بین‌الملل 13:28 - 29 اسفند 1403
آذربایجان و اسرائیل، که روابط نزدیکی در زمینه‌های دفاعی و اطلاعاتی دارند، در حال گسترش همکاری‌های خود در حوزه انرژی هستند.

گسترش همکاری‌های نفتی باکو و اسرائیل؛ زنگ خطری برای ایران؟

باشگاه خبرنگاران جوان - اندیشکده استیمسون در تحلیلی به قلم فوآد شهبازوف، تحلیلگر اهل جمهوری آذربایجان به این موضوع پرداخته و می‌نویسد: در اکتبر گذشته، شرکت نفت دولتی آذربایجان (سوکار) ۱۰ درصد از سهام میدان گازی تمار اسرائیل را خریداری کرد. این سرمایه‌گذاری، که بخشی از استراتژی توسعه سوکار در مدیترانه است، نخستین حضور مستقیم این شرکت در پروژه‌های بالادستی این منطقه محسوب می‌شود. این اقدام نشان‌دهنده تمایل آذربایجان برای افزایش نفوذ اقتصادی و ژئوپلیتیکی خود در خاورمیانه و همچنین تقویت اتحاد استراتژیک با اسرائیل است.

ورود سوکار به بازار انرژی مدیترانه، نفوذ نرم آذربایجان را تقویت کرده و احتمال صادرات گاز بیشتر به جنوب شرقی اروپا را افزایش می‌دهد. گزارش‌ها حاکی از آن است که سوکار این سهم را از Union Energy خریداری کرده، که توسط شرکت آمریکایی شورون اداره می‌شود.

میدان گازی تمار، یکی از مهم‌ترین منابع انرژی اسرائیل محسوب می‌شود و حدود ۷۰ درصد برق این کشور را تأمین می‌کند. توافق ماه اکتبر، نخستین سرمایه‌گذاری مستقیم سوکار در بازار انرژی اسرائیل بود، هرچند که این شرکت از سال ۲۰۲۳ در اکتشافات این میدان مشارکت داشته است.

ابعاد ژئوپلیتیکی خرید سهام میدان تمار

این معامله در شرایطی انجام شد که ایالات متحده در تلاش است تا خاورمیانه را از طریق تمدید آتش‌بس در غزه و لبنان و تقویت امنیت اسرائیل، به ثبات برساند. یکی از محورهای این سیاست، جذب سرمایه‌گذاری‌های استراتژیک در بخش انرژی است. سرمایه‌گذاری شرکت سوکار در اسرائیل را می‌توان اقدامی در راستای افزایش نفوذ منطقه‌ای آذربایجان و همسویی بیشتر با منافع آمریکا و اسرائیل تلقی کرد.

در سه سال اخیر، آذربایجان روابط خود با اسرائیل را تقویت کرده است، حتی در بحبوحه حملات نظامی اسرائیل به غزه پس از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس، و با وجود انتقادات شدید ترکیه و ایران. هرچند ترکیه از متحدان دیرینه آذربایجان است، اما باکو از موضع آنکارا در قبال جنگ غزه حمایت نکرد. دلیل اصلی این امر، حمایت ترکیه از حماس بود، گروهی که تحت حمایت ایران، قرار دارد.

تنش‌های آذربایجان و ایران؛ محور اسرائیل

از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴، باکو و ایران شاهد شدیدترین تنش‌های دیپلماتیک خود از دهه ۹۰ میلادی بودند. دلیل این تنش‌ها، روابط نزدیک باکو با اسرائیل بود. همچنین مقام‌ها در باکو ایران را متهم می‌کردند که در مناقشه قره‌باغ طرف ارمنستان را می‌گیرد.

آذربایجان و ارمنستان از زمان فروپاشی شوروی، چندین جنگ بر سر اختلافات مرزی داشته‌اند. در این مدت روابط اقتصادی ایران و ارمنستان قابل توجه بوده و حجم تجارت ایران و ارمنستان از ۷۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ به حدود ۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ افزایش یافته است.

در ژانویه ۲۰۲۳، تنش میان تهران و باکو به اوج خود رسید، زمانی که یک فرد مسلح به سفارت آذربایجان در تهران حمله کرد، رئیس امنیت سفارت را کشت و دو نفر دیگر را زخمی کرد. در پی این حادثه، آذربایجان سفارت خود در تهران را تعطیل کرد و تا تابستان ۲۰۲۴ آن را بازگشایی نکرد.

