علمی فناوری 07:37 - 26 فروردین 1404
یک رادار شیمیایی پنهان به باکتری‌ها اجازه می‌دهد تا شکارچیان خود را شناسایی کرده و از بین ببرند.

شناسایی رادار پنهان باکتری‌ها جهت شناسایی دشمنان

باشگاه خبرنگاران جوان - بررسی نحوه ارتباط میکروارگانیسم‌ها درک ما را از تعاملات زیست‌بومی پیچیده‌ای که محیط ما را شکل می‌دهند، بیشتر می‌کند.

یک تیم تحقیقاتی مستقر در موسسه تحقیقات محصولات طبیعی و زیست‌شناسی عفونی در دانشگاه «لایبنیز» (Leibniz) در آلمان به همراه محققان «دانشگاه بایرویت» (Bayreuth)، ارتباطات میان آمیب‌ها، باکتری‌ها و گیاهان را بررسی کرده‌اند.

به نقل از اس‌تی‌دی، «باکتری لکه زاویه‌ای برگ کروئیان» (Pseudomonas syringae) یک عامل بیماری‌زا یا «پاتوژن» گیاهی است. این عامل بیماری‌زا از طریق منافذ یا جراحات طبیعی به گیاه نفوذ و آن را آلوده می‌کند و می‌تواند خسارت قابل توجهی در کشاورزی به بار بیاورد. آمیب‌ها دشمنان طبیعی این باکتری هستند.

با این وجود اگر غذا کمیاب شود، موجودات تک سلولی تجمیع یافته و ساختار‌های چند سلولی را تشکیل می‌دهند که امکان تولید و پراکندگی هاگ‌ها را فراهم می‌کنند. آمیب‌ها مستقیماً در فرآیند عفونت گیاه دخالت ندارند. با این حال آنها یک شکارچی مهم هستند که باکتری را مجبور می‌کنند تا باعث فرگشت (تکامل) مکانیسم‌های دفاعی مؤثرتر شوند و در حضور آمیب‌ها زنده بماند.

نابودی آمیب‌ها به دست خودشان

اکنون این تیم تحقیقاتی به رهبری «پیر استالفورث» (Pierre Stallforth)، استاد «دانشگاه ینا» (University of Jena) و سرپرست بخش «HKI» در دانشگاه «لایبنیز»، مکانیسم دفاعی ناشناخته‌ای از «باکتری لکه زاویه‌ای برگ کروئیان» را شناسایی کرده است.

«شایبینگ ژانگ» (Shuaibing Zhang) نویسنده ارشد این مطالعه می‌گوید: ما توانستیم نشان دهیم که چگونه این باکتری از یک رادار شیمیایی برای شناسایی و از بین بردن آمیب‌های آسیب‌زننده استفاده می‌کند. جالب اینجاست که آمیب‌ها خود نقش مهمی در مرگ خود دارند.

«پیر استالفورث» افزود: این باکتری، ماده‌ای موسوم به «syringafactins» را تولید می‌کند. اینها ترکیبات شیمیایی هستند که برای آمیب بی‌ضرر هستند و باکتری را قادر می‌سازند سریع‌تر حرکت کند. هنگامی که آمیب با این مولکول رو‌به‌رو می‌شود، ارگانیسم ساختار شیمیایی این ماده را تغییر می‌دهد.

وی ادامه داد: این باکتری دارای حسگر شیمیایی خاصی است که این مولکول‌های اصلاح‌شده را تشخیص می‌دهد، این امر به باکتری‌ها این امکان را می‌دهد تا حضور آمیب‌ها را شناسایی کنند و در نتیجه ژن‌های تولیدشده سمی توسط آمیب‌ها، آنها را می‌کشند.

 فرصتی برای توسعه دارو‌های جدید

عفونت‌پذیری «باکتری لکه زاویه‌ای برگ کروئیان» به سامانه رادار شیمیایی نیز مرتبط است. این باکتری تنها می‌تواند «گیاه تیل کرس» (thale cress) که یک گیاه بسیار رایج در معرض آمیب‌هاست را آلوده کند. این در صورتی است که این باکتری دارای یک رادار شیمیایی فعال باشد و در نتیجه بتواند از خود در برابر شکارچی دفاع کند.

این مطالعه بینش‌های ارزشمندی را در مورد تعامل پیچیده میان میکروارگانیسم‌ها، تک یاخته‌ها و گیاهان ارائه می‌دهد. این یافته‌ها راه را برای ساخت و کشف محصولات طبیعی زیست‌فعال جدید هموار می‌کنند که می‌تواند برای انسان به عنوان دارو یا ماده ضد آفت مفید باشد.

منبع: ایسنا


12178230
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کاظمی در جلسه شورای عالی کمیسیون ملی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی کشور‌های اسلامی (آیسسکو) پیشنهاد کرد شورای اجرایی آیسسکو در ایران فعال شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مشاور وزیر علوم گفت: گاهی اوقات آیین نامه‌های ارتقا و مقررات دست و پاگیر جریان جذب را با مشکل مواجه می‌کند که باید این قوانین بازنگری شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان هنگام پژوهش روی بیماران با آسیب‌های مغزی، ناحیه‌ای از مغز که توانایی فرد برای دست و پنجه نرم کردن با مشکلات جدید دارد را کشف کرده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» صندوق رفاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی در خصوص وام ودیعه مسکن مقاطع عادی و تکمیلی بدون محدودیت اعتباری اطلاعیه صادر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل بیمه گری سازمان بیمه سلامت گفت: بیش از ۲۰ میلیون نفر از روستاییان، عشایر و شهر‌های با جمعیت کمتر از ۲۰ هزار نفر تحت پوشش بیمه سلامت هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست دانشگاه تهران گفت: همه دانشکده‌های تخصصی و عمومی برای تحقق شعار سال مبنی بر سرمایه‌گذاری برای تولید باید خود را موظف بدانند چرا که دانشگاه‌ها اتاق فکر دستگاه‌های اجرایی کشور هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس صندوق رفاه دانشجویان گفت: دانشجویان دانشگاه‌های دولتی می‌توانند با مراجعه به سامانه صندوق رفاه دانشجویان نسبت به ثبت نام اقدام کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو شورای سیاستگذاری کشوری برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع گفت: پزشک خانواده، قانونی مصوب و از مطالبات جدی دولت به‌ویژه رئیس جمهور است و پزشکی خانواده از روستا‌ها آغاز می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان غذا و دارو از همه شرکت‌های پخش فرآورده‌های سلامت دعوت کرد در فراخوان توزیع و پخش شیرخشک یارانه‌ای ویژه سال ۱۴۰۴ مشارکت کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش‌وپرورش گفت: دریافت هرگونه وجه از خانواده‌ها در قالب طرح جبرای عقب‌ماندگی درسی غیرقابل‌قبول و ممنوع است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است