علمی فناوری 08:33 - 20 اردیبهشت 1404
پیشگیری از بیماری زونا با کمک واکسن، امکان پذیر است اما پژوهش جدیدی نشان داده که واکسن این بیماری ممکن است فوایدی فراتر از پیشگیری از زونا داشته باشد.

واکسن زونا، خطر سکته قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد

باشگاه خبرنگاران جوان - هر سال تعداد زیادی از افراد بالای ۵۰ سال درگیر بیماری زونا می‌شوند؛ یک بیماری با ضایعات پوستی دردناک که گاهی عوارض جدی‌تری هم به‌دنبال دارد. زونا، که ناشی از فعال شدن مجدد ویروسی به نام «واریسلا زوستر» است، بیشتر در افراد مسن یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند دیده می‌شود. این بیماری نه تنها به شکل بثورات پوستی دردناک ظاهر می‌شود، بلکه تحقیقات گذشته، ارتباط آن را با افزایش خطر بیماری‌های قلبی نیز نشان داده‌اند.

با توجه به شیوع بالا و پیامد‌های جدی احتمالی این بیماری، بررسی راه‌های پیشگیری از آن، به‌ویژه در سنین بالا، اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر، بیماری‌های قلبی هنوز از علل اصلی مرگ‌ومیر در جهان هستند و هر اقدامی که بتواند خطر این بیماری‌ها را کاهش دهد، می‌تواند تأثیر زیادی بر سلامت عمومی داشته باشد.

در همین راستا، گروهی از محققان در دانشگاه کیونگ‌هی کره جنوبی، به سرپرستی پروفسور دونگ کیون یون، تحقیقی را انجام داده‌اند که به بررسی ارتباط بین دریافت واکسن زونا و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی پرداخته است.

این تیم تحقیقاتی با استفاده از داده‌های بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر از افراد بالای ۵۰ سال، به نتایج جالب‌توجهی رسیده است عنوان پژوهش آنها به نوعی به نقش واکسن در کاهش خطر بروز مشکلات قلبی اشاره دارد، بدون اینکه صرفاً به پیشگیری از زونا محدود شود.

محققان برای این پژوهش، اطلاعات بهداشتی افراد را از سال ۲۰۱۲ به بعد بررسی کردند؛ از جمله اینکه آیا آنها واکسن زونا را دریافت کرده‌اند یا خیر، وضعیت سلامت قلب آنها به چه شکل بوده و چه عواملی مانند سن، جنسیت، سبک زندگی و وضعیت اقتصادی اجتماعی در زندگی‌شان نقش داشته است.

واکسن مورد استفاده در این مطالعه از نوع زنده ضعیف‌شده بود؛ یعنی حاوی شکل غیرفعال‌شده‌ای از ویروس عامل زونا، که بدن را بدون ایجاد بیماری اصلی، به ساختن مواد ایمنی تحریک می‌کند.

نتایج بررسی‌ها نشان دادند کسانی که واکسن زونا دریافت کرده بودند، به طور کلی ۲۳ درصد کمتر به مشکلات قلبی دچار شدند. خطر سکته، نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونر نیز در این افراد به میزان قابل‌توجهی (۲۲ تا ۲۶ درصد) کمتر بود. این تأثیر محافظتی در دو تا سه سال اول پس از تزریق قوی‌تر بود، اما تا هشت سال نیز ادامه داشت.

بررسی دقیق‌تر داده‌ها نشان داد که مردان، افراد زیر ۶۰ سال و کسانی با سبک زندگی ناسالم (مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل یا کم‌تحرکی) بیشتر از فواید قلبی این واکسن بهره‌مند شده‌اند. این موضوع می‌تواند ناشی از پاسخ بهتر ایمنی در سنین پایین‌تر یا تفاوت در اثربخشی واکسن باشد.

در واقع، با جلوگیری از ابتلا به زونا، بدن از التهاب، آسیب به رگ‌ها و احتمال لخته شدن خون در امان می‌ماند؛ عواملی که خود می‌توانند زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی شوند.

این یافته‌ها که در نشریه تخصصی European Heart Journal به چاپ رسیده‌اند، می‌توانند دیدگاه جدیدی در مورد نقش غیرمستقیم واکسن‌ها در ارتقاء سلامت عمومی ایجاد نمایند.

منبع: ایسنا


12187774
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به زائران خانه خدا توصیه کرد: در ایام حج از نوشیدن آب کافی غافل نشوید و از مصرف غذا‌های سرخ‌کرده، پرادویه و گوشت‌های فرآوری‌شده پرهیز کنید.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رییس انستیتو پاستور ایران، در راستای افزایش تأثیرگذاری ملی و بین‌المللی انستیتو پاستور ایران، از صادرات بیش از ۷۰۰ هزار دوز واکسن ب‌ث‌ژ (BCG) به کشور ونزوئلا خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک داروی تاثیرگذار برای مقابله با سرفه‌های خلط دار وجود دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک پزشک عمومی در انگلیس از کسانی که قصد مصرف ویتامین D را دارند خواسته است تا قبل از استفاده از این مکمل با آزمایش خون، سطح آن را در بدن خود بررسی کنند، زیرا مصرف بیش از حد این ویتامین ممکن است منجر به آسیب قلبی و کلیوی شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته عضو تیم یک شرکت دانش بنیان، بالون کتتر کرونری ان سی (NC)، یک وسیله پزشکی پیشرفته است که در فرآیند آنژیوپلاستی کرونری برای باز کردن انسداد یا تنگی‌های شریان‌های کرونری به کار می‌رود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در هفته گذشته، ۷۲۳۵۷ تماس با مرکز دیسپچ اورژانس استان تهران برقرار شد که از این تعداد ۹۱۶۸ تماس مزاحم (معادل ۱۲.۷ درصد کل تماس‌ها) با این مرکز بوده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تیمی از پژوهشگران کره‌ای جوهری نوآورانه برای ساخت برچسب روی بدن طراحی کرده‌اند که می‌تواند بدون نیاز به ورود به بدن، علائم حیاتی را رصد کرده و به هشداردهنده‌ای هوشمند برای بیماری‌ها تبدیل شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فناوران یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان با توسعه سامانه‌های نانو حباب توانستند طی ۵ سال اخیر علاوه بر تجهیز گلخانه‌های هیدروپونیک به این فناوری چندین گلخانه خاکی نیز از این فناوری برای بهبود سطح عملکرد خود بهره برداری کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فوق تخصص درمان ناباروری گفت: حدوداً ۳.۵ میلیون زوج در کشور با مشکل ناباروری مواجه هستند و در دنیا نیز تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد زوج‌ها این مشکل را دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور از پیگیری احداث مدرسه در تهران خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است