشور داشته است؟

نخستین تولید و شیرین‌سازی رسمی گاز طبیعی از پالایشگاه دوم پارس جنوبی (فاز‌های ۲ و ۳) در سال ۱۳۸۰ آغاز شد. در آن زمان خوراک دریافتی از سکو‌های میدان مشترک پارس جنوبی روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب بود و ۴۰ میلیون مترمکعب در روز گاز طبیعی تولید و شیرین‌سازی می‌شد که این حجم اکنون با روند توسعه صنعت و پیاده‌سازی دقیق مسائل ایمنی، استفاده از خلاقیت نوآورانه و شاخص کارکنان این مجموعه به تولید روزانه ۵۸۰ تا ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های سیزده‌گانه مجتمع رسیده است. از زمان تأسیس این مجتمع (۲۶ سال پیش تاکنون)، ۲ هزار و ۱۲۶ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های پارس جنوبی شیرین‌سازی و به خطوط سراسری تزریق شده است.

این مجتمع چه نقشی در تأمین گاز طبیعی مورد نیاز کشور در سال ۱۴۰۳ داشته است؟

مجتمع گاز پارس جنوبی نقش بسیار مهم و کلیدی در تأمین گاز مورد نیاز کشور در ماه‌های سرد سال دارد. ۷۳ درصد از تولید گاز سبد انرژی کشور مربوط به مجتمع گاز پارس جنوبی است که از ۱۳ پالایشگاه موجود این مجتمع انجام می‌شود. در سال ۱۴۰۳ به پشتوانه تلاش و دانش متخصصان و کارکنان سراسر پالایشگاه‌های پارس جنوبی بیش از ۱۹۶ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به شبکه سراسری تزریق شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۲ با رقم ۱۹۰ میلیارد مترمکعب بیش از ۶ میلیارد مترمکعب افزایش داشته است. ضمن اینکه در سرمای شدید سال ۱۴۰۳، با تلاش بی‌وقفه متخصصان و کارکنان جهادگر این مجموعه بزرگ گازی کشور نزدیک به ۶۱۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین در ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ به شبکه سراسری ارسال شد که یک رکورد بی‌سابقه در تاریخ مجتمع پارس جنوبی است.

چه اقدام‌هایی برای تأمین پایدار گاز در پالایشگاه‌های پارس جنوبی با توجه به افزایش مصرف گاز در فصل سرد انجام شد؟ 

پالایشگاه‌های نخست مجتمع گاز پارس جنوبی با عمر بالای ۲۵ سال نیازمند نوسازی قطعات و تجهیزات راهبردی است و انجام این اقدام ارزشمند سبب پایداری در تولید گاز و محصولات جانبی در سراسر پالایشگاه‌های پارس جنوبی می‌شود. با توجه به وجود مسائل متعدد، عملیات تعمیرات حیاتی در پمپ‌ها و توربوکمپرسور‌های پالایشگاهی در دستور کار قرار گرفت.

افزون بر این، سال ۱۴۰۲ با تکیه بر توان و دانش خلاقانه و بهره‌مندی از کالا‌های داخلی، مشعل‌سوزی در پالایشگاه‌های پارس جنوبی به ۸.۷ میلیون مترمکعب و در ۱۴۰۳ به ۵.۶ میلیون مترمکعب کاهش رسید. امید داریم با پیاده‌سازی دقیق، منظم، همچنین تأمین تجهیزات و کالا‌های مورد نیاز پروژه در پایان ۱۴۰۴، مشعل‌سوزی در سراسر پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی به ۳ میلیون مترمکعب برسد.

زمان زیادی برای تعمیرات اساسی تأسیسات در تابستان نداریم. در عملیات تعمیرات اساسی پاییز ۱۴۰۳ بیشتر تعمیرات پالایشگاه‌ها با تلاش کارکنان در دمای طاقت‌فرسا از بازه زمانی ۴۵ روز به ۲۰ تا ۲۵ روز کاهش یافت. با برنامه‌ریزی دقیق و منظم، زمان آغاز تعمیرات اساسی پیش‌رو را در اسفند ۱۴۰۳ کلید زدیم تا با آمادگی کامل‌تر و ضریب اطمینان بیشتر برای فراورش گاز در روز‌های گرم سال و تأمین خوراک نیروگاه‌های برقی کشور گام برداریم.

با توجه به شرایط خاص کشور در حوزه انرژی، بهینه‌سازی زمان و روش‌های اجرایی تعمیرات اساسی، به‌منظور حفظ شرایط تولید و تراز گاز انجام شده است. اجرای تعمیرات اساسی پالایشگاه‌ها بر مبنای برنامه کلی تعمیرات اساسی ۱۴۰۴ مجتمع گاز پارس جنوبی از پالایشگاه نهم در فروردین کلید خورد و آخرین ایستگاه تعمیرات اساسی در انتهای مهر با پالایشگاه دوازدهم و سیزدهم پارس جنوبی پایان می‌یابد.

