علمی فناوری 14:00 - 14 فروردین 1399
/مقابله با شبه‌علم در بحران کرونا/
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور درباره تاثیراتی که کووید-۱۹ بر زندگی آینده بشر می‌گذارد گفت: به نظر می‌رسد بروز ویروس کووید-۱۹ موازنه را به سمت رویدادها(از جنس شگفتی سازها که احتمال وقوع آنها کم است ولی اگر اتفاق بیفتند تاثیرات بسیار گسترده‌ای دارند) به هم زده است.

کووید-۱۹ چه سناریویی را در آینده در جهان پیاده می‌کند؟

به گزارش ایسنا، دکتر سحر کوثری با پیوستن به پویش #علمی_شو که کرسی یونسکو آن را به راه‌انداخته، یادداشتی با عنوان "آثار کووید-۱۹ در آینده" منتشر کرده است.

در این یادداشت آمده: «آینده تحت تاثیر برهمکنش رویدادها، روندها، چشم اندازها و اقدامات ظهور می‌یابد. به نظر می‌رسد بروز ویروس کووید-۱۹ موازنه را به سمت رویدادها(از جنس شگفتی سازها که احتمال وقوع آنها کم است ولی اگر اتفاق بیفتند تاثیرات بسیار گسترده‌ای دارند) به هم زده است. این رویداد تحت تاثیر عدم قطعیت‌های متعدد ناشی از ماهیت ویروس سناریوهای متعددی را امکان‌پذیر می‌سازد.»

وی در ادامه درباره این سناریوها می‌گوید:

• سناریوهای متاثر از عدم قطعیت زمان به این معنی که بیماری فصلی باشد و در کوتاه مدت مهار شود و یا کنترل بیماری در طولانی مدت میسر شود.

• سناریوهای متاثر از عدم قطعیت جهش کویید-۱۹ به کووید ۲۰ و یا بالاتر

• سناریوهای متاثر از عدم قطعیت توالی (در مقابل استمرار) کووید ۱۹ و یا بالاتر

کوثری در این یادداشت بیان می‌کند: «فضایی که از تقاطع این سه محور ایجاد می‌شود پیلوت‌های ۸ گانه سناریویی را می‌سازند که طبیعتا برخی از آنها خوشبینانه، بدبینانه، محتمل، ممکن و یا باورپذیر خواهند بود اما آنچه مسلم است هر فضای سناریویی نیازمند سیاست‌ها و اقدامات خاصی در لایه‌های مختلف خواهد بود. اما همه این سناریوها کم و بیش دارای اثرات قابل پیش‌بینی هستند که در ادامه به اصلی‌ترین آنها اشاره می‌کنم. طبیعی است که شدت و ضعف این آثار در سناریوهای مختلف متفاوت خواهد بود:

آثار اقتصادی:

۱- بر اساس پیش‌بینی شرکت مشاوره مدیریت مک‌کنزی کاهش ۰.۳ تا ۰.۷ درصدی تولید ناخالص داخلی جهان در سال ۲۰۲۰

۲- تاثیرات کرونا هم بر اقتصاد خرد(خانواده و کسب و کارها) و هم بر اقتصاد کلان خواهد بود.

۳- این ویروس هم بر کشورهایی که از نظر اقتصادی با اهمیت هستند تاثیرگذار است هم بر کشورهایی که از لحاظ اقتصادی ضعیف هستند.

۴- کشورهایی که شیوع ویروس در آنها بالاتر باشد آثار اقتصادی مخرب‌تری خواهد داشت.

۵- این ویروس اقتصاد مبتنی بر شبکه جهانی و اساسا جهانی شدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

و..

آثار فناورانه:

۱-اهمیت یافتن سمت روشن تکنولوژی و فضای مجازی

۲- در اولویت قرار گرفتن فناوری هوش مصنوعی و کلان داده

۳- توجه بیشتر بر کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات مانند سلامت الکترونیک، آموزش الکترونیک و دولت الکترونیک

و...

