علمی فناوری 12:30 - 08 اسفند 1395
یکی از بزرگترین شکاف‌های موجود در سیاره زمین که در منطقه سیبری قرار گرفته،‌ به تازگی به اندازه‌ای وسیع‌تر شده که منجر به کشف جنگلی باستانی،‌اجساد قدیمی حیوانات و تاریخی ۲۰۰ هزار ساله از شرایط اقلیمی زمین شده‌است.

براساس گزارش ساینس الرت،‌این حفره که بومیان منطقه آن را دروازه‌ای به جهان زیر زمین می‌نامند، با نام‌های رسمی حفره باتاگایکا یا مگااسلامپ (تورفتگی عظیم) نیز شناخته می‌شود.طی سال‌های اخیر تعداد زیادی از این گودال‌ها در سیبری ایجاد شده‌است اما محققان معتقدند باتاگایکا که در فاصله 660 کیلومتری شمال شرق یاکوتسک قرار گرفته، متفاوت از تمامی دیگر گودال‌ها است.

سال گذشته محققان موسسه الفرد وگنر در آلمان کشف کردند این گودال طی یک دهه گذشته سالانه 10 متر رشد کرده‌است و در سال‌های گرم این میزان رشد به 30 متر نیز رسیده‌است. محققان همچنین پیش‌بینی می‌کنند دیواره‌های جانبی این گودال طی ماه‌های آینده به دره‌ای که در همسایگی آن قرار دارد برسند.

تشکیل این گودال از دهه 1960 و با جنگل‌زدایی در بخش بزرگی از این منطقه آغاز شده‌است. به دلیل اینکه زمین در ماه‌های گرم این منطقه محافظ و پوششی نداشت، به سرعت گرم می‌شد و در نتیجه لایه منجمد درونی زمین با سرعت بیشتری ذوب شده و در نتیجه سطح زمین دچار فروپاشی می‌شد. سیلاب سال 2008 این روند فروپاشی را تسریع کرد و این گودال را بزرگتر ساخت.

گودال

محققان به تازگی دریافته‌اند با بزرگتر شدن این گودال، لایه‌هایی از زمین آشکار می‌شوند که می‌توانند اطلاعاتی 200 هزار ساله از شرایط اقلیمی زمین را آَکار کنند. علاوه بر این بقایای جنگل‌های باستانی مدفون شده،‌نمونه‌هایی از گرده‌های باستانی و حتی جانوارن منجمد شده در اعماق ین گودال کشف شده‌اند.

به گفته دانشمندان دانشگاه ساسکس، طی 200 هزارسال گذشته زمین دوره‌های سرما و گرمای متعددی را پشت سر گذاشته‌است،‌اما تاریخ اقلیمی سیبری چندان شناخته شده‌ نیست. آخرین باری که سیبری چنین دورانی را پشت سر گذاشت و حفره‌های بزرگی در سطح آن ایجاد شد، 10 هزار سال پیش بوده‌است یعنی زمانی که عصر یخبندان رو به پایان گذاشته بود.

درصورتی که محققان بتوانند از این اطلاعات برای درک آنچه 10 هزار سال پیش برای سیبری اتفاق افتاده استفاده کنند،‌شاید بتوانند از خود را برای رویدادی مشابه در آینده آماده کنند. محققان اکنون تصمیم دارند با آغاز حفاری و نمونه برداری در این گودال، رسوبات بیشتری را مورد بررسی قرار دهند.


8858588
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گوگل قصد دارد به‌زودی جزئیات کامل اندروید ۱۵، اندروید TV و ور او اس ۵ را اعلام کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدتی پس از گوشی گلکسی A54، حالا یک به‌روزرسانی غیرمنتظره برای A35 نیز منتشر شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رقابت بیش از یک میلیون نفر از داوطلبان ۵ گروه آزمایشی نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ امروز پایان یافت، کنکوری‌ها نیمه اول مردادماه منتظر نتیجه اولیه آزمون خود باشند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گروهی از متخصصان در مؤسساتی از جمله دانشگاه «هوکایدو»‌ ژاپن می‌گویند بنابر نتایج یک مطالعه گسترده، باکتری‌های مقاوم به دارو ممکن است از جامعه انسانی به محیط‌های آبی و حیات وحش منتقل شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نوعی نانوحباب مغناطیسی موسوم به اسکایرمیون، به عنوان گزینه آتی برای تولید بیت‌های کامپیوتر‌ها است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سندرم ناخن زرد یک بیماری نادر است که ناخن‌های دست و پا را درگیر می‌کند و معمولا افراد بالای ۵۰ سال به این عارضه دچار می‌شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دفترچه سوالات نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ در گروه‌های آزمایشی علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد و کلید اولیه سوالات نیز از سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت) در دسترس خواهد بود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سامسونگ تابستان امسال دستگاه‌های پوشیدنی جدیدی را معرفی خواهد کرد که احتمالاً هوش مصنوعی نقش مهمی در آنها ایفا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در فاصله ۵۰ تا ۶۰ میلیون سال نوری از زمین، انفجار‌های ستارگانی مرموزی در کهکشان NGC ۴۳۸۳ رخ می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» موجودات فضایی و جستجو برای حیات فرازمینی منبع دائمی کنجکاوی برای انسان‌ها به طور کلی و دانشمندان به طور خاص بوده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است