علمی فناوری 11:08 - 08 اردیبهشت 1404
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با استفاده از پیش‌بینی‌های هیدرولوژیکی پایگاه‌های هواشناسی، راهکاری برای بهبود سیاست بهره‌برداری از مخازن سد‌ها ارائه کرد.

مدل پیشنهادی پژوهشگران دانشکده فنی دانشگاه تهران برای بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان - در پژوهشی که به سرپرستی دکتر رضا کراچیان، استاد دانشکده مهندسی عمران دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد یاسمن کاظم‌نادی و رساله دکتری مهتا نظری، دانشجویان این دانشکده، انجام شده، راهکاری برای بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها ارائه شده است.

به گفته دکتر کراچیان، «در سال‌های اخیر، با توجه به اثرات تغییر اقلیم، بهره‌برداری بهینه از مخازن سد‌ها با استفاده از داده‌های مشاهداتی تاریخی رودخانه‌ها، با خطا و عدم قطعیت‌های زیادی مواجه شده است. از طرف دیگر، با توجه به اهداف متضاد مرتبط با کمیت و کیفیت آب، تدوین سیاست‌های بهینه بهره‏برداری از مخازن سد‌ها پیچیدگی محاسباتی بسیاری یافته است. در این مطالعه، برای بهبود سیاست‌های بهره‏برداری از مخازن سدها، از پیش‌بینی‌های هیدرولوژیکی پایگاه‌های هواشناسی بین‏المللی استفاده شده است.»

وی افزود: «اگرچه، با افزایش بازه زمانی پیش‏دید، اطلاعات بیشتری از آب در دسترس در آینده در اختیار بهره‏بردار از سد قرار می‌گیرد، عدم قطعیت این اطلاعات نیز بیشتر خواهد شد. بنابراین، لازم است بازه زمانی پیش‌دید نیز بهینه‏سازی شود. این چالش زمانی پیچیده‌تر می‌شود که اهداف مرتبط با کمیت و کیفیت آب به‌صورت هم‌زمان در یک سیستم چندمخزنه مدنظر قرار گیرند. در این حالت، یافتن بازه پیش‌بینی مناسب نیازمند اجرای یک مدل بهینه‌سازی و چند مدل شبیه‌سازی عددی کیفیت آب مخازن به صورت همزمان است.»

استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران درباره نحوه استفاده از پیش‌بینی‌های بارش برای ارائه یک مدل برای بهره‌برداری از مخازن سد گفت: «در این پژوهش، یک ساختار نوین تطبیقی با هزینه محاسباتی کم برای بهره‌برداری بهینه از سامانه‌های چندمخزنه ارائه شده است. پیش‌بینی‌های بارش برای بازه‌های پیش‏دید از یک تا شش ماه از مرکز اروپایی پیش‌بینی‌های جوی (ECMWF) دریافت شده است و پس از پس‏پردازش داده‌ها به منظور افزایش دقت آنها، داده‌های بارش توسط مدل هیدرولوژیکی SWAT به رواناب تبدیل شده‌اند. همچنین، برای ارزیابی وضعیت کیفیت آب مخازن سدها، از مدل عددی شبیه‌سازی کیفیت آب دوبعدی CE-QUAL-W۲ استفاده شده است. به منظور کاهش هزینه‌های محاسباتی مدل شبیه‌سازی-بهینه‌سازی تطبیقی، از تلفیق مدل‌های بهینه‏سازی بلندمدت و میان‌مدت و همچنین از الگوریتم بهینه‌سازی اتوماتای سلولی در ترکیب با روش جست‌وجوی محلی (PCA-LS) استفاده شده است.»

دکتر کراچیان درباره آزمون و ارزیابی این مدل گفت: «کارایی ساختار پیشنهادی در این پژوهش، در یک مطالعه موردی واقعی در حوضه آبریز بزرگ‌مقیاس کرخه که شامل دو سد عظیم سیمره و کرخه است، مورد ارزیابی قرار گرفت. با مقایسه خروجی‌های مدل با بازه‌های پیش‌بینی مختلف، مشاهده شد که بازه پیش‏دید دو ماهه، دقیق‌ترین نتایج را به همراه دارد. نتایج مدل با بازه پیش‌بینی دو ماهه، با یک مدل ایده‌آل که از داده‌های رواناب مشاهداتی استفاده می‌کند مقایسه شده است. نتایج نشان‏ دهنده تفاوت کم (در حد ۴ درصد) بین نتایج مدل تطبیقی و نتایج مدل ایده‌آل است. این موضوع نشان‏دهنده دقت بسیار مناسب نتایج ساختار پیشنهادی است. از طرف دیگر، هزینه محاسباتی روش به میزانی کاهش یافته است که اجرای مدل توسط رایانه‌های شخصی معمولی امکان‏پذیر شده است.»

گفتنی است تا کنون بخشی از نتایج این مطالعه در قالب دو مقاله در نشریات معتبر Journal of Environmental Management و Journal of Hydrology منتشر شده است.

منبع: دانشگاه تهران


12184355
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان سنجش در خصوص لزوم انجام فرآیند برگزاری آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ (نوبت دوم) با توجه به تعطیلی احتمالی برخی از استان‌ها، اطلاعیه‌ای صادر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اورژانس استان تهران گفت: مطالعات اولیه جهت احداث پایگاه اورژانس و راه‌اندازی اورژانس عشایر در منطقه لار در دستور کار قرار گرفته است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان تغذیه و بهداشت عمومی همچنان به بررسی رابطه بین عادات غذایی و سلامت مغز ادامه می‌دهند و بر نقش تغذیه در پیشگیری از بیماری‌های عصبی مرتبط با سن تمرکز دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در یک رویداد تاریخی، اولین اتصال موفقیت‌آمیز دو ماهواره در مدار زمین‌ثابت برای سوخت‌گیری انجام شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مریخ نورد پرسویرنس رکورد طولانی‌ترین سفر رباتیک به مریخ را شکست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت، در ماه اخیر حملات سایبری شدید از حدود ۱۷۰ کشور به زیرساخت‌های کشور انجام شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پنجاه و سومین جلسه کارگروه دائمی ماده (۳) آیین‌نامه داخلی شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان با محوریت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برگزار شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در همایش اینترنت، آینده ایران، فعالان این حوزه بر لزوم اصلاح سیاست‌ها، رفع موانع و آغاز گفت‌وگوی واقعی میان حاکمیت و بخش خصوصی تأکید کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان چینی سلول‌هایی ایجاد کرده‌اند که می‌توانند ۶۱ نوع بافت را بازسازی کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» بیماران دیابتی در مصرف خربزه نباید زیاده روی کنند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است