تولیدات مجتمع پارس جنوبی چه نقشی در اقتصاد کشور دارند؟

مجتمع پارس جنوبی با فرآورش گاز برداشت‌شده از میدان مشترک پارس جنوبی افزون بر تأمین بیش از ۷۳ درصد از نیاز کشور به گاز در بخش خانگی و صنعتی، حجمی بالا از میعانات گازی و دیگر فرآورده‌های گازی را نیز تولید می‌کند که ضمن تأمین خوراک مورد نیاز صنایع کشور، صادرات و ارزآوری شایسته و قابل‌توجهی در رشد و چرخش اقتصادی کشور دارد.

روزانه هر پالایشگاه ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شبکه، ۴۰۰ تن گوگرد، ۷۷ هزار بشکه میعانات گازی، یک هزار و ۸۰۰ تن بوتان، یک هزار و ۱۰۰ تن پروپان، ۲ هزار و ۷۵۰ تن اتان و درمجموع محصولاتی به ارزش ۱۰ میلیون دلار در روز معادل ۳.۵ میلیارد دلار در سال تولید می‌کند که این مقدار درآمد سهم بسیار ارزشمندی در شکوفایی اقتصاد کشور دارد.

در پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۲۴۳ میلیون بشکه میعانات گازی، بیش از ۶۰۶ هزار تن گوگرد دانه‌بندی‌شده، بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوتان، حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن پروپان و بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن اتان تولید شده است.

روزانه حدود ۷۱۰ هزار بشکه میعانات گازی در پالایشگاه‌های مجتمع تولید می‌شود، این مجموعه گازی به‌عنوان قطب تولید گاز و به‌دنبال آن میعانات گازی در ایران، با تأمین روزانه بیش از ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی خوراک مورد نیاز پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به‌عنوان بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا، نقش بی‌بدیلی در تولید بنزین و خودکفایی کشور در تأمین این انرژی راهبردی ایفا می‌کند. بر همین اساس، پارسال ۱۳۵ میلیون بشکه میعانات گازی به ستاره خلیج فارس و ۴ میلیون بشکه میعانات گازی به پتروشیمی نوری ارسال شده است. 

واحد تولید ماده بودارکننده در پالایشگاه اول پارس جنوبی تنهاترین واحد در سطح کشور، خاورمیانه و از معدود واحد‌های تولید ماده بودارکننده گاز در سطح جهان است که با تکیه بر توان، دانش نوآورانه و به‌روز متخصصان داخلی از مرداد سال ۹۷ بهره‌برداری می‌شود و در سال ۱۴۰۳، بیش از ۲۵۰۰ تن ماده واحد ماده بودارکننده گاز تولید و به شرکت‌های گاز استانی تحویل شده است. تلاش شبانه‌روزی متخصصان و کارکنان پالایشگاه اول پارس جنوبی برای تولید ماده بودارکننده گاز طبیعی جهت مصرف در خطوط گازرسانی منجر به شکسته شدن انحصار تولید این ماده راهبردی ازسوی کشور‌های خارجی شد تا از خروج مبالغ قابل‌توجهی ارز به خارج از کشور جلوگیری شود.

اهمیت و حمایت از ساخت داخل در مجتمع گاز پارس جنوبی چه جایگاهی دارد؟

مدیران این مجموعه استفاده از توان و ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکت‌ها و سازندگان داخلی را در اولویت نخست خود قرار داده و اکنون ۱۱ هزار و ۵۸۹ کالا و تجهیزات کلیدی مورد نیاز پالایشگاه‌های این مجتمع بزرگ گازی داخلی‌سازی و انحصار کشور‌های خارجی در تأمین این کالا‌ها شکسته شده است. این مجتمع سال ۱۴۰۳ با تکیه بر توان و دانش جوانان ایرانی، قرارداد ساخت ۱۶۰ قلم کالا و تجهیزات راهبردی را در دست اجرا قرار داد. تعداد اقلام در قرارداد ساخت بار اول مصوبه‌های معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در مجتمع گاز پارس جنوبی با سازندگان داخلی از سال ۹۹ تاکنون بیش از ۲۷۱ قلم کالا است.

قطعات کمپرسور‌های رفت و برگشتی، پمپ‌های صنعتی و گریز از مرکز، کمپرسور هوای ابزار دقیق، کنترل‌ولوها، الکتروموتور‌های ضد انفجار، هیتر‌های صنعتی ضدانفجار، قطعات UPS صنعتی، کنترل دور موتور، سیستم‌های تنظیم‌کننده اتوماتیک ولتاژ (AVR)، سیستم‌های کنترل توربین، انواع آشکارساز شعله و گاز، آنالایزر‌های گازی، سیستم تشخیص نفوذ، سیستم ارتعاش‌سنج، اتصالات ابزار دقیق، ملکولارسیو، آنتی‌فوم، کاتالیست، روغن توربین و کمپرسور از اقلام حیاتی ساخت داخل و مورد استفاده در پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی است.

