علمی فناوری 14:19 - 04 تیر 1403
ناسا می‌گوید که امسال یک انفجار نواختری رخ خواهد داد که در زندگی خود تنها یک‌بار فرصت تماشای آن را دارید.

تابستان امسال منتظر انفجار ستاره‌ای باشید

فصل تابستان گرمای خاص خودش را دارد، اما امسال می‌تواند با یک رویداد نجومیِ منحصربه‌فرد داغ‌تر از همیشه شود. ناسا پیش‌بینی کرده است که در سال جاری میلادی و به احتمال زیاد در فصل تابستان، شاهد انفجار یک ستاره یا یک رویداد نواختری باشیم. این اتفاق که احتمالاً تنها یک‌بار در طول عمر ما رخ خواهد داد، با چشم غیرمسلح نیز قابل رصد خواهد بود.

ناسا در بیانیه‌ای توضیح داده است که افراد مختلف می‌توانند منتظر یک انفجاری نواختری در آسمان باشند. این انفجار چنان نور عظیمی خواهد داشت که بدون نیاز به ابزار‌های نجومی قابل مشاهده خواهد بود. انفجار مذکور ۳۰۰۰ سال نوری با ما فاصله دارد.

این انفجار ستاره‌ای کجا و چگونه رخ می‌دهد؟

«تی تاج شمالی» که با نام T CrB هم شناخته می‌شود، یک منظومه دوستاره‌ای است. این منظومه از یک ستاره کوتوله سفید – بازمانده‌ای از یک ستاره مُرده با اندازه قابل‌قیاس با خورشید ما – و یک غول سرخ باستانی تشکیل شده است که به آرامی درحال ازدست‌دادن هیدروژن خود است.

هیدروژن غول سرخ روی سطح کوتوله سفید می‌ریزد و فشار و گرما به‌وجود می‌آورد. در نهایت، انفجاری گرماهسته‌ای رخ می‌دهد که عظمت آن می‌تواند مواد موجود در سطح کوتوله سفید را به بیرون پرتاب کند. برای T CrB، این رویداد ظاهراً به‌طور میانگین هر ۸۰ سال یک‌بار تکرار می‌شود.

به‌خاطر داشته باشید که نواختر با ابرنواختر متفاوت است. در رویداد‌های ابرنواختری یک انفجار غول‌آسا ستارگان درحال مرگ را نابود می‌کند. اما در رویداد‌های نواختری، ستاره کوتوله دست‌نخورده باقی می‌ماند و تنها مواد جمع‌شده در سطح خود را با روشنایی زیاد به فضا پرتاب می‌کند.

دکتر «ربکا هانسل»، دانشمند متخصص در زمینه رویداد‌های نواختری در مرکز پرواز‌های فضایی گودارد ناسا می‌گوید:

«چندین نواختر تکرارشونده با چرخه‌های بسیار کوتاه وجود دارند، اما ما معمولاً در طول عمر یک انسان تکرار چنین انفجاری را نمی‌بینیم، و به‌ندرت نواختری رخ می‌دهد که نسبتاً تا این اندازه به منظومه ما نزدیک باشد. بسیار هیجان‌انگیز است که در صندلی ردیف جلو برای تماشای چنین رویدادی قرار داریم.»

برای پیداکردن T CrB در آسمان باید به‌دنبال صورت فلکی «تاج شمالی» یا «کاسه یتیمان» باشید که شکلی شبیه نعل اسب دارد و در غرب صورت فلکی «زانوزده» یا «هرکول» مشاهده می‌شود. این انفجار نواختری که تاریخ دقیق وقوع آن مشخص نیست، کوتاه خواهد بود و تنها به‌مدت کمتر از یک هفته قابل مشاهده است، اما گفته می‌شود که تمام کشور‌ها امکان رصد آن را خواهند داشت.

منبع: دیجیاتو


12066823
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گاهی اوقات افراد بعد از خوردن خربزه دچاره لرز می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانش آموزان ایرانی در پنجاه و هفتمین دوره مسابقات جهانی المپیاد شیمی ۲۰۲۵ دبی، چهار نشان نقره به دست آورند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام‌نور اعلام کرد: امکان تحصیل در ترم تابستانِ دانشگاه پیام‌نور، برای دانشجویان سایر دانشگاه‌ها فراهم شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست اداره کل فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: سنگ مرداب با نام‌هایی مانند مردار سنگ، پودر سنگ نقره و سنگ مرده، فاقد هرگونه مجوز قانونی است و استفاده از آن می‌تواند عوارض جدی برای سلامت ایجاد کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفت: دوره کشوری توانمندسازی نیروی انسانی در آموزش ابتدایی به صورت حضوری و مجازی آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تیم المپیاد ریاضی ایران از میان ۳۲ کشور موفق به کسب رتبه دوم در کمپ علمی آموزشی چین شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آلرژی‌های فصلی یا مزمن یکی از عوامل مهم و کمتر شناخته شده در بروز گرفتگی گوش به شمار می‌آیند، احساس ناخوشایندی که اگر به موقع به آن رسیدگی نشود ممکن است مزمن شده و درمان سخت‌تر شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: کارگروه آموزش عمومی قرآن در دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلف کشور و ارزیابی و نظارت بر فعالیت‌های آنان؛ پیگیری و برنامه‌ریزی فعالیت‌های قرآنی برای خانواده‌ها با استفاده از ظرفیت عظیم انجمن اولیاء و مربیان تشکیل شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش کشور گفت: در نوبت دوم آزمون سراسری بیش از ۸۲۲ هزار نفر ثبت نام کرده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک پزشک متخصص هشدار داده که کار کردن طولانی مدت با رایانه می‌تواند باعث ایجاد مشکلات عضلانی اسکلتی در فرد شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است