علمی فناوری 11:37 - 19 اردیبهشت 1400
نوع جدیدی از شفق قطبی در یک ویدئو متعلق به ۲۰ سال پیش کشف شده است.

نوع جدیدی از شفق قطبی کشف شد

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، درست زمانی که فکر می‌کنید همه چیز را درباره یک پدیده طبیعی می‌دانید، می‌بینید که هنوز چیزهایی برای یافتن باقی مانده است و طبیعت بار دیگر راهی برای متعجب کردن شما پیدا می‌کند. این گفته در مورد شفق قطبی صدق می‌کند، چرا که گروهی از فیزیکدانان به رهبری دانشگاه "آیووا" به تازگی شفق قطبی جدیدی را کشف کرده‌اند.

این شفق قطبی جدید در ویدئویی با قدمت نزدیک به دو دهه مشاهده شده است. محققان دریافتند که بخشی از این شفق قطبی منتشر شده که درخشش ضعیف و شبیه پس زمینه همراه با نور واضح‌تری دارد و معمولاً با شفق‌های قطبی همراه می‌شود، تاریک می‌شود و سپس ناگهان دوباره ظاهر می‌شود.

محققان تصمیم گرفتند این نوع جدید شفق قطبی را "پاک‌کن‌های شفق قطبی منتشره"(diffuse auroral erasers) بنامند.

شفق قطبی یکی از پدیده‌های جوی کره زمین است. شفق قطبی پدیده ظهور نورهای رنگین و متحرک در آسمان شب است و معمولاً در عرض‌های نزدیک به دو قطب زمین که بر اثر برخورد ذرات باردارِ باد خورشیدی و یونیزه شدن مولکول‌های موجود در یونوسفر زمین به وجود می‌آید.

شفق‌های قطبی نورهای زیبایی هستند که به‌طور طبیعی در آسمان دیده می‌شوند و معمولاً در شب و در عرض‌های جغرافیایی قطبی به چشم می‌خورند. آنها در یونوسفر تشکیل و در سپیده‌دم قطبی رویت می‌شوند. در عرض جغرافیایی قطب شمال به آنها شفق‌های شمالی نیز گفته می‌شود. به شفق‌های قطبی، نور قطب شمال هم گفته می‌شود، زیرا آنها غالباً در نیم کره شمالی دیده می‌شوند و هر قدر به قطب شمال نزدیک می‌شوید با توجه به مجاورت با قطب مغناطیسی شمالی زمین احتمال بیشتری می‌رود که بتوانید آنها را ببینید. برای نمونه، در شهرهای شمالی کانادا که بسیار نزدیک به قطب هستند، امکان رویت آنها بسیار زیاد است.

"آلیسون جینز" استادیار گروه فیزیک و نجوم دانشگاه "آیووا" و یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: بزرگترین چیز در مورد این پاک‌کن‌ها که قبلا نمی‌دانستیم اما اکنون می‌دانیم این است که آنها وجود دارند. آنها این سوال را مطرح می‌کنند که آیا اینها یک پدیده رایج هستند که نادیده گرفته شده‌اند یا پدیده‌ای نادر هستند؟

وی افزود: دانستن وجود آنها به معنای وجود فرآیندی است که باعث ایجاد آنها می‌شود و ممکن است روندی باشد که ما هنوز شروع به بررسی آن نکرده‌ایم، زیرا تاکنون نمی‌دانستیم که آنها در حال وقوع هستند.

شفق قطبی وقتی رخ می‌دهد که ذرات بارداری که از خورشید به سوی ما جاری می‌شوند با حباب مغناطیسی زمین تماس پیدا کرده و به سمت سیاره ما فرار کرده و به سمت آن سقوط می‌کنند. از فعل و انفعالات آنها با گازهای موجود در جو زمین مانند اکسیژن، نیتروژن و سایر مولکول‌ها انرژی آزاد می‌شود و باعث ایجاد نورهای زیبایی می‌شود.

همچنین یک سال پیش یک پدیده شفق قطبی جدید دیگر به نام "تپه‌های شنی" توسط محققان فنلاندی دانشگاه "هلسینکی" کشف شد که احتمالاً ناشی از مناطقی است که چگالی اتم اکسیژن در آنها افزایش یافته و در یک کانال موج جوی رخ می‌دهد.

محققان فنلاندی متذکر شدند که "تپه‌های شنی" بسیار نادر هستند.

اکنون این سوال مطرح شده است که اگر به اندازه کافی از نزدیک به شفق‌های قطبی نگاه کنیم، چه نوع شفق‌های قطبی دیگری را می‌توانیم کشف کنیم؟

این مطالعه جدید در مجله Journal of Geophysical Research Physics Space منتشر شده است.

انتهای پیام


11058398
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گوگل قصد دارد به‌زودی جزئیات کامل اندروید ۱۵، اندروید TV و ور او اس ۵ را اعلام کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدتی پس از گوشی گلکسی A54، حالا یک به‌روزرسانی غیرمنتظره برای A35 نیز منتشر شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رقابت بیش از یک میلیون نفر از داوطلبان ۵ گروه آزمایشی نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ امروز پایان یافت، کنکوری‌ها نیمه اول مردادماه منتظر نتیجه اولیه آزمون خود باشند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گروهی از متخصصان در مؤسساتی از جمله دانشگاه «هوکایدو»‌ ژاپن می‌گویند بنابر نتایج یک مطالعه گسترده، باکتری‌های مقاوم به دارو ممکن است از جامعه انسانی به محیط‌های آبی و حیات وحش منتقل شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نوعی نانوحباب مغناطیسی موسوم به اسکایرمیون، به عنوان گزینه آتی برای تولید بیت‌های کامپیوتر‌ها است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سندرم ناخن زرد یک بیماری نادر است که ناخن‌های دست و پا را درگیر می‌کند و معمولا افراد بالای ۵۰ سال به این عارضه دچار می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دفترچه سوالات نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ در گروه‌های آزمایشی علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد و کلید اولیه سوالات نیز از سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت) در دسترس خواهد بود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سامسونگ تابستان امسال دستگاه‌های پوشیدنی جدیدی را معرفی خواهد کرد که احتمالاً هوش مصنوعی نقش مهمی در آنها ایفا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در فاصله ۵۰ تا ۶۰ میلیون سال نوری از زمین، انفجار‌های ستارگانی مرموزی در کهکشان NGC ۴۳۸۳ رخ می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» موجودات فضایی و جستجو برای حیات فرازمینی منبع دائمی کنجکاوی برای انسان‌ها به طور کلی و دانشمندان به طور خاص بوده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است