اعتماد به داخلی‌های چه مقدار صرفه‌جویی ارزی به همراه داشت؟

بیش از ۱۱ هزار و ۵۸۹ قلم از کل کالا‌هایی که در مجتمع استفاده می‌شود، کد ۲ یعنی ساخت داخل شده و از انحصار شرکت‌های خارجی بیرون آمده، همانند یکی از توربین‌های ارسال گاز که شرکت ایرانی با موفقیت آن را داخل‌سازی کرده است. افزون بر این ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومانی که در سال ۱۴۰۳ از داخل کشور کالا و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه‌های پارس جنوبی خرید کرده‌ایم، موجب شده از خروج ارز جلوگیری شود. این رقم تقریباً از ابتدای سال ۱۴۰۳، ۴.۸ میلیون یورو صرفه‌جویی ارزی برای کشور به ثبت رساند. ازاین‌رو، بر اساس سیستم انبارداری، ذخیره‌سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز تعمیرات اساسی در انبار‌های سراسر پالایشگاه‌های پارس جنوبی از وضعی مطلوب برخوردار است. بیش از ۱۱ هزار قطعات تجهیزاتی کلیدی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بومی‌سازی و شعار «خروج از انحصار با انقلاب خودکفایی» به عمل تبدیل شد.

آیا تحریم‌ها تأثیری بر روند تولید و تأمین تجهیزات پالایشگاه‌های پارس جنوبی گذاشته است؟

تحریم‌ها نتوانسته است چرخش و شکوفایی اقتصاد را در مجتمع گاز پارس جنوبی متوقف کند. در سیستم انبارداری برحسب بیشترین و کمترین مصارف مورد نیاز پالایشگاه‌های پارس جنوبی تعداد کالا تعریف و در بخش کنترل انبار، موجودی انبار‌ها همواره رصد می‌شود که قطعات جایگزین در انبار‌ها موجود باشد و بر همین اساس ذخیره‌سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز عملیات تعمیرات اساسی پیش‌رو در انبار‌های پالایشگاه‌های پارس جنوبی از وضع مطلوب برخوردار است.

پیش‌بینی‌های لازم برای تأمین قطعات و تجهیزات برای دو سال آینده نیز انجام شده تا اگر فرآیند تأمین کالا به هر دلیل طولانی شود، مشکلی در تولید به وجود نیاید. راه‌اندازی کمیته امکان‌سنجی ساخت داخل (بررسی تقاضا‌های خرید)، بازنگری نظام‌نامه مدیریت خودکفایی مجتمع، توسعه مشارکت و هم‌پوشانی فعالیت‌های ساخت داخل در پالایشگاه‌ها، انعقاد تفاهم‌نامه با سازندگان داخلی در قالب شناسایی، یکسان‌سازی و تجمیع، انعقاد قرارداد با سازندگان داخلی ازجمله برنامه‌های راهبردی برای تأمین کالا از شرکت‌های ایرانی توانمند به‌شمار می‌آید.

منبع: شانا


12171565
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با تشریح مهمترین دستاورد‌های این شرکت در سال ۱۴۰۳ اعلام کرد: مذاکرات فنی و قراردادی برای توسعه ۱۶ میدان گازی و راه‌اندازی پروژه‌های کلیدی در سال ۱۴۰۴ در برنامه است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» شرکت‌های تابع وزارت نفت ایران در سال ۱۴۰۳ با ثبت قرارداد‌های قابل‌توجه در حوزه معاملات بزرگ و متوسط، عملکردی درخشان از خود به جای گذاشتند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون حفظ کاربری و یکپارچگی اراضی گفت: از مجموع ۱۸ میلیون و ۵۰۰ هزارهکتار اراضی کشاورزی، یک میلیون هکتار درجه یک و ۴ میلیون هکتار درجه ۲ است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» توسعه بازار‌های جدید و بهبود روابط تجاری با کشور‌های مختلف در سیاست راهبردی و دیپلماسی اقتصادی دولت چهاردهم منجر به افزایش صادرات صنایع معدنی در سال گذشته شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» به روز رسانی و تکمیل سامانه یکپارچه «راوی» با هدف تسریع و تسهیل خرید اینترنتی بلیت ناوگان اتوبوسی در کشور انجام شده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مرکز مدیریت راه‌های کشور، از ترافیک سنگین در برخی مقاطع محور‌های هراز و چالوس خبر داد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر راه و شهرسازی از اصلاح ۸۸۰ نقطه حادثه خیز در محور‌های مواصلاتی خبرداد و گفت: ۱۳۹ نقطه باقی‌مانده که تا خرداد ماه امسال اصلاح و تکمیل می‌شوند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان ماشین آلات کشاورزی گفت: ۷۰۰ هزارتراکتور در مزارع کشور داریم که بیش از نیمی از تراکتورها فرسوده هستند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» وزیر راه و شهرسازی از افزایش میزان ترانزیت و صادرات و واردات بار از طریق ریل بین ایران و ترکمنستان خبر داد و گفت: به زودی قطار آزمایشی مسافری ایران و ترکمنستان راه اندازی خواهد شد.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر با اشاره به نصب 4 میلیون کنتور هوشمند در کشور از عزم جدی توانیر برای محدودسازی مشترکان پر مصرف خانگی و تجاری پیش از فرا رسیدن اوج بار تابستان خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است