اجتماعی 02:28 - 01 مرداد 1393
45 سال پیش وقتی در داخل مغازه کار می‌کردم مردی با طبقی از هندوانه آمد و جلوی مغازه به فروختن هندوانه‌هایش مشغول شد. همچنان که مشغول نگاه کردن به هندوانه‌ها بودم یک لحظه با خود گفتم می‌توانم با گچ و سیمانی که در همین حوالی است، مثل آن را درست کنم.

در این موزه مواظب دندان‌هایتان باشید

چند دقیقه طول نکشید که با همان گچ و سیمان دقیقا هندوانه ای مثل آن را درست کرده و به همسایه های محلی گفتم هندوانه فروش را سرگرم کنند تا این هندوانه را قاطی بقیه کنم. پس از انجام این کار ناگهان مردی از راه رسید و اتفاقا همان هندوانه را برداشت و به هندوانه فروش گفت این هندوانه را بکش، مرد هندوانه فروش تا هشت کیلو سنگ را روی ترازو گذاشت. تا این لحظه کسی متوجه نشده بود که این هندوانه واقعی نیست و من از ترس این که هندوانه ام به فروش برسد، آن را از روی ترازو برداشته و فرار کردم.

خاطره ای که ذکر شد اولین جرقه خلق آثاری بس زیبا و هنرمندانه را در ذهن استاد محمدحسین بهتونی تبریزی رقم زده است. این آثار منحصر به فرد اکنون به یکی از جاذبه های گردشگری شهر اولین ها یعنی تبریز بدل شده است. متفاوت بودن این موزه با دیگر موزه ها در نوع سکه ها، سفالینه ها، سنگ نوشته و چرم نوشته ها، پوستین ها و کلاهخود و شمشیر و زره و.... نیست. تنها و مهم ترین وجه تمایز این موزه، خوردنی ها و آشامیدنی های خوشمزه ای است که استاد با عشق و علاقه ای باور نکردنی از سنگ، گچ و سیمان آثاری چنان زیبا خلق کرده که خیلی ها به هوس خوردن آنها کم مانده است دندان های شکسته شده شان را در کف دست خود ببینند.

بنابراین اولین توصیه ما هنگام تماشای این موزه خوشمزه این است که در این موزه مواظب دندان هایتان باشید.

در این موزه سمفونی زیبا و هنرمندانه دست ها با گچ و سیمان درهم آمیخته و خوراکی هایی ترش و شیرین راکه از بچگی تاکنون زیر زبانتان مزه مزه کرده اید، ساخته است.

یادتان باشد در این موزه که قدم می زنید دست به جیب نشوید، چون هیچ کدام از خوراکی های این موزه فروشی نیست. آثار استاد بهتونی به گونه ای زیبا خلق شده که هیچ کس باور نمی کند اینها گچ و سیمان است و ناخودآگاه این زبان آدمی است که به صاحب چنین آثار زیبایی آفرین و احسنت می گوید.

محال است خوراکی هایی را که از کودکی تاکنون خورده اید در این موزه نیابید. فکرش را نکنید خوراکی های این موزه هراسی از فاسد شدن در گرمای تابستان و نبود یخچال ندارند، پس با خیال راحت به گشت و گذار در این موزه بپردازید و خاطرات خوشمزه خود را مرور کنید.

استاد بهتونی با مطالعه ای که روی غذاها، شیرینی ها، ادویه جات، ترشی، سوغات، انواع غذاهای محلی، صیفی جات، سبزیجات، انواع آجیل، میوه ها و بسیاری از خوردنی های دیگر انجام داده، این موزه را به یکی از غنی ترین موزه های دنیا تبدیل کرده است.

در این موزه ده هزار نوع خوراکی و نوشیدنی به چشم می خورد. بنا به گفته استاد 5000 مورد از این خوراکی ها به تنوع غذایی مردم آذربایجان و ایران پرداخته است. 15 نوع کوفته تبریزی که قدمت آن از 500 سال پیش تا 150 سال پیش بوده حتی می توان کباب شاه عباس، نادرشاه و انواع و اقسام خورش از جمله فسنجان، قیمه، قورمه سبزی، دلمه برگ مو، بورانی بادمجان، و بسیاری از غذاها را در این جا تماشا کنید.

از غذاها که بگذریم به شیرینی جات می رسیم و می دانم که پس از دیدن این همه تنوع شیرینی در تبریز سراغ شیرینی فروشی ها را خواهید گرفت، اما قبل از آن، قشنگ ببینید و بدانید که چه نوع شیرینی باید بگیرید چون تنوع شیرینی ها از قرابیه، لطیفه، ریس، نوقا، لوکا، باقلوا، نخودی و... کار آدمی را در انتخاب مشکل می کند.

