بین‌الملل 13:58 - 26 اردیبهشت 1404
جنگ، بخش‌های وسیعی از نوار غزه را ویران کرده و اکثر جمعیت بیش از دو میلیونی آن را مجبور کرده بار‌ها محل زندگی خود را تغییر دهند

هفتاد و هفت سال پس از نکبت؛ زخم آوارگی دوباره در فلسطین سرباز میکند

باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - فلسطینی‌ها روز پنج‌شنبه، سالگرد «نکبت» را گرامی داشتند؛ روزی که از دست دادن سرزمین‌شان پس از جنگ ۱۹۴۸ و همزمان با تأسیس رژیم اسرائیل را یادآور می‌شود، آن‌هم در شرایطی که عملیات نظامی اسرائیل در غزه و کرانه باختری اشغالی، بار دیگر صد‌ها هزار نفر را آواره کرده است.

نکبت، یا «فاجعه»، به‌مدت بیش از ۷۵ سال یکی از تجربه‌های هویت‌ساز ملت فلسطین بوده است و نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری هویت ملی فلسطینی‌ها داشته و همواره بر روابط پرتنش آنها با اسرائیل سایه افکنده است.

اکنون، جنگ در غزه و عملیات چندماهه ارتش اسرائیل در اردوگاه‌های پناهجویان کرانه باختری – جایی که صد‌ها هزار نفر از فرزندان آوارگان نکبت ۱۹۴۸ زندگی می‌کنند – بار دیگر این زخم تاریخی را عمیق‌تر کرده است.

این جنگ، بخش‌های وسیعی از نوار غزه را ویران کرده و اکثر جمعیت بیش از دو میلیونی آن را مجبور کرده بار‌ها محل زندگی خود را تغییر دهند، و در چادرها، خانه‌های بمباران‌شده و پناهگاه‌های موقت به سختی زندگی کنند.

بدریه محارب، یکی از بازماندگان نکبت، که در کودکی از شهر بندری یافا در نزدیکی تل‌آویو به غزه گریخته بود، گفت: «در تمام جنگ‌هایی که تاکنون اتفاق افتاده، هیچ‌کدام مانند این جنگ نبوده است.»

مراسم سالگرد نکبت، هر سال در ۱۵ مه برگزار می‌شود و آغاز جنگ ۱۹۴۸ را یادآور می‌شود؛ زمانی که یک روز پس از اعلام استقلال اسرائیل و خروج نیرو‌های بریتانیایی از سرزمین فلسطین، کشور‌های عربی به اسرائیل حمله کردند.

این جنگ ماه‌ها طول کشید و هزاران کشته برجای گذاشت. بیش از ۷۰۰ هزار فلسطینی مجبور به فرار از خانه‌های خود یا بیرون رانده شدند و در اردوگاه‌های موقتی ساکن شدند؛ اردوگاه‌هایی شبیه به آنچه امروز در غزه ایجاد شده است.

در مقابل ویرانه‌های خانه‌اش در شهر خان‌یونس در جنوب غزه، بدریه گفت که دو نوه‌اش در این جنگ کشته شده‌اند و هر آنچه داشته از دست رفته است. او افزود: «مردم نابود شده‌اند.»

حمله خونین اسرائیل به غزه – که به‌عنوان واکنش به حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد – یکی از طولانی‌ترین و بدون شک خونبارترین عملیات‌های نظامی تاریخ این رژیم بوده و بخش زیادی از غزه را به منطقه‌ای غیرقابل سکونت تبدیل کرده است.

برخی از اعضای تندروی اسرائیل – که از طرح ترامپ برای تخلیه کامل غزه از فلسطینی‌ها و تبدیل آن به منطقه تفریحی ساحلی حمایت می‌کنند – آشکارا درباره تصرف کامل این منطقه صحبت کرده‌اند.

پس از دو ماه آتش‌بس، اسرائیل در ماه مارس عملیات خود را از سر گرفت و جمعیت غزه را به سمت مناطق ساحلی و اطراف خان‌یونس فشرده‌تر کرد. ارتش از نواحی مرزی به درون غزه پیشروی کرده و جمعیت را در محدوده‌ای هرچه باریک‌تر به دام انداخته است.