با وجود این تنش‌ها، آذربایجان به تحکیم روابط با اسرائیل ادامه داد. در دسامبر ۲۰۲۴، حکمت حاجی‌اف، مشاور ارشد رئیس‌جمهور آذربایجان، به اسرائیل سفر کرد و با اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل و سایر مقامات آنجا دیدار کرد. این سفر، تأکیدی بر اهمیت استراتژیک روابط دو کشور بود.

هرچند مقامات آذربایجان در بحبوحه جنگ غزه از دیدارهای علنی با اسرائیلی‌ها خودداری کرده بودند، اما پس از برقراری آتش‌بس میان اسرائیل و حماس در ژانویه ۲۰۲۵، حاجی‌اف مجدداً به اسرائیل رفت و با نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو دیدار کرد.

تأثیرات بلندمدت همکاری‌های انرژی میان آذربایجان و اسرائیل

توافق اخیر در میدان گازی تمار، بر همکاری‌های میان آذربایجان و اسرائیل در میان‌مدت و بلندمدت تأثیرگذار خواهد بود. این توافق می‌تواند راه را برای ورود بیشتر آذربایجان به بازارهای منطقه‌ای، از جمله لیبی (که سرشار از منابع نفتی اما دچار بی‌ثباتی سیاسی است)، باز کند.

شرکت سوکار از اوایل دهه ۲۰۰۰، ابزاری کلیدی در توسعه قدرت نرم آذربایجان از طریق سرمایه‌گذاری‌های استراتژیک در ترکیه، بالکان، اروپای شرقی، آسیای مرکزی و اسرائیل بوده است.

با وجود گسترش این همکاری‌ها، باکو در عین حال موفق شده روابط خود را با ایران تا حدی تثبیت کند و همزمان روابط خود را با ترکیه که حامی اصلی‌اش در مسائل منطقه‌ای و اصلاحات نظامی است حفظ کند.

نویسنده این مطلب فواد شهبازوف  مقیم جمهوری آذربایجان و از سیاست‌مداران نزدیک به هیئت حاکمه باکو است در پایان مطلب خود استدلال و ادعا کرده در صورتی که آمریکا یا اسرائیل قصد حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران را داشته باشند، ممکن است باکو نقش کلیدی در این عملیات ایفا کند.


12168798
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر کشور اعلام کرد: بیش از ۷۰ درصد خروج اتباع غیرقانونی از کشور داوطلبانه بوده است و مخالفان ایران و افغانستان به دنبال ایجاد التهاب هستند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سناتور‌های دموکرات می‌گویند سیاست‌های ترامپ توانایی رقابت آمریکا با چین را تضعیف کرده است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» مشاور اسبق ترامپ معتقد است اقدامات اخیر او برای صلح اوکراین نمایشی و با هدف رسیدن به جایزه صلح نوبل است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» مشاور اسبق ترامپ معتقد است اقدامات اخیر او برای صلح اوکراین نمایشی و با هدف رسیدن به جایزه صلح نوبل است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جمهور اوکراین دنیس شمیخال، نخست‌وزیر فعلی را به عنوان وزیر دفاع جدید پیشنهاد کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» به گفته کالاس، اگرچه نشانه‌هایی از افزایش تعداد کامیون‌های حامل کمک‌ها به غزه مشاهده شده، اما این میزان بهبود در وضعیت بشردوستانه این منطقه کافی نیست. 
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزارت خارجه سوریه بیانیه جدیدی درباره رویدادهای استان سویدا صادر کرد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» حماس: نتانیاهو با مهارت تمامی دور‌های مذاکره را خراب می‌کند و نمی‌خواهد به هیچ توافقی برسد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» مقامات می‌گویند بیش از ۷۰۰ فلسطینی هنگام جمع‌آوری آب در غزه بر اثر آتش‌سوزی اسرائیل شهید شده‌اند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» کنفرانس چهار راه اتصال؛ نقش افغانستان در یک کمربند و یک راه با حضور دیپلمات های چندین کشور در کابل برگزار شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است