آثار زیست محیطی/ بهداشتی:

۱- کاهش نابودی جنگل‌ها و حفظ و بقای گونه‌های جانوری و گیاهی

۲- کاهش گازهای گلخانه‌ای و دی اکسیدکربن و در نهایت آسمان آبی‌تر

۳- پایین آمدن دمای کره زمین

۴- افزایش چشمگیر بهداشت عمومی

۵- اهمیت یافتن بیماری‌های واگیر در مقابل بیماری‌های غیرواگیر در نظام سلامت

۶- توجه متوازن به بخش بهداشت و بخش درمان در نظام سلامت

و...

آثار اجتماعی و فرهنگی:

۱- تحت تاثیر قرار گرفتن فرهنگ تعاملات، مراودات، مناسک و سبک زندگی

۲- تحت تاثیر قرار گرفتن رخدادهای عمومی مانند احتمال تعویق زمان المپیک، حج، برنامه‌های نمایشگاهی و کنسرت‌ها

۳- افزایش هنر و خلاقیت فردی به صورت چشمگیر

۴- کاهش تصادفات رانندگی

و ...»

 در پایان این یادداشت آمده: «پر واضح است که بسط هر یک از این آثار نیازمند مطالعه عمیق و گسترده‌ای است تا بتوان با استفاده از روش‌های ناظر به آینده و یادگیری از گذشته جهت کاهش تاثیرات جانبی نامطلوب اقدام نموده و آمادگی رضایت‌بخش و کنش فعال جهت مقابله با رویدادهای شگفتی‌ساز کسب کرد.»

به گزارش ایسنا، کرسی یونسکو در ترویج علم به منظور مقابله با شبه علم، اخبار غیر علمی و باورهای غلطی که این روزها پیرامون کروناویروس جدید در جامعه منتشر شده؛ پویشی را به نام «#علمی_شو» راه‌اندازی کرده و از همه علاقه‌مندان به مباحث علمی درست، دعوت می‌کند با تولید و ارسال پیام‌های کوتاه صوتی، تصویری و متنی، در راستای جایگزینی اندیشه و رفتار صحیح علمی در جامعه به جای هراس از این بحران، این پویش را یاری کنند.

کرسی یونسکو در ترویج علم از صاحب‌نظران، متخصصان و نیک اندیشان دعوت کرده است از طریق ایمیل کرسی به نشانی unescocps@gmail.com، صفحه اینستاگرام unescocps و کانال تلگرامی @unescocps به پویش "#علمی_شو" بپیوندند.

انتهای پیام


10466300
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دفترچه سوالات نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ در گروه‌های آزمایشی علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد و کلید اولیه سوالات نیز از سه‌شنبه (۱۱ اردیبهشت) در دسترس خواهد بود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سامسونگ تابستان امسال دستگاه‌های پوشیدنی جدیدی را معرفی خواهد کرد که احتمالاً هوش مصنوعی نقش مهمی در آنها ایفا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در فاصله ۵۰ تا ۶۰ میلیون سال نوری از زمین، انفجار‌های ستارگانی مرموزی در کهکشان NGC ۴۳۸۳ رخ می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» موجودات فضایی و جستجو برای حیات فرازمینی منبع دائمی کنجکاوی برای انسان‌ها به طور کلی و دانشمندان به طور خاص بوده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در راستای برگزاری چهار آزمون در کل کشور تنها چهار مورد دستگیری داشتیم که این نشان می‌دهد داوطلبان به سیستم آموزشی ما اعتماد کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: در راستای برگزاری چهار آزمون در کل کشور تنها چهار مورد دستگیری داشتیم که این نشان می‌دهد داوطلبان به سیستم آموزشی ما اعتماد کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» هنگامی که سن افزایش می‌یابد، کاهش تدریجی سرعت و چابکی بدن ما غیرعادی نیست. خواه قدم زدن آرام در اطراف محله باشد یا دستیابی به کنترل تلویزیون، حرکات ما با افزایش سن کاهش می‌یابد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان برای تعیین زمان شکل‌گیری میدان مغناطیسی زمین، سنگ‌های باستانی حاوی آهن را در گرینلند بررسی کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ایلان ماسک در جدیدترین اظهار نظر خود اعلام کرده است که ربات انسان‌نمای اپتیموس شرکت تسلا احتمالا از سال ۲۰۲۵ فروش خود را آغاز می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آزمون سراسری گروه آزمایشی علوم تجربی راس ساعت ۸ صبح شروع شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است