فکر نکنید که خوراکی های این موزه تنها به غذاها و شیرینی ها محدود می شود نه، چشم های شما از دیدن انواع سبزیجات، میوه ها، مرباها، انواع کوکو و نوشیدنی ها، همه و همه به وجد می آید.

علاوه بر آن، در گوشه ای از این موزه سفره هفت سین نیز به راه است با تمام سین هایی که حاصل عشق و علاقه بی حد و حصر استاد بهتونی به این کار است.

همچنین می توانید با خانواده آقای گرفتار نیز آشنا شوید. استاد بهتونی با همین گچ و سیمان هایی که شاید ما فقط موارد استفاده آن را در ساختمان ها می دانیم، بخشی از زندگی سنتی آقای گرفتار را با داشتن هفت، هشت بچه قد و نیم قد و زندگی با پدر بزرگ و مادر بزرگ در کنار آنها به زیبایی به تصویر کشیده است.

اگر دلتان برای دیدن مراسم عقد و عروسی سنتی نیز تنگ شده باشد می توانید در گوشه ای دیگر از این موزه بخشی از مراسم سنتی عقدکنان را نیز به تماشا بنشینید.

زندگی استاد بهتونی با طبیعت عجین شده است زیرا برای تهیه رنگ تک تک این مواد از ریشه و برگ درختانی که در دامنه کوه ها وجود دارد استفاده کرده و با الهام از طبیعت تک تک آنها را با دستان ظریف و هنرمند خود تراش داده است.

به گفته استاد بهتونی «نکته جالب اینجاست که ژاپنی ها با تمام تجهیزات خود درصدد برآمدند نمونه ای از این خوراکی ها را درست کنند اما ساختن یکی از خوراکی ها و آشامیدنی ها با تجهیزات و انواع فناوری های جدید امکان پذیر نیست؛ چون این کار یک کار خدادادی بوده و یک انگیزه ذاتی، درونی و عشق به کار می خواهد.»

در خیابان ثقه الاسلام، ضلع شمالی مقبره الشعرای تبریز می توانید شاهد زیبایی های موزه استاد بهتونی باشید. (ضمیمه چمدان)

معصومه درخشان


4302582
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اجتماعی

اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» سردار کریمی از توافق پلیس بین الملل ایران و چند کشور برای استرداد متهمانی که اعلان قرمز آنها صادر شده است، خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» حسینی گفت: آمار‌ها حاکی از آن است که وقتی فرسایش خاک داریم معضلات بسیار زیاد را با از دست دادن اکوسیستم خاک به دست می‌آوریم.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» براساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران میانگین کیفیت هوای پایتخت هم‌اکنون (۷ اردیبهشت ماه) در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» بخشدار کن از حضور ۸ هزار گردشگر در جشنواره گیلاس خبر داد و گفت: رشد ۵۰درصدی گردشگر را در سومین جشنواره گیلاس روستا‌های سنگان چهارگانه شاهد بودیم.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» معاون امور بین‌الملل قوه قضاییه گفت: دستگیری صد‌ها دانشجو و استاد معترض به جنایات اسرائیل، نشان دهنده سهیم بودن آمریکا در نسل‌کشی صهیونیست‌ها است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» فرمانده انتظامی کل کشور گفت: دشمن می‌خواهد از خاکریز عفاف و حجاب بگذرد، بعضی از خاکریز‌ها چه حفظ آن و چه از دست دادن آن تعیین کننده است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» با اهتمام به اجرایی کردن اسناد بالادستی و برنامه ریزی در راستای تحقق اهداف سند تحول قضایی طرح دعاوی در دیوان عدالت اداری کاهش ۲.۹۳ درصدی داشته است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» دبیری با اشاره به مردمی بودن نهاد شورای عالی استان‌ها گفت: اعضای شورا از بطن مردم انتخاب شده و طبق وظیفه قانونی، همیشه و در تمام سختی‌ها در کنار مردم هستند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» به مناسبت هفته سلامت در قطعه ۵۰ بهشت زهرا (س) تهران از خانواده شهدای مدافع سلامت تجلیل شد.  
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» شهرداری منطقه ۷ تهران اعلام کرد که قطع برخی از درختان ضلع غربی باغ موزه قصر کنار دیوار نیروی انتظامی اجتناب ناپذیر بود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است