علمی فناوری 17:24 - 23 فروردین 1400
دانشمندان دانشگاه "هلسینکی" ۴۹ دوقلوی همسان(۹۸ نفر) را برای یافتن تغییرات متابولیکی بافت چربی که در نتیجه‌ی چاقی رخ می‌دهد مورد بررسی قرار دادند تا فرایندهای بیولوژیکی که مربوط به مشکلات سلامتی هستند را بفهمند.

کشف تاثیر چاقی بر میتوکندری با بررسی دوقلوهای همسان

به گزارش ایسنا و به نقل از نیواطلس، این مطالعه نشان می‌دهد که چگونه چاقی می‌تواند اثرات منفی بر روی عملکرد میتوکندری سلول‌های چربی بگذارد که می‌تواند باعث ایجاد التهاب و سایر بیماری‌های مرتبط با چاقی شود.

از آن‌ جایی که دوقلوهای همسان زمینه‌ی ژنتیکی یکسانی دارند و معمولا بسیاری از وقایع زندگی و تربیت خانوادگی‌ آن‌ها مشابه است، بستر مناسبی برای دانشمندان هستند تا تاثیر عوامل محیطی بر بیان ژن را در آن‌ها آزمایش کنند.

مثال خوبی از این نوع آزمایش، مطالعه‌ی دوقلوهای ناسا است که در آن ژن‌ها و بیولوژی دو فضانورد، مارک و اسکات کِلی با یکدیگر مقایسه شد. یکی از این دو نفر برای مدت تقریبا یک سال در فضا زندگی کرده بود.

گروه محققان دانشگاه "هلسینکی" این روش را برای بررسی دوقلوهای همسانی که اختلاف وزن قابل توجهی داشتند به کار بردند. این کار به گروه این امکان را داد که تاثیرات عوامل محیطی و سبک زندگی بر روی بیان ژن را مطالعه کنند. خصوصا بر روی میتوکندری که به عنوان نیروگاه سلول شناخته می‌شود.

پروفسور کرسی پیتیلاینن(Kirsi Pietiläinen) نویسنده‌ی این مقاله می‌گوید: دوقلوهای همسان ژن‌های مشابهی دارند و معمولا وزن آن‌ها نیز برابر است. در حقیقت بررسی دوقلوها بهترین راه برای کشف ارتباط بین ژن‌ها و سبک زندگی است.

برخلاف داشتن ژن‌های یکسان، ژن‌ها و میتوکندری دوقلوها می‌توانند عملکرد متفاوتی داشته باشند ما از این ویژگی در مطالعات‌مان هنگام بررسی تاثیرات وزن بر عملکرد بافت‌ها استفاده کردیم.

این گروه از ابزار تحلیلی مختلفی استفاده کردند و از بخش‌هایی از چربی و عضلات افراد نمونه‌برداری کردند تا تصویری از بیان ژن در دوقلوها به دست آورند.این مطالعات نشان داد که عملکرد میتوکندری در بافت‌های چربی به طور زیادی کاهش یافته است. بررسی‌ها همچنین شواهدی از تغییر در بافت‌های چربی نشان داد که باعث التهاب و ایجاد فرایندهای بیولوژیکی مرتبط به چاقی مانند افزایش چربی در کبد و تغییرات کلسترول، گلوکز و متابولیسم انسولین می‌شود. اگرچه میتوکندری درون بافت عضله نیز تغییراتی داشت اما اثرات آن عمیق نبود و به مشکلات سلامتی ارتباطی نداشت.

پیتیلاینن می‌گوید: اگر میتوکندری را با موتور یک ماشین مقایسه کنیم در آن صورت قدرت آن با افزایش وزن، کاهش می‌یابد. میتوکندری که قدرت آن کم باشد می‌تواند بخارهای سمی منتشر کند که باعث ایجاد التهاب در بافت چربی و در نتیجه بیماری‌های مرتبط با چاقی می‌شود.

 علاوه بر این محققان افت عملکرد میتوکندری در متابولیسم آمینواسید را مشاهده کردند.

پیتیلاینن می‌گوید: این یافته‌ها اهمیت زیادی دارند زیرا کاهش تجزیه آمینواسید و افزایش آن در خون با ایجاد تغییرات پیش‌دیابتی و تجمع چربی در کبد ارتباط دارد.

این تحقیقات در مجله‌ی Cell Reports Medicine به چاپ رسیده است.

انتهای پیام


11022679
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون تربیت بدنی و سلامت گفت: کمتر از ۱۰ درصد مدارس کشور به فضاهای ورزشی استاندارد مجهز هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: به دلیل تنوع اقلیمی در ایران، شروع آلرژی بهاره در سراسر کشور در یک زمان نیست.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان اداری و استخدامی گفت: امسال بیشترین استخدام‌ها در آموزش و پرورش و وزارت بهداشت انجام خواهد شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک دستگاه مبتنی بر هوش مصنوعی که در «دانشگاه لستر» ابداع شده است، در آزمایش‌ها توانست ضربان قلب نشان‌دهنده آریتمی بطنی را با موفقیت تشخیص دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نیک فرجام گفت: سیستم هوشمند گلخانه مستقل در مناطق مختلف گلخانه و یا به صورت یکپارچه با سیستم مرکزی جهت پایش و کنترل پارامترهای مختلف به کار گرفته می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرکت مایکروسافت قابلیت جدیدی را تحت عنوان ترجمه هوشمند پیام‌ها در مکالمات Microsoft Teams معرفی کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی: علت مرگ پزشک جوان هنوز از سوی پزشکی قانونی تعیین نشده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی سازمان اورژانس کشور گفت: از آغاز طرح سلامت نوروزی تاکنون ۴۰ هزار و ۶۵۵ عمل جراحی اورژانسی در کشور انجام شده است.  
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سازمان فناوری اطلاعات اعلام کرد که در سال گذشته بیش از ۴۰ هزار تغییر کاربری غیرمجاز توسط سامانه پنجره واحد زمین، شناسایی شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اداره پایش زنجیره مصرف دارو، از توزیع ۲۰ میلیون عدد وارفارین وارداتی طی ۴ ماه خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است