علمی فناوری 09:19 - 22 تیر 1404
با افزایش شمار ماهواره‌های مدار زمین، آلودگی نوری به تهدیدی جدی برای نجوم تبدیل شده است.

پایان مزاحمت ماهواره‌ها برای اخترشناسان

باشگاه خبرنگاران جوان - در حالی که امروزه هزاران ماهواره در مدار زمین می‌چرخند و خدمات ارتباطی و ناوبری بی‌وقفه‌ای را ارائه می‌دهند، اما بازتاب نور آنها از سطح زمین، چالشی اساسی برای رصدخانه‌ها و اخترشناسان ایجاد کرده است. پروژه‌های عظیمی مانند سامانه ماهواره‌ای «استارلینک» (Starlink) که به ابتکار شرکت «اسپیس‌ایکس» (SpaceX) برای پوشش اینترنت جهانی راه‌اندازی شده‌اند، هر چند در دسترسی دیجیتال انقلاب‌آفرین بوده‌اند، ولی هم‌زمان موجب اختلال در تصاویر نجومی شده‌اند.

به‌عنوان نمونه، در زمان بهره‌برداری رسمی رصدخانه ۱.۹ میلیارد دلاری «ورا روبین» (Vera Rubin Observatory) در ژوئن ۲۰۲۵، دانشمندان انتظار دارند تا ۴۰ درصد از تصاویر آن به نوعی با رد ماهواره‌ها مخدوش شود.

راهکار‌های پیشین برای کاهش این بازتاب‌های مزاحم، شامل استفاده از پوشش‌های تیره بر روی ماهواره‌ها بود، اما این روش‌ها با چالش‌هایی، چون شکنندگی پوشش‌ها، دشواری در فرآیند پوشش‌دهی و خطر داغ شدن بیش از حد مواجه بودند. حال، پژوهشگران دانشگاه سری در بریتانیا پوششی به نام Vantablack ۳۱۰ طراحی کرده‌اند که می‌تواند نقطه عطفی در حل این معضل باشد.

این پوشش جدید از ترکیبی نوآورانه از نانولوله‌های کربنی و چسب‌های ویژه ساخته شده است و می‌تواند در برابر تشعشع، اکسیژن اتمی و دما‌های شدید در فضا مقاومت کند. افزون بر این، Vantablack ۳۱۰ حتی پس از شبیه‌سازی سه سال حضور در مدار، خاصیت تیرگی خود را حفظ کرده و نسبت به پوشش‌های رقیب عملکرد نوری بهتری نشان داده است.

مزیت چشمگیر این پوشش در امکان استفاده ساده آن است؛ برخلاف نمونه‌های پیشین، این ماده می‌تواند در محیط‌های تمیز همانند رنگ معمولی اعمال شود و در فرآیند ساخت نیز به راحتی قابل لمس و حمل‌ونقل است. «کیِران کلیفورد» (Keiran Clifford)، متخصص مواد در شرکت Surrey NanoSystems (شرکت منشعب از دانشگاه سری) می‌گوید: پوشش‌های قبلی ساختاری بسیار حساس داشتند و حتی لمس آنها باعث فروپاشی می‌شد. ما به پوششی نیاز داشتیم که مهندسان بتوانند در تأسیسات خود به‌راحتی با آن کار کنند.

نخستین آزمون واقعی این پوشش قرار است روی ماهواره دانشجویی «Jovian ۱» انجام شود؛ ماهواره‌ای که با همکاری دانشگاه‌های بریتانیا طراحی شده و قرار است سال آینده به مدار زمین پرتاب شود. بخشی از پنل خورشیدی این ماهواره با پوشش Vantablack ۳۱۰ پوشانده خواهد شد و در طول چرخش ماهواره، میزان بازتاب نور از زمین اندازه‌گیری می‌شود.

بررسی‌ها نشان داده‌اند که این پوشش شدت درخشش ماهواره را به حدود قدر ۷ کاهش می‌دهد؛ به‌طوری‌که برای چشم انسان تقریباً نامرئی است. در حالی که ماهواره‌های استارلینک معمولاً بین قدر ۳ تا ۵ قرار دارند و به راحتی دیده می‌شوند. در سیستم اندازه‌گیری نجومی، هر چه عدد قدر بیشتر باشد، جسم کم‌نورتر است؛ بنابراین عدد ۷ نشان‌دهنده نوری بسیار ضعیف و غیر قابل مشاهده برای چشم غیر مسلح است.

افزون بر این، پوشش جدید تنها ۲ درصد از نور مرئی و نزدیک‌به‌مادون‌قرمز را بازتاب می‌دهد، در حالی که پوشش‌های رقیب حدود ۵ درصد بازتاب دارند.

این نوآوری نه‌تنها نویدبخش تصاویری شفاف‌تر و دقیق‌تر برای اخترشناسان است، بلکه به صنعت ماهواره نیز سود می‌رساند؛ چرا که با کاهش نگرانی‌های جامعه علمی، احتمال اعمال محدودیت‌های سخت‌گیرانه کمتر می‌شود و مسیر تولید انبوه و سریع‌تر ماهواره‌ها هموارتر خواهد شد.

گرچه هنوز زود است که این دستاورد را انقلابی قطعی در صنعت فضایی بدانیم، اما بی‌شک Vantablack ۳۱۰ گامی مهم در هم‌زیستی فناوری‌های مدرن با آسمان پاک و بکر شب است.

منبع: ستاد ویژه توسعه فناوری نانو


12206602
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: مردم عزادار کشورمان در تاسوعا و عاشورای حسینی بیش از ۲۷ هزار و ۲۰۰ واحد خون اهدا کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز حراست سازمان سنجش آموزش کشور از داوطلبان کنکور درخواست کرد که از کانال‌های غیرمجاز خارج شوند و تاکید کرد: این کانال‌ها شناسایی شده و مراکز امنیتی و انتظامی در حال رصد آنها هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ستاد پیگیری و پشتیبانی از آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی در راستای پیگیری امور مربوط به استادان، کارکنان و دانشجویان با دستور وزیر علوم، تشکیل شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز ملی فضای مجازی از تلاش برای رفع مشکلات کسب و کار‌های دیجیتال آسیب دیده در جنگ ۱۲ روزه خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص این باور که آیا قطره‌های آهن در کودکان باعث ایجاد پوسیدگی دندان می‌شود، گفت: کودکان برای خونسازی، رشد و افزایش مقاومت بدن در برابر ابتلا به عفونت‌ها به آهن نیاز دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون فنی سازمان سنجش تاکید کرد: داوطلبانی که بیش از یک نوبت و در گروه‌های آزمایشی مختلف شرکت کرده باشند باید گروه آزمایشی نهایی خود را برای صدور کارنامه به سازمان سنجش معرفی کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گاهی اوقات افراد بعد از خوردن خربزه دچاره لرز می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانش آموزان ایرانی در پنجاه و هفتمین دوره مسابقات جهانی المپیاد شیمی ۲۰۲۵ دبی، چهار نشان نقره به دست آورند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام‌نور اعلام کرد: امکان تحصیل در ترم تابستانِ دانشگاه پیام‌نور، برای دانشجویان سایر دانشگاه‌ها فراهم شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست اداره کل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: سنگ مرداب با نام‌هایی مانند مردار سنگ، پودر سنگ نقره و سنگ مرده، فاقد هرگونه مجوز قانونی است و استفاده از آن می‌تواند عوارض جدی برای سلامت ایجاد کند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است