فرهنگی‌هنری 09:24 - 07 آذر 1402
یک نویسنده و پژوهشگر ابعاد وجودی برای زنده ماندن انسان را مکان و زمان دانست و گفت: اسرا برای بُعد «مکان» خود یعنی ایران، جنگیدند، اما خودشان آن را از دست دادند و دور از وطن ماندند.

یک نویسنده: آزادگان برای ایران جنگیدند اما خودشان دور از وطن ماندند

به گزارش خبرنگار حوزه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، دومین نشست «روایت پنهان؛ واکاوی نامه‌های دوران اسارت» با هدف واکاوی نامه‌های دوران اسارت و با حضور احمد یوسف‌زاده آزاده جنگ تحمیلی و نویسنده، ابراهیم اکبری دیزگاه نویسنده، شاعر و پژوهشگر، معصومه آباد آزاده جنگ تحمیلی، مرتضی سرهنگی روزنامه‌نگار و پژوهشگر و ساسان ناطق نویسنده و مدیر دفتر هنر و ادبیات اسارت در سالن طاهره صفارزاده حوزه هنری برگزار شد.

اکبری دیزگاه در این نشست نامه‌های اسارت را از زنده‌ترین متون دانست و گفت: «وجود» به ۴ نوع خارجی، ذهنی، لفظی و کتبی تقسیم می‌شود. در این نامه‌ها بین این وجودها اتحاد شکل گرفته است. برای مثال وجود خارجی و کتبی یکی شده‌اند.

این نویسنده ابعاد وجودی برای زنده ماندن انسان را مکان و زمان دانست و توضیح داد: اسرا برای بُعد «مکان» خود یعنی ایران، جنگیدند، اما خودشان آن را از دست دادند.

وی افزود: آن‌ها در فضایی کوچک زیست می‌کردند. تنها سرمایه و دارایی آن‌ها زمان بود و زمان آن‌ها «حال»، «گذشته» و حتی «آینده» را تشکیل می‌داد. اسرا باید با زمان درست مواجه می‌شدند وگرنه دچار رکود می‌شدند. این مواجهه با زمان در نامه‌های خانواده‌های اسرا دیده می‌شود که تلاش می‌کردند زمان را پشت سر بگذارند.

اکبری دیزگاه با اشاره به نامه‌های دوران اسارت معصومه آباد بیان کرد: نامه‌های معصومه آباد سرشار از حس زندگی و امید به آینده است. در نامه‌های او می‌دیدم که بر زمان تسلط دارد.

در ادامه نشست یوسف‌زاده که خود یکی از پژوهشگران دفاع مقدس است، مشکلات نامه‌های دوران اسارت را این طور عنوان کرد: محدودیت خودکار و کاغذ مخصوص نامه که از طرف عراقی‌ها بر اسرا تحمیل می‌شد، توقیف نامه‌ها، راه طولانی نامه‌ها از مبدأ تا مقصد، سانسور نامه‌ها، خیانت در امانت کسانی که نامه‌ها را ارسال می‌کردند و به آن‌ها دسترسی داشتند و... از جمله مشکلات نامه‌های اسرای جنگ تحمیلی بود.

این پژوهشگر توضیح داد: در آن دوران گاهی ۶ ماه طول می‌کشید تا نامه اسیر و خانواده‌اش به دست یکدیگر برسد. گاهی هم پیش می‌آمد که منافقین نامه‌ها را دستکاری می‌کردند.

وی در ادامه موضوع نامه‌ها را این طور طبقه‌بندی کرد: این نامه‌ها در موضوعات مسائل عاشقانه، صبر و استقامت، تبادل احساسات و عشق، دادن حق طلاق به همسر، مسائل مادر ـ فرزندی، نامه به مسئولان نظام، نامه‌های عقیدتی و طنزنوشته‌ها نگارش می‌شدند.

یوسف‌زاده در پایان گفت: محمد ابراهیم غفاریان در نامه اسارت خود به همسرش نوشته است: «شما مختار هستید عقد بین ما را ساقط کنید. برای رهایی از اسارت مدت معینی نیست. در صورت لزوم با مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق مشکل خود را حل کنید. بدون احساس و عواطف و با مشورت با بزرگترها تصمیم بگیرید.»

پایان پیام/


12011004
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» همزمان با سومین روز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، کتاب «راز پرواز» به غرفه «رئیسی عزیز ما» می‌آید.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» در مراسمی که امروز در غرفه «رئیسی عزیز ما» برگزار شد، دو کتاب جدید با عنوان‌های «روایت رئیسی» و «برای خدا، برای مردم» رونمایی شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» آیین اختتامیه دومین جشنواره تولیدات فضای مجازی نوجوون «آسمون» برگزار شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» آیین رونمایی از چهار اثر تازه اعضای انجمن ادبی خورشید با مروری بر فعالیت‌های یک‌ساله این انجمن و گفت‌وگوی صمیمانه با دوستداران ادبیات و نقد، برگزار شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» میزگرد «شهید رئیسی و حکمرانی سلامت» در شبکه خبر با حضور کارشناسان برگزار می‌شود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز و در دومین روز از برگزاری سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از بخش بین الملل نمایشگاه بازدید و با شرکت‌کنندگان در این بخش گفت و گو کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» آیین رونمایی از کتاب «کلاه جدید فرنگی» کاری از انتشارات قدر ولایت، پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در یادداشتی نوشت: خلیج‌فارس، صرفاً یک پهنه آبی در جنوب غربی آسیا نیست؛ بلکه مفهومی ژئوتمدنی است که در تار و پود تاریخ، هویت و حافظه ملتی ریشه‌دار جای گرفته است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» براساس اعلام دبیر ناشران دیجیتال سی‌وششمین نمایشگاه کتاب تهران، ۲۵۰ هزار عنوان در این بخش به علاقه‌مندان عرضه شده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» برنامه زنده و شاد «طهرانشاط» به تهیه کنندگی میلاد حق پرست و کارگردانی رابعه اسکویی جمعه ۱۹ اردیبهشت ساعت ۱۰:۳۰ ویژه ولادت با سعادت امام رضا (ع) از قاب شبکه تهران تقدیم نگاه پر مهر مخاطبان می‌شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است