فیضی دربارهی سوژهی این فیلم گفت: فیلم مستند «فاخر آغا»، پرترهای از فاخر آغا قاضوی، مادر یکی از آزادگان هشت سال دفاع مقدس است. پسر او در همان روزهای نخستین جنگ اسیر میشود و به مدت ۱۰ سال در اسارت است.
وی ادامه داد: به گفتهی نزدیکان این خانم، فاخر آغا، مادری بسیار مقتدر است و خانوادهی بزرگی را اداره میکند، اما دو اتفاق در زندگی او، مسیر زندگیاش را تغییر میدهد. یک بار زمانی است که فرزندش اسیر میشود و سالها در اسارت میماند و اتفاق دوم، ترور پسر دیگرش توسط سازمان مجاهدین خلق در سال ۱۳۶۲ است. البته خوشبختانه این پسرش بعد از مدتی کما، دوباره به زندگی برمیگردد، اما اتفاقات آن سالها، این مادر را افسرده میکند. اتفاقاتی که در زندگی وی رخ میدهد باعث میشود که او بسیاری از تواناییهایش را از دست بدهد؛ او اگرچه این روزها در قید حیات است، اما کاملا از پا افتاده است.
فیضی دربارهی دلیل نامگذاری این فیلم گفت: فاخر خانم، سیده و اصالتا اهل یزد است؛ در گویش بومی مردم آن منطقه، «آغا» به زنان سیده خطاب میشود و به همین دلیل این نام را برای فیلم مستند خود انتخاب کردم.
این فیلمساز مستند در پاسخ به این سوال که فیلمش چه قدر رنگ و بوی دفاع مقدس دارد، گفت: به صورت مستقیم به سمت دفاع مقدس نرفتیم و هدف ما بیشتر این بود که افراد پشت جبهه را نشان بدهیم. دربارهی شهدا، جانبازان، رزمندگان و همهی کسانی که در خط مقدم حضور داشتند، فیلمهای مستند زیادی ساخته شده است؛ اما دربارهی خانوادههای آنان، والدین و همسرشان فیلمهای زیادی نداریم. در این فیلم مستند سعی کردیم به پشت صحنه جنگ برویم و نشان بدهیم وقتی کسی در میدان نبرد شهید یا مفقود میشود، چه اتفاقاتی بر سر خانواده او میآید.
او دربارهی شیوهی روایی این فیلم مستند گفت: سعی کردیم با استفاده از بازسازی و مصاحبه، غم و ناراحتی مادر خانواده از اتفاقات رخ داده در آن سالها را به تصویر بکشیم. دقت داشته باشید که این مادر عاشقانه فرزندانش را دوست دارد و به نظرم روایت عشق مادر و فرزند در بخش مهمی از این فیلم مستند دیده میشود.
وی اضافه کرد: در این فیلم مستند هم بازسازی داریم، هم مصاحبه؛ اما ساختار فیلم بیشتر مصاحبه محور است و با فرزندان، آشنایان و خود سوژه مصاحبه کردیم. در کنار این مصاحبهها چند سکانس هم به شیوهی بازسازی آماده شده است. از آنجا که خانوادهی این آزاده در تهران زندگی میکنند، عمدهی مصاحبهها در تهران انجام شده است، اما برای بازسازی صحنههای قدیمی به یزد رفتیم.
عوامل تولید این فیلم مستند عبارتند از:
تهیهکننده: فهمیه کرمی، کارگردان و نویسنده: احمد فیضی، تدوین: غلامرضا ساغرچیان، تصویردار: محسن کالجی و مهدی حجتپناه و صدابردار: جعفر علیان.
براساس این گزارش، مستند «فاخر آغا» امشب یکشنبه ۲۷ آبان ماه ساعت ۲۱ از شبکهی مستند سیما پخش میشود و بازپخشهای آن فردا دوشنبه ۲۸ آبان ماه ساعت ۹ صبح و ۲۴ است.
12117903