علمی فناوری 10:50 - 29 فروردین 1404
تلسکوپ فضایی «جیمز وب» دورترین و قدیمی‌ترین دوقلوی کهکشان راه شیری را که تا به حال دیده شده است، کشف کرد.

کشف دورترین و قدیمی‌ترین همزاد کهکشان راه شیری توسط «جیمز وب»

باشگاه خبرنگاران جوان - تلسکوپ فضایی «جیمز وب» دورترین و قدیمی‌ترین دوقلوی کهکشان راه شیری موسوم به ژولونگ (Zhúlóng) را که تا به حال دیده شده است، کشف کرد. چیزی که «ژولونگ» را متمایز می‌کند این است که چقدر از نظر شکل، اندازه و جرم ستاره‌ای به کهکشان راه شیری شباهت دارد.

اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)، دورترین و در نتیجه قدیمی‌ترین کهکشان مارپیچی را که تاکنون دیده شده است، کشف کرده‌اند.

این دوقلو یا همزاد کهکشان راه شیری تنها یک میلیارد سال پس از مه‌بانگ به وجود آمده است و نظریه‌های ما در مورد تکامل کهکشانی به چالش می‌کشد.

به نقل از اسپیس، تاکنون اعتقاد بر این بود که کهکشان‌هایی مانند راه شیری میلیارد‌ها سال طول می‌کشد تا ویژگی‌های متمایز مانند بازو‌های مارپیچی، قرص‌های بزرگ ستاره‌ساز و برآمدگی‌های مرکزی ستارگان متراکم را تشکیل دهند.

با این حال، به جای اینکه یک لکه کهکشانی پر هرج و مرج مورد انتظار باشد، به نظر می‌رسد که این ویژگی‌های منظم در کهکشان «ژولونگ» وجود دارند، کهکشانی که آنقدر دور است که نور آن ۱۲.۸ میلیارد سال طول کشیده تا به ما برسد.

منگیوان شیائو (Mengyuan Xiao) رهبر تیم تحقیقات از دانشگاه ژنو (UNIGE) در بیانیه‌ای گفت: ما نام این کهکشان را از اساطیر چین، ژولونگ (Zhúlóng) به معنای «اژد‌های مشعل‌دار» گذاشتیم. ژولونگ در داستان‌های اساطیری چین، یک اژد‌های خورشیدی قرمز قدرتمند است که با باز و بسته کردن چشمان خود روز و شب را پدید می‌آورد و نماد نور و زمان کیهانی است.

وی افزود: چیزی که «ژولونگ» را متمایز می‌کند این است که چقدر از نظر شکل، اندازه و جرم ستاره‌ای به کهکشان راه شیری شباهت دارد.

یکی دیگر از شباهت‌های کهکشان راه شیری و این کهکشان اژد‌های کیهانی اولیه، اندازه قرص‌های ستاره‌ای آنها و توده‌های آن مناطق است. وسعت قرص «ژولونگ» در حدود ۶۰ هزار سال نوری است و جرم آن ۱۰۰ میلیارد برابر خورشید است.

قرص کهکشان راه شیری با عرض ۱۰۰ هزار سال نوری کمی گسترده‌تر است و جرم ستاره‌ای آن حدود ۴۶ میلیارد جرم خورشیدی تخمین زده می‌شود.

«ژولونگ» در تصاویر جمع‌آوری شده تلسکوپ فضایی «جیمز وب» و در طول برنامه بررسی «GO-۲۵۱۴» کشف شد. این برنامه فراکهکشانی وسیع که توسط کریستینا ویلیامز (Christina Williams) رهبری می‌شود، از یک حالت ویژه از تلسکوپ ۱۰ میلیارد دلاری «جیمز وب» به نام «موازی خالص» (pure parallel) استفاده می‌کند که به آن اجازه می‌دهد تصاویر باکیفیتی از یک جرم جمع‌آوری کند و در عین حال داده‌هایی را از اهداف دیگر جمع‌آوری کند.

ویلیامز می‌گوید: این ویژگی به «جیمز وب» اجازه می‌دهد تا مناطق بزرگی از آسمان را نقشه‌برداری کند که برای کشف کهکشان‌های عظیم، ضروری است، زیرا آنها فوق العاده نادر هستند.

وی افزود: این کشف پتانسیل برنامه‌های «موازی خالص» را برای کشف اجرام دوردست و کمیاب که مدل‌سازی شکل‌گیری کهکشان‌ها را نشان می‌دهد، برجسته می‌کند.

دانشمندان در آینده می‌توانند از «جیمز وب» و تلسکوپ «آرایه میلی‌متری بزرگ آتاکاما» (ALMA) که مجموعه‌ای از ۶۶ تلسکوپ رادیویی واقع در منطقه صحرای آتاکاما در شمال شیلی است، برای بررسی بیشتر کیفیت «ژولونگ» استفاده کنند.

منبع: ایسنا


12179816
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» هزاران دانش‌آموخته ایرانی پزشکی در خارج از کشور، پشت در‌های بسته بازگشت به وطن مانده‌اند، در حالی‌که مناطق محروم ایران با کمبود پزشک روبه‌روست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مشاور عالی رئیس بنیاد ملی نخبگان از تصویب شیوه‌نامه «توسعه همکاری بنیاد ملی نخبگان با مجامع خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد» با هدف ساماندهی و تسهیل مشارکت در حمایت از نخبگان و استعداد‌های برتر، خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه «الحاق یک تبصره به ماده واحده اصلاح و تکمیل مصوبه سیاست­‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» را برای اجرا ابلاغ کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جمهور، مصوبه «الحاق یک تبصره به ماده واحده اصلاح و تکمیل مصوبه سیاست­‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی » را برای اجرا ابلاغ کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر آموزش و پرورش از افتخارآفرینی دانش‌آموزان ایرانی در المپیک با ۲۹ مدال طلا و ۲۸ مدال نقره خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» با همکاری بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی ریاست‌جمهوری، نخبگان خدمت سربازی را در قالب فعالیت در شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گذرانند که این طرح ضمن جلوگیری از وقفه در مسیر علمی نخبگان، زمینه‌ساز رشد فناوری و شکل‌گیری شرکت‌های نوآور شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبه ماده واحده «تأیید انتخاب رئیس جهاد دانشگاهی» را برای اجرا ابلاغ کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف محصولات سلامت‌محور سازمان غذا و دارو، بر ضرورت مشورت با داروساز هنگام تهیه دارو‌های بدون نسخه (OTC) تاکید کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد گفت: افزایش شهریه با هدف ارتقای زیرساخت‌های آموزشی و کیفیت تحصیلی صورت گرفت که با ارائه سه طرح حمایتی در کنار دانشجویان خواهیم بود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد خواب باکیفیت می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌های شدید را کاهش دهد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است