بر اساس گزارش سازمان امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA)، اکنون ۷۰ درصد نوار غزه یا در محدوده «مناطق ممنوعه» تعیین‌شده توسط ارتش قرار دارد یا تحت دستور تخلیه نظامی است، و بیش از ۴۳۶ هزار نفر تنها از ماه مارس تاکنون آواره شده‌اند.

وضعیت کرانه باختری

در کرانه باختری نیز، فلسطینیان تحت فشار فزاینده‌ای قرار دارند؛ هم از جانب خشونت شهرک‌نشینان و هم عملیات‌های نظامی اسرائیل در شهرهایی، چون جنین و طولکرم، که ده‌ها هزار نفر را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرده است.

مصطفی ابو عوّاد، فلسطینی ۸۸ ساله، از اردوگاه نور شمس در نزدیکی طولکرم، گفت: «فقط دو دست لباس با خودم برداشتم، به امید اینکه حداکثر سه چهار روز طول بکشد.» او اضافه کرد: «هر هفته یا ده روز، از جایی به جای دیگر نقل مکان می‌کنیم.»

ارتش اسرائیل در ژانویه وارد این منطقه شد و اعلام کرد که هدفش از این عملیات گسترده، مقابله با گروه‌های مسلحی است که در اردوگاه‌هایی که حالا به مناطق شهری فشرده بدل شده‌اند، فعالیت می‌کنند.

این عملیات، که طولانی‌ترین عملیات نظامی در کرانه باختری از زمان انتفاضه دوم تاکنون است، همچنان ادامه دارد و با تخریب سیستماتیک خانه‌ها، جاده‌ها و زیرساخت‌ها همراه بوده است.

طبق آمار سازمان ملل، از آغاز این عملیات تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر در کرانه باختری آواره شده‌اند؛ وضعیتی که به گفته OCHA، ممکن است به «انتقال اجباری» تعبیر شود – جرمی که طبق اساسنامه دادگاه کیفری بین‌المللی، جنایت علیه بشریت محسوب می‌شود.

اکنون اردوگاه‌های جنین و طولکرم که از سکنه خالی شده‌اند، به شهر‌هایی ارواح‌مانند بدل شده‌اند، بدون برق، آب یا زیرساخت‌های حیاتی دیگر؛ امری که بازگشت ساکنان را هر روز دشوارتر می‌سازد.

منبع: رویترز


12189945
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» همزمان با تسویه بدهی سوریه از جانب عربستان و قطر، بانک جهانی اعلام کرد دمشق مجددا می‌تواند از این نهاد بین‌المللی کمک مالی دریافت کند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» نخست وزیر اسپانیا پس از اتهاماتی درباره ارتباط این کشور با رژیم اسرائیل، گفت که اسپانیا با رژیم نسل کش اسرائیل ارتباطی ندارد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» یک مقام نظامی آمریکایی اعلام کرد که ناو هواپیمابر آمریکا درحال خروج از خاورمیانه است و جایگزینی برای آن درنظر گرفته نشده است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سفر ترامپ به منطقه با وجود وعده‌های جذاب، فاقد هرگونه طرح عملی برای حل مناقشات منطقه‌ای بود و ابهامات زیادی را در مورد استراتژی آمریکا گذاشت.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دولت جدید سوریه با دیدار‌های امنیتی عالی‌رتبه و تلاش برای یافتن بقایای الی کوهن، جاسوس اسرائیلی اعدام‌شده، به دنبال تغییر سیاست خصمانه اسرائیل است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» ضاربی که سه سال پیش به سلمان رشدی حمله کرده و یک چشم او را نابینا کرده بود، از سوی دادگاه به ۲۵ سال زندان محکوم شد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر دفاع اوکراین می‌گوید گام بعدی در دستیابی به صلح این است که روسای جمهور روسیه و اوکراین به صورت مستقیم دیدار و گفت‌و‌گو کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که دو کشور به طور کلی با ادامه مذاکرات موافق هستند و قرار است شرایط آتش‌بس را به صورت کتبی مبادله کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» فیدان اعلام کرد هیئت‌های روسیه و اوکراین در استانبول برای تبادل ۱۰۰۰ اسیر و بررسی شرایط آتش‌بس به توافق اولیه رسیدند و قرار است دوباره دیدار کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» منابع محلی در یمن اعلام کردند رژیم تروریستی اسرائیل مناطقی از این کشور را هدف قرار دادند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است