وبگردی 13:52 - 14 تیر 1404
شرایط بحرانی، مانند جنگ اخیر، با فعال‌سازی پاسخ استرسی و اختلال در خواب، تمرکز ذهنی را به‌طور قابل‌توجهی تحت تأثیر قرار می‌دهد.

راه‌هایی برای بهبود تمرکز پس از وضعیت بحرانی اخیر

باشگاه خبرنگاران جوان - شرایط تنش‌زا، به‌ویژه در دوره‌های پس از جنگ یا در زمان تهدیدات مداوم، می‌تواند بر عملکرد شناختی، از جمله تمرکز ذهنی، تأثیرات قابل‌توجهی داشته باشد. این اثرات به دلیل استرس حاد و مزمن، که در مناطق تحت تأثیر قرار گرفته تشدید می‌شود، مشاهده می‌شود. با توجه به رویدادهای اخیر، بسیاری از افراد با کاهش توانایی تمرکز مواجه‌اند و به دنبال راهکارهایی برای بازیابی آن هستند.

عوامل تأثیرگذار بر تمرکز ذهنی

تنش نظامی با فعال‌سازی سیستم عصبی سمپاتیک، ترشح هورمون‌هایی نظیر آدرنالین و کورتیزول را افزایش می‌دهد. این پاسخ، که به‌عنوان مکانیسم «جنگ یا گریز» شناخته می‌شود، توجه را به تهدیدات فوری معطوف می‌کند و توانایی تمرکز بر وظایف روزمره را تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد.

مطالعات نشان می‌دهند که استرس مزمن، که پس از توقف حملات جنگی نیز ادامه می‌یابد، فعالیت پیش‌پیشانی مغز (مرتبط با تمرکز) را مختل می‌کند.

هم‌چنین، کمبود خواب ناشی از کابوس‌ها یا بیداری‌های شبانه، که در شرایط پس از تنش شایع است، ظرفیت شناختی را تضعیف می‌کند. این اثرات می‌توانند به فراموشی موقت، پرش ذهنی و دشواری در حفظ توجه منجر شوند.

پیامدهای کاهش تمرکز

کاهش تمرکز ذهنی در شرایط تنش نظامی می‌تواند بر عملکرد تحصیلی، شغلی و حتی تصمیم‌گیری‌های روزمره اثر منفی بگذارد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که افراد تحت استرس شدید، دقت خود را تا ۲۵ درصد از دست می‌دهند و احتمال خطا در کارهای پیچیده افزایش می‌یابد.

این وضعیت به‌ویژه در محیط‌هایی که نیاز به تمرکز بالا وجود دارد، مانند رانندگی یا کار با تجهیزات حساس، خطرآفرین است. همچنین، کاهش تمرکز می‌تواند چرخه منفی استرس را تشدید کند، زیرا ناتوانی در انجام وظایف، احساس ناکامی و اضطراب را بیشتر می‌کند.

راهکارهای بازیابی تمرکز

بازیابی تمرکز در چنین شرایطی نیازمند تکنیک‌های هدفمند است؛ تمرین‌های تنفسی عمیق، مانند روش ۴-۷-۸ (تنفس ۴ ثانیه‌ای، نگه‌داشتن ۷ ثانیه‌ای و بازدم ۸ ثانیه‌ای)، می‌تواند فعالیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک را افزایش داده و استرس را کاهش دهد، که منجر به بهبود تمرکز تا ۱۵ درصد می‌شود.

انجام فعالیت‌های کوتاه‌مدت ذهن‌آگاهی (Mindfulness)، به مدت ۵-۱۰ دقیقه در روز، با تمرکز بر لحظه حال، توانایی توجه را تقویت می‌کند:

در محیط آرامی بنشینید، چشم‌ها را ببندید و در حین تنفس آگاهانه فقط به حس ورود و خروج هوا توجه کنید؛ این روش ذهن را از افکار پراکنده خالی می‌کند.

از سر تا پای خود را در ذهنتان اسکن کنید و هر قسمت را با تمرکز حس کنید مثل شل کردن شانه‌ها؛ این به کاهش تنش و تمرکز بهتر کمک می‌کند.

کاهش محرک‌های محیطی، مانند محدود کردن اخبار تنش‌زا و استفاده از فضاهای آرام، نیز مؤثر است. در صورت تداوم مشکل، مشاوره روان‌شناختی برای مدیریت استرس پس از سانحه توصیه می‌شود.

منبع: خبر آنلاین


12204496
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» بسیاری از رفتارهای روزمره ما حاصل تصمیم‌گیری آگاهانه نیستند، بلکه در قالب عادت‌هایی شکل گرفته‌اند که به‌مرور زمان و بدون توجه به پیامدهایشان تکرار می‌شوند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یک گروه بین‌المللی از پژوهشگران دریافتند که فیل‌ها برای رسیدن به اهداف خود، حرکات و نشانه‌های گوناگونی را نشان می‌دهند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک مطالعه نشان می‌دهد که مصرف روزانه یک پرتقال می‌تواند خطر افسردگی را کاهش دهد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» گروهی از محققان با مشارکت یک استاد مهندسی پزشکی ایرانی کپسولی تولید کردند که با بلعیدن آن، می‌توان یک آزمایشگاه را به درون بدن منتقل کرد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در روزهای پایانی جنگ جهانی دوم، زمانی‌ که گرسنگی در هلند بیداد می‌کرد، خواهرزاده ونسان ون‌گوگ، تصمیمی گرفت که شاید برای بسیاری غیرقابل تصور باشد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» محمدمهدی طهرانچی فیزیک‌دان، استاد تمام دانشگاه و سیاستمدار ایرانی بود که از ۲۷ آبان ۱۳۹۷ تا زمان شهادت، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» تنها یک مرد در تاریخ به چشمان کمیته جایزه صلح نوبل نگاه کرده و گفت:نه! جایزه شما را نمی‌خواهم.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نشستن پشت میز در کل روز به هیچ وجه مناسب نیست و می تواند موجب به خطر افتادن سلامت بدن انسان شود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» این عقیده وجود دارد که با جوشاندن مکرر آب، ترکیباتی مانند آب سنگین، نمک معدنی غلیظ و ماده های سمی از جنس کلر در آن ایجاد می ‌شوند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در دهه گذشته، اسرائیل به شکل گسترده‌ای از اصطلاح «ملت استارت‌آپ» در توصیف جامعه خود استفاده